10 lecţii de supravieţuire în momente încordate

Cu toţii admitem că viaţa e plină de pericole dar aproape niciodată nu ne gândim serios că tocmai noi am putea fi victima unei tâlhării, a unui furt, că ne vom găsi prinşi în mijlocul unei furtuni, în viiturile unei inundaţii sau că un animal scăpat de sub control ne-ar putea ataca. Tu cum ai reacţiona în faţa unui pericol de acest gen ? Crezi că ţi-ai putea păstra cumpătul şi ai putea să eviţi să te laşi pradă panicii, dând prioritate discernământului de acţiona în mod calm şi inteligent astfel încât să treci cu brio această probă sosită pe nepusă masă ?

Rezultatul unui studiu făcut de americani în această privinţă scote la iveală un adevăr destul de trist : 75 % dintre noi nu suntem capabili să acţionăm în astfel de situaţii, fiind împietriţi de spaimă, 15 % ţipăm şi ne manifestăm zgomotos şi doar 10% ne păstrăm calmul şi analizăm eventualele tehnici de supravieţuire.

Experţii spun că dacă îţi concepi în prealabil un plan, în caz de pericol ai şanse mai mari să acţionezi mai raţional, mai constructiv fără să te pierzi cu firea. În cele ce urmează vom găsi creionate câteva situaţii extreme în care să ştii ce ai de făcut, dar ideea de a-ţi educa puţin capacitatea de reacţie şi de acţiune în situaţii poate doar neplăcute şi nu neapărat periculoase, ar putea duce la o dezvoltare personală ridicată care să te scoată din încurcăturile şi provocările de zi de zi.
Tu ce ai face …

1. Dacă ai fi prins în mijlocul unor rafale puternice de vânt ?

Ştim cu toţii care a fost soarta personajului Dorothy, şi nu trebuie să ne gândim că tornadele se întâmplă doar în poveşti deoarece şi în ţara noastră au avut loc astfel de fenomene meteorologice extreme datorate schimbărilor climaterice – (probabil aţi citit sau auzit despre tornada de la Făcăieni de acum câţiva ani ). Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cauţi să te ascunzi undeva la subsol, de exemplu într-o pivniţă. Acolo, unde nici nu ajunge lumina soarelui ai putea fi mult mai protejat fiindcă pericolul vânturilor puternice îl constituie obiectele pe care rafalele violente le pot ridica în aer şi le pot împrăştia cu o viteză incredibilă.

Dacă acest eveniment neplăcut te surprinde într-o maşină nici nu te gândi să-ţi continui drumul ci ar fi bine să cobori imediat şi să te adăposteşti în cea mai apropiată clădire cu structură solidă.

2. Dacă ţi-ai pierdut portofelul şi toate actele tale importante care se găseau acolo ?
În astfel de situaţii cu toţii nu ne gândim întâi la bruma de bani care era acolo ci la câtă pierdere de timp vom avea cu emiterea unei noi cărţi de identitate sau a unui nou alt card bancar. Dar când ni se întâmplă necazul acesta trebuie să sunăm imediat banca emitentă a cardului şi să cerem blocarea lui iar următorul drum este la poliţie să anunţăm pierderea buletinului.

Un sfat important este ca nu cumva să păstraţi codul pin notat pe o hârtie lângă card ! Ar fi cea mai mare greşeală. Este bine ca pe acesta să-l memorăm ori să-l notăm, poate cumva codificat într-o agendă personală.

3. Cum reacţionezi dacă eşti prins şi strivit în aglomeraţie ?

Aici vorbim poate despre masa enormă de tineri puşi pe distracţie la un concert unde s-a nimerit să fii şi tu care, istovit poate de deadlineuri în sfârşit îndeplinite, căutai o modalitate de evadare, de relaxare. Când simţi că mulţimea de împinge înainte şi înapoi, scopul tău în timpul acestor valuri este să te menţii în picioare şi sub nicio formă nu trebuie să cazi jos. Pericolul ar creşte exponenţial ! Când atmosfera se mai linişteşte fă-ţi loc şi îndreaptă-te către o margine unde aglomeraţia şi euforia nu sunt aşa mari ! Gândeşte-te apoi de o mie de ori dacă mai doreşti să revii în acest haos …

4. Ai musafiri care te ştiau un bucătar deosebit şi ţie tocmai ţi s-a ars mâncarea ?

Tristeţea şi panica te cuprind imediat în această situaţie stânjenitoare de aceea ar fi bine să păstrezi în cămara ta provizii salvatoare care te pot scoate din încurcătură, ca să poţi prepara din nou ceva rapid. Păstreză aşadar nişte paste, ulei de măsline, ardei, roşii, conserve de ton, ceapă, şi poate nişte compoturi de fructe (le tai imediat cubuleţe şi prepari o salată deliciosă !).
Dacă îţi păstrezi cumpătul şi îţi scuzi absenţa puţin, sigur vei drege cumva busuiocul !

5. Cum te manifeşti dacă eşti tras pe dreapta de agentul de circulaţie rutieră ?

Cel mai rău lucru pe care l-ai putea face este să ţipi nervos la poliţist, pe un ton ameninţător şi să reproşezi că taxele pe care le plăteşti tu la stat îi acoperă lui salariul. (Ştim cu toţii că pe undeva în toţi mocneşte nemulţumirea de veşnic contribuabil ! ). Cea mai bună reacţie în această situaţie se numeşte “dulcea naivitate” de aceea ar fi bine să spui că n-ai văzut semnul şi să convingi că încălcarea regulii nu a fost ceva premeditat. Ai putea scăpa doar cu un avertisment. Sau … ai putea fi chiar cu un pas înainte ca poliţistul să înceapă să te mustre şi să spui ceva de genul : “Aveam viteză mare, nu-i aşa ? “. Nu uita că indiferent ce argumente aduci important e să foloseşti cel mai civilizat şi calm ton cu putinţă ! E verificat de psihologi !

6. Ce faci dacă eşti prins într-un vârtej de apă la mare ?

Vârtejurile de ax verical sunt cauzate în special de linia neregulată a ţărmurilor şi pot fi violente chiar şi pentru înotătorii cu experienţă. E clar că nu poţi înota împotriva curentului de apă ce se formează aşa că specialiştii ne sfătuiesc să tăiem ochiul de apă pararel cu malul înotând vreo 10 metri până când apa s-a liniştit.Dacă nu poţi ieşi din prima din apă la suprafaţa mai calcă puţin apa ca să-ţi mai conservi energia şi să sperăm că a doua încercare va fi reuşită ! Păstrează-ţi calmul şi luciditatea şi caută să gândeşti puţin paşii pe care îi ai de făcut spre salvarea ta !

7. Cum treci cu bine peste o furtună cu tunete şi fulgere ?

Ar fi minunat ca această dezlănţuire a naturii să te găsească acasă dar dacă la un moment dat te numeri printre cei mai puţini norocoşi şi eşti afară în aer liber nu uita :
• Să te debarasezi rapid de orice obiect care conţine fier, poate şi doar porţiuni de metal : umbrelă, curea, bijuterii, etc ;
• Nu te ascunde sub un copac sau sub un stâlp de curent ! ;
• Dacă ai posibilitate ca cineva să te primească în maşina sa, ai fi mult mai protejat acolo ! .

8. Un câine furios este gata să te atace ! Ce faci ?

La mulţi ni s-a întămplat să dăm în drumurile noastre de un câine fioros , care să latre ameninţator şi să nu ştim cum să-l evităm. În acestă situaţie neplăcută nici nu vreau să aud de formula “ Câinele care latră nu muşcă” – e un animal imprevizibil care trebuie tratat ca atare ! Iată câteva sfaturi de a trece peste această întâlnire nedorită :
• Mişcă-te încet şi nu începe să te agiţi sau să o iei la fugă !
• Foloseşte orice obiect ai în mână (umbrelă, geantă, sacoşă) ca pe un scut ;
• Dacă câinele are o zgardă, şi deci un presupus stăpân, apucă-l strâns de ea până îi îngreunezi respiraţia – îi reduci astfel forţa de a te ataca ;
• Dacă vezi că animalul nu se calmează aşează-te în poziţia “fetus”, acoperă-ţi gâtul, capul şi pieptul şi aşteaptă fără să scoţi un cuvânt. Poziţia aceasta va descuraja câinele.

9. La un eveniment select constaţi că eşti îmbrăcat prea casual…

E bine să te informezi înainte despre ţinuta care s-ar impune ca să eviţi să ajungi într-o astfel de situaţie ! Dacă inevitabilul totuşi s-a produs retrage-te puţin, şi în cazul în care eşti femeie, încearcă să-ţi refaci un machiaj mai puternic si ceva mai sofisticat ca să atragi privire spre faţă şi nu spre îmbrăcăminte. Apoi mai vezi dacă nu ai prin geantă vreun accesoriu care te-ar putea ajuta să-ţi schimbi rapid lookul: un colier, o eşarfă sau o agrafă cu care să-ţi prinzi altfel părul ! Şi acum, orice ar fi nu mai sta bosumflată: aşează-te confortabil şi serveşte un cocktail cu zâmbetul pe buze. La următorul eveniment vei fi mai atentă, călită de această întâmplare !

10. La sfârşitul unei şedinţe ţi se cere o prezentare pentru care nu eşti tocmai pregătit. Cum te descurci ?

Poate numai celebra Oprah poate improviza pe moment un discurs despre care poate nici nu are habar. Tu de ce crezi că-i aşa bine plătită ? Cea mai bună reacţie pe care o poţi avea într-o astfel de conjunctură este să-i implici pe toţi participanţii la şedinţă rugându-i să scrie câteva impresii despre subiectul cu pricina şi apoi împărtăşiţi-vă ideile. Fă cumva ca totul să fie interactiv ! Ai ocazia să întorci şansa în favoarea ta transformându-te dintr-un orator prozaic într-un stilat coordonator.

Fie să nu ai parte în viaţa de astfel de situaţii limită în care să fii nevoit să te stăpâneşti şi să cauţi soluţii contra cronometru care să te scoată din încurcătură.
Cred că vă aduceţi cu toţii aminte din copilărie de zicala folosită poate în exces de cei care ne supavegheau, precum că “ paza bună trece primejdia rea” dar acum e momentul să v-o reamintesc şi s-o filtraţi de această dată cu inteligenţa şi maturitatea celor obişnuiţi să se îndrepte spre succes.

Ruxandra David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *