2014: pornește cu dreptul spre succes!

succes1

E un an nou și posibilitățile aduse de el îți fac inima să tresalte. Știi foarte bine că ai nevoie de noroc, dar și de muncă, determinare și curaj pentru a-ți transforma visele în realitate. Tocmai pentru a face mai ușor drumul spre succes, am pentru tine câteva metode simple de a-ți începe anul cu dreptul. Nu e nevoie să te dai de trei ori peste cap, să scrijelești pereții cu mii de rezoluții sau să arunci la gunoi planurile pe care le-ai făcut anul trecut… Trebuie doar să iei o gură de aer proaspăt și să schimbi perspectiva! Iată cum poți fi realist cu rezoluțiile tale pe 2014 și cum poți atinge succesul în 12 luni trăite din plin!

Privește înapoi

E un început de an și vrei ca lucrurile bune să se adune, iar cele rele să se spele. Pe de altă parte, se spune că toți cei care nu știu să învețe din istoria personală ajung să comită aceleași greșeli… Așadar, primul pas este să faci o analiză serioasă a anului trecut. Mai ai lista cu planuri din celălalt ianuarie? Câte dintre ele au dat greș? Ce a dus la eșec? Pentru a avea succes este nevoie să faci un bun management al eșecului – ce a cauzat eșecul, în ce măsură puteai să îl eviți, ce soluții alternative există, ce mai ai de făcut acum sau pe viitor. După această contabilitate a succeselor și eșecurilor trăite în 2013, poți face un plan pentru anul în curs: lucruri de continuat, lucruri de reluat, lucruri cu totul noi. Un an nou nu înseamnă să schimbi totul, ci să te ții de drumul deja drag ție, adăugând pe parcurs provocări, oameni și ținte noi. Se numește profesionalism, dar și dezvoltare personală.

Angajează-te cu toată inima

Motivația este vitală indiferent dacă ți-ai propus să îți deschizi o afacere nouă, să te extinzi în alte orașe/țări ori să îți găsești un partener de viață. De aceea, fii sigur/ă că planurile pentru 2014 nu sunt doar niște idei scrise pe hârtie pentru că toată lumea face asta în ianuarie, ci lucruri cu adevărat importante pentru tine. Și încearcă să-ți păstrezi realismul! Dacă vrei ca anul acesta să îți deschizi o afacere nouă, să ai un copil și să și salvezi planeta de poluare, s-ar putea ca decembrie să te prindă puțin nemulțumit… Fă un top al lucrurilor semnificative, alege maxim 2 sau 3 în care să investești energie zi de zi, iar pe restul programează-le la date fixe din an. De exemplu, dacă vrei să scrii un articol despre afacerea ta pentru o revistă de profil sau să mergi într-o vacanță neobișnuită, notează-ți în calendar luna specifică și concentrează-te pe acel obiectiv doar în luna respectivă. Cu alte cuvinte, fă planuri cu bătaie lungă și planuri pe termen scurt pentru a fi sigur/ă că faci ce trebuie cu timpul și energia ta.

Pas cu pas, în ritm de dans

Cu o bună organizare și încredere în forțele tale, poți face dintr-un vis îndrăzneț un succes de invidiat. Totuși, a-ți pune mâinile în sân și a aștepta ca lucrurile să se întâmple din senin nu este o strategie. Strategie înseamnă să iei un creion și să pui pe hârtie ce ai de făcut în fiecare lună, pentru fiecare rezoluție importantă dintre cele alese la pasul 2. Vrei să îți extinzi afacerea? Atunci caută parteneri, investitori, consilieri, calcuează riscuri, asumă-ți fiecare mutare menită să te ducă la realizarea planului tău. În plus, nu da tot ce ai mai bun în primele luni ale anului! Păstrează energie pentru fiecare lună, stabilește-ți sub-obiective și nu arde etape!

Consultăm, măsurăm, ajustăm

E de înțeles dacă vrei ca lista cu planuri pe noul an să fie închisă într-un seif și să ai acces exclusiv spre ea, având în vedere că unele planuri sunt foarte personale… Pe de altă parte, uneori este greu să fim obiectivi, mai ales dacă în discuție sunt visele noastre cele mai importante. Așa că un reality check nu strică! Optează pentru a-ți consulta prietenii sau familia cu privire la anumite obiective și tatonează terenul: ar fi de acord să investească în realizarea planurilor tale? Ce părere au despre anumite aspecte ale obiectivelor pe care ți le-ai propus? Pot împărtăși experiențe din care tu să înveți? Un al doilea reality check ar trebui programat undeva pe la mijlocul anului pentru a te asigura că ești pe drumul cel bun și lista cu planuri nu zace sub un strat de praf, uitată încă din ianuarie. Dacă vezi că anumite lucruri de pe listă nu s-au dovedit viabile, analizează ce a dus la eșecul lor și vezi dacă mai poți repara ceva din mers. Cheia succesului este adaptarea permanentă!

Voință și putință

Poate că un prim plan pe listă ar trebui să fie tocmai evaluarea calităților tale necesare atunci când vrei să te ții de treabă. Cât de bine stai la capitolul voință? Ești dispus/ă la sacrificii de moment pentru a-ți vedea visele cu ochii? Ce nu poți, sub nicio formă, să mai sacrifici anul ăsta de dragul jobului tău? Începe ianuarie cu un examen de conștiință, în care să fii cinstit/ă cu tine însăți. Încearcă să îți dresezi capacitățile personale care te duc spre succes: voința, încrederea în sine, optimismul, puterea de a gândi pozitiv, capacitatea de a te focusa pe fapte, abilitatea de a lua decizii etc. Astfel de calități sunt vitale pentru un antreprenor și pentru un manager, iar o listă cu planuri pentru 2014 este și un proiect de management. Începe-l făcând corect aceste evaluări și apoi lucrează pe zonele slabe. Poți alege un curs intensiv de dezoltare personală sau, pentru ceva cu totul nou, poți angaja un coach care să te antreneze pentru succes. Totodată, cărție de genul ”how to” sunt varianta mai ieftină, dar foarte utilă. Dă-le și dă-ți o șansă la început de an!

Graba strică treaba

Dacă ai mai mult de 10 ani, atunci nu încape scuză pentru un comportament de tipul ”vreau acum să!”. Unele lucruri nu se pot întâmpla imediat ce bați din picior… E posibil ca unele planuri să nu se poată realiza anul acesta, iar acest lucru să îl afli încă din februarie. Pe de altă parte, este posibil să muncești până în noiembrie la ceva de amploare și un eveniment nefericit să te priveze de cireașa de pe tort… Păstrează-ți o doză de rezervă pentru situații neprevăzute, fă planuri B pentru oricare dintre obiectivele tale și ține deoparte destulă energie pentru a te reface rapid din punct de vedere emoțional dacă o vei da în bară. Succesul nu este un drum drept, pe care să mergi cu ochii închiși, ci o cale anevoioasă, pe care uneori trebuie să mergi de-a bușilea, strângând din dinți. Așa că nu te da bătut/ă dacă în decembrie 2014 nu tot ce ai pus pe listă s-a realizat. Uită-te o dată la planurile tale și de 2 ori la viața ta! Sunt convinsă că, pe lângă visele realizate și cele rătăcite pe drum vei fi avut parte și de alte lucruri frumoase. Bucură-te de ceea ce ai realizat și de ceea ce ți s-a întâmplat. Un om fericit este un om care știe să aprecieze valoarea tuturor experiențelor din viața sa, iar viața înseamnă mai mult decât o listă cu proiecte.

Îți doresc un 2014 bogat în experiențe care să te învețe lucruri frumoase despre tine, despre ceea ce faci și despre lumea din jur. În plus, dincolo de listele cu vise, sper să ai parte de surprize care să bată orice așteptări! La mulți ani, cu succes!