7 principii de urmat în drumul spre succes

succesul

Succesul este ca o mănușă care la care toți visează și care, din păcate, nu li se potrivește multora. Chiar dacă adesea e nevoie de noroc pentru a apuca pe drumul care garantează reușita, oamenii care ajung să-ți împlinească visele prea rar se bazează doar pe șansă… Cei mai mulți învață din timp că succesul este un drum în sine, adesea un drum anevoios pe care te împiedici, cazi, te ridici și, cel mai important, pe care nu te oprești niciodată. Pentru a-ți face călătoria mai ușoară, îți voi împărtăși mai departe câteva principii ale unui om de succes. Te vor ajuta în profesie, dar și în dezvoltarea personală. Evident, ești liber să le adaptezi și să le aplici în felul tău – în fond, designul succesului, care ți se potrivește ca o mănușă, îți aparține!

Asumă-ți mereu responsabilitatea

Indiferent că abia ți-ai început cariera de antreprenor sau că ai deja o experiență vastă, capacitatea de a-ți asuma responsabilitatea pentru ceea ce vrei, ceea ce spui și ceea ce faci va fi mereu o carte de vizită pentru tine, ca profesionist și ca om. Succesul nu face excepție de la regula aceasta! În momentul în care îți asumi faptul că viața ta este opera ta și că alegerile tale te definesc, deopotrivă ca om și ca profesionist, vei avea, pe lângă motivație și claritate a minții, libertatea de a-ți crea viitorul la care visezi. Reușita ține de tine, de cât de sus țintești și de cât avânt îți iei. Fă-ți curaj să-ți asumi aceste lucruri, să-ți pese de tine, nu de gura târgului, și nimic nu te va întoarce din drumul tău!

Action, baby!

Idei grozave avem cu toții. De ce unii fac ceva cu ele, iar alții le scot la iveală doar la un pahar de vorbă? Pentru că există cel puțin două categorii de oameni de succes: cei care ajung acolo unde vor muncind din greu și construindu-și visele pas cu pas și cei cărora succesul li se întâmplă. Evident că a doua categorie este mult mai restransă și nu reprezintă un model ușor de copiat, de aceea merită să arunci un ochi la oamenii de succes care au reușit în viață prin forțele proprii, oameni care au avut un vis și au făcut tot ce au putut pentru a-l transforma în realitate. Sunt oamenii care au schimbat lumea într-un fel sau altul și care, implicit, au făcut mai mult decât să se gândească sau să vorbească despre visele lor: au acționat, au înotat în direcția sau împotriva curentului, au căzut și s-au ridicat de câte ori a fost nevoie, nu s-au temut să greșească și să învețe din greșeli. A fi pasiv și temător te ține pe loc, așa că ia-ți avânt și pornește spre apele largi, unde se ascund cele mai mari comori!

Apa caldă a fost descoperită deja

Ai această idee că a reuși înseamnă a veni cu ceva total nou, care să rupă gura târgului? Ei bine, este greșită! Ca să ai succes nu trebuie să te dai de trei ori peste cap sau să-ți vinzi sufletul pentru a scoate pe piață un produs nemaivăzut. Dimpotrivă! Piața produselor și serviciilor nu duce lipsă de diversitate, există mii oferte… Diferența pe care o poți face însă este în îmbunătățirea a ceea ce există. Și, în plus, poate fi mult mai ieftin! Cu alte cuvinte, învață să folosești în avantajul tău și al clienșilor tăi ceea ce alții au creat deja. Fie că e vorba de un gen nou de husă de mobil (comestibilă, capabilă să se schimbe în funcție de lumină, de temperatura corpului, de durata discuției etc), fie că este vorba de un nou mod de tratare ambulatorie a pacienților clinicii tale, adu un element capabil să facă diferența între tine și tot ce există. Vei fi surprins/ă să afli că, uneori, succesul este la o aruncătură de băț!

Concentrare

Ia cursa spre succes ca pe o competiție sportivă. Pregătește-te din timp, pas cu pas, gândește-ți strategia, mijloacele, finalitatea, studiază adversarii, autodepășește-te! Sună complicat? E mai simplu decât crezi! Totul începe cu o contabilitate bună a pașilor ce trebuie urmați! Obiective, mijloace, resurse, informare, focus și perseverență. Medaliile de aur se câștigă cu sudoare, dimineți începute foarte devreme, ore de antrenament, căzături dureroase și capacitatea de a o lua de la zero chiar și atunci când simți că nu mai poți. La fel e și în business – orice antreprenor care visează să aibă succes trebuie să dețină doze bune de perseverență și curaj. Nu va fi simplu, dar cu cât ți se va părea mai greu, cu atât vei fi mai fericit atunci când vei ajunge acolo unde visezi!

 Gândire pozitivă cât cuprinde

Antreprenorii sunt, adesea, oameni cu o natură dublă – sunt vizionari și, în același timp, realiști, bine ancorați în concret. Chiar dacă vorbesc despre investiții, profit, portofolii de clienți și sume cu multe zerouri, mulți știu că afacerile sunt și despre idealuri, despre atitudine, despre a-ți urma visul și a lăsa ceva în urma ta. Cumva, antreprenoriatul seamănă cu arta – chiar dacă operele tale nu vor fi expuse într-un muzeu, poate peste 100 sau 500 de ani se va vorbi despre tine în cărțile de istorie, așa cum se va vorbi despre Steve Jobs, fondator Apple sau despre Asa Candler, fondatorul Coca-Cola. Totul începe cu tine, cel care crezi în visul tău și în ceea ce poți face din el. Gândirea pozitivă nu doar că te va ajuta să dormi mai bine noaptea, să ai o inimă sănătoasă, dar îți va lăsa și destulă energie bună de investit în lucrurile pe care le iubești. De ce să-ți faci griji, scenarii negre și să te sabotezi singur? Fii optimist, ancorat la realitate și totodată visător, iar în câteva zeci de ani numele tău îi va inspira pe alții să își urmeze visele!

 Graba strică treaba

Fie că te gândești la investiții, la parteneriate sau la un nou start-up, n-ar trebui să te grăbești nici picat cu ceară! Ca un croitoru priceput, e cazul să măsori de 10 ori și să tai o dată pentru că altfel poți pierde timp, oameni, resurse, bani. Educă-te continuu, înconjoară-te de oameni în care să crezi și de la care să ai ce învăța, fii la curent cu noutățile legislative, întreabă, învață din greșeli și încearcă să nu le repeți, ia pauze atunci când simți că nu mai poți. Nu uita – măsură în toate, inclusiv în elanul tău spre reușită. Dacă te grăbești și vrei totul deodată (bani, faimă, corporație în doi ani), s-ar putea să repeți istoria lui Icar și să-ți arzi aripile înainte să-ți atingi visul… Ar fi păcat!

 Dă mai departe

Nu în ultimul rând, fii generos. Un antreprenor de succes face din afacerea sa mai mult decât o sursă de bani, face un drum personal prin lume și prin viață, transformă mediul din jurul său, lasă o amprentă pozitivă, dă un exemplu, schimbă lumea în ceva mai bun. Chiar dacă nu vei salva planeta sau nu vei eradica boli necruțătoare, e important să încerci, pe cât posibil, să dai înapoi universului din prea plinul tău. Poți începe prin a-i învăța pe oamenii din jur ceea ce știi tu mai bine și ceea ce crezi că te-a ajutat să reușești în viață. A da mai departe din darurile pe care le-am primit de la viață înseamnă a fi recunoscători pentru ceea ce suntem și pentru ceea ce avem.

În fond, într-o lume în care nu ne-am gândi la nimic altceva decât bani și confortul personal, fericirea reală nu ar avea loc. Ține cont de ceea ce se întâmplă în jurul tău, extinde-ți nu doar afacerea, ci și sufletul. Și nu uita niciodată de unde ai plecat! Așa că, în măsura în care poți, dă un sfat bun cuiva la început de drum, spune o vorbă caldă cuiva aflat în impas, dă o mână de ajutor când ți se cere, lasă ceva în urma ta. Că este o corporație, un imperiu financiar, o gașcă de oameni pe care i-ai inspirat și care au construit așa ceva după tine, vei ști că n-ai trecut degeaba prin lume. Și vor ști și alții. Ce altceva poate defini mai bine succesul?

În final, dacă vrei să te educi în direcția succesului urmând o cale ușor spartană, îți sugerez să citșeti cartea ”Million Dollar habits”, de Robert Ringer. Pe de altă parte, dacă te interesează mai mult antreprenoriatul și dezvoltarea personală, dă o șansă cărții ”The power of positive thinking in business”, de Scott Ventrella. Sau, de ce nu, pe amândouă! Așa cum ți-am zis de la început, important este să-ți iei materialul necesar și să-ți croiești propria mănușă a succesului. După gustul și nevoile tale!