Afacerea ta ar putea fi ocrotită de un „business angel”

business-angelAi construit deja bazele teoretice ale unui business plan bine pus la punct care e gata de lansare dar simţi că nu ai totuşi suficiente resurse financiare pentru a demara aşa cum ţi-ai fi dorit ?

Te temi că nu ai experienţa necesară ca să poţi da piept cu toate provocările care vin la pachet o dată cu începerea unei noi afaceri ?

S-ar putea să ai nevoie de un business angel care să-ţi dea cu adevărat aripi ca să poţi să-ţi începi zborul, aşa că în cele ce urmează vei putea face cunoştinţă cu acest concept destul de necunoscut de tinerii antreprenori atât ca şi existenţă în sine cât mai ales ca tip de parteneriat cu multele avantaje pe care le presupune.

Un business angel îţi poate completa investiţia cu un procent semnificativ pentru a ajunge la suma pe care ţi-o doreşti şi totodată te poate ajuta cu know-how –ul în domeniu.

În România conceptul de înger în afaceri nu este încă în vogă, iar lipsa unui cadru legal, a unor asociaţii care să faciliteze contactul dintre antreprenori şi investitori, dar şi numărul restrâns de oameni de afaceri dispuşi să investească în start-up-uri care au potenţial viabil, îngreunează şi mai mult accesul la această formă de finanţare foarte populară şi dezvoltată în alte ţări.

Ce este de fapt un bussiness angel şi cum te-ar putea el ajuta ?

1. Un business angel este în primul rând el însuşi un antreprenor de succes, cu afaceri profitabile şi viabile, care doreşte să facă investiţii în alte afaceri aflate la început de drum.
Ar fi bine să te gândeşti dacă o astfel de persoană nu te-ar putea ajuta mai eficient decât cei din categoria celor 3F (family, friends şi other fouls) care era probabil prima din lista celor la care ai putea să apelezi pentru ajutor. Nu te gândi că în România aceşti îngeri în afaceri aparţin unei culturi „underground” fiindcă nu este foarte cunoscută reţeaua lor formală prin care să fie identificaţi şi contactaţi uşor ! Lucrurile bune şi schimbările benefice încep şi cu deschiderea şi curajul nostru de a prelua reţete deja recunoscute de succes pe care alţii le folosesc mai demult.

2. Un business angel este un bun cunoscător al oamenilor, adică are fler şi intuiţie peste medie căci părerea generală este că nu se investeşte în idei ci în oameni şi proiecte cu potenţial care aduc return on investment în timpul propus. De aceea un înger în afaceri va avea în primul rând drept criteriu de a se implica într-o afacere a altuia principiul că acesta trebuie să aibe o atitudine adecvată pentru a putea câştiga în afaceri, experienţa fiind un atu foarte important.

3. Contribuţia unui business angel este mai mare prin ceea ce se numeşte „smart cash” adică networking, cunoştiinţele din industrie, contacte cu alte sectoare, lucruri care într-adevar nu sunt uşor cuantificabile dar care au rol imens în succesul unei afaceri. Când porneşti la un drum nou şi îmbraci haina tânărului antreprenor nu te gândi că reuşita ta depinde doar de banii şi timpul pe care le arunci în joc ! Sunt o sumedenie de lucruri fine, nebănuite care pot şlefui calea spre succes şi pe care nu ai cum să le ştii fără o minimă experienţă anterioară. De ce n-ai apela la un „înger” care să-ţi şi tălmăcească povestea pe care tu o citeşti cu conştiinciozitate ?…

Dar, înainte de a apela la un business angel trebuie să ştii că ei deja sunt clasificaţi de societăţile dezvoltate care i-au creat în :

Corporate angels – această categorie e dedicată foştilor directori din corporaţii, care s-au retras ori s-au pensionat. Sunt aceia care au fost învăţaţi mereu să se hrănească cu provocări şi pe care tihna nu-i mulţumeşte. Ajunşi la o vâstă respectabilă doresc să mai şi câştige ceva dar să şi împărtăşească ceva din experienţa lor tinerilor aflaţi la început de drum.

Entrepreneurial angels – sunt acei întreprinzători care au avut succese deosebite în afacerile lor şi doresc să se extindă în continuare făcând şi alte iniţiative să crească atât pentru profit cât şi pentru satisfacţia că ei ştiu să pună cu adevărat lucrurile în mişcare.

Enthusiast angels – sunt pensionari pasionaţi de construcţia de noi afaceri care pot face parte sau nu din categoria de corporate angels. Unii dintre ei, conştienţi că deţin ceva capital bănesc plus experienţa adunată de-o viaţă realizează că nu pot sta locului şi preferă riscul şi acţiunea în defavoarea lâncezelii ! Admirabili de altfel, nu credeţi ?

Micromanagement angels – sunt cei care şi-au câştigat averea prin alte investiţii decât în afacerile lor personale ceea ce îi recomandă pentru această „lume”.

Professional angels – Ei sunt medicii, avocaţii, contabilii, etc. care sunt dispuşi să investească în afaceri ce oferă produse sau servicii utilizate în domeniul lor.

Acum gândind la rece, ce înger mai bun ţi-ai putea alege pentru afacerea ta decât unul care este mai mult decât familiarizat, poate chiar expert pe nişa de piaţă pe care doreşti să te dezvolţi ?

Tu ce atuuri trebuie să ai ca un business angel să-şi îndrepte aripile către tine ?

Fiind un parteneriat care nu necesită garanţii financiare, viziunea antreprenorului şi claritatea planului de afaceri prezentat sunt edificatoare şi determinante pentru investitor. Aşadar dacă eşti antreprenor şi apelezi la un „înger” trebuie să fii suficient de motivat să mergi mai departe cu acea afacere indiferent de hăţişuri, să ai acel „ceva” care să garanteze că vei livra ceea ce ai promis şi că businessul nu este doar un part-time job ori un moft trecător.

Cu alte cuvinte trebuie să fii pregătit pentru un maraton, care presupune şi porţiuni mai uşor de parcurs unde este nevoie doar de rezistenţă dar în care te întâlneşti şi cu obstacole, cu urcuşuri şi coborâşuri pentru care trebuie să ai forţă să le depăşeşti ori să le eviţi…

Şi totuşi lucrurile se mişcă şi în România…

E adevărat că încă nu putem vorbi de o minimă cultură de „business angel” în ţara noastră, de legislaţie nici atât, dar totuşi avem un club denumit chiar „Clubul Business Angels România” care încurajează formarea unei generaţii noi de antreprenori şi investitori, etica, oportunităţile valoroase în afaceri şi prosperitatea.

E posibil ca recenta criză economică pe care poate că nici n-am depăşit-o încă să fi frânat această iniţiativă dar trendul este pozitiv în această privinţă … dorim să prindem din urmă trenurile norocoase pe care cei mai dezvoltaţi le folosesc frecvent.

Activităţile clubului sunt focusate pe aducerea unui impact pozitiv asupra cauzelor care îngreunează în prezent acţiunile antreprenoriale şi implicit profitul din investiţiile în afaceri, şi care s-ar putea rezuma la raportul dintre capital şi sursele de finanţare, la factorii politici şi la lipsa educaţiei în acest sens. Trebuie să mai ştiţi că acest club este alcătuit atât din membri fondatori cât şi din membri simpli. O dată ce v-aţi înregistrat în această comunitate veţi primi accesul la instrumente şi activităţi specifice, de interes în rolul de business angel şi care contribuie la menţinerea şi creşterea acestui statut. Ar putea fi o cale de succes, nu credeţi ?

Ruxandra David