Află cum poți să supraviețuiești certurilor cu șeful!

AngryBossDacă șeful tău este nervos, atunci îți va fi cu siguranță greu să comunici cu el, iar dacă știi că este supărat din cauza ta, atunci lucrurile se complică rapid. Încercarea contantă de a face față unui șef care urlă și care critică te poate transforma într-un om stresat și poate chiar stresant. Da, este un cerc vicios, însă daca nu înveți cum să scapi de nervii superiorului tău, ajungi brusc la două soluții destul de radicale: îți dai demisia sau taci și înghiți. Ai nevoie de rabdare și poate chiar de câteva tehnici de manipulare pentru a te descurca cu un astfel de om.

Ce fel de șef ai?

Pentru început, trebuie sî îl analizezi pentru că poate să fie un om căruia îi place să te facă să te simți prost; poate să fie un om care are probleme în familie sau poate doar se comportă cu tine cum s-au comportat foștii lui șefi.

Șeful dominant este cel care mereu va respecta regulile și va fi considerat chiar de modă veche pentru că va crede că ceea ce spune reprezintă doar ordine date celor inferiori.

Șeful care induce senzația de presiune este acel om care nu este neaparăt nervos, dar care va transmite stresul țipând, agitându-se și chiar mărind volumul de muncă al subalternilor.

Șeful obsesiv se va afla mereu lângă tine, îți va studia fiecare pas și mai pe scurt: va fi mai mult decât implicat în tot ceea ce faci la muncă.

Șeful manipulativ te va amenința fără nicio problemă dacă faci ceva ce nu îi convine. De ce? Pentru că are acea putere de a întoarce toți colegii împotriva ta, pentru că știe exact cum să învartă pe degete pe toată lumea și pentru că îi place să facă asta.

Știi să te abții?

Este greu să taci, să stai la locul tău și să înveți când este bine să vorbești. Dacă superiorul tău țipă la tine sau la colegii tăi, este indicat să rămâi calm și respectuos. Nu îi răspunde urlând pentru că doar agravezi situația; oferă-i răspunsuri scurte și concise.

Când simți că nu mai faci față stresului, oferă-ți o pauză pentru a te linisti. Știm, ai multe de reproșat șefului și poate chiar nu trebuia să reacționeze așa, însă cel mai bine este să te calmezi și să te plimbi puțin (dacă poți), să ieși la aer sau să asculți muzică. Așa că pune-ți căștile pe urechi, stai puțin la geam și inspiră adânc aerul de afară.

La muncă nu ești singur și trebuie să găsești măcar o persoană în care poți avea încredere. Discută cu cineva despre ce s-a întâmplat pentru că este bine să te descarci și poate chiar descoperi că nu ești singurul aflat în situația asta. Când vei afla că șeful nu are ceva doar cu tine și că el se comporta la fel cu mai mulți, îți vei reveni și îl vei privi altfel.

Încearcă să îți faci treaba cât mai bine. Dacă știi că ai parte de un șef usor iritabil, nu îi da mai multe motive de agitație. Recunoaște când greșești pentru că asta va ajuta la atenuarea conflictului. Îndeplineşte-ți sarcinile de lucru cât mai bine și analizează rezultatul final înainte ca acesta să ajungă pe mână superiorilor. Nu vrei să creezi o stare mai mare de agitație, nu?

Cum îi faci față?

Dacă șefului tău îi place să domine, atunci nu trebuie să comentezi în public la deciziile pe care le face. Urmează-i ordinele, însă încearcă să discuți cu el într-un birou în care sunteți doar voi doi. Dacă pare imposibil să faci ceea ce ți-a cerut, încearcă să îi spui asta, însă nu crea un război de față cu toată lumea.

În cazul în care superiorul tău te presează zilnic cu tot mai multe cerințe, încearcă să nu pari înfrânt în fața lui. Niciodată nu trebuie să-i oferi acea privire care inspiră milă sau neputință pentru că asta îi va da și mai multă satisfacție. Nu rebuie să te vadă pus la pământ pentru că va profita și mai mult de tine.

Șeful tău este mereu atent la ceea ce faci? Îți analizează fiecare repirație și asta nu te ajută pentru că greșești tot mai des. Există o singură soluție: urmărește-l și tu!. Este timpul să devii o persoană obsesivă, atentă la detalii și nu uita să dai vina pe amândoi când ceva nu merge. Fii mereu în spatele lui la fel cum el e mereu lângă tine. Ideea este să-l faci să înțeleagă faptul că procedurile lui nu sunt tocmai corecte.

Poate cel mai greu este să faci față unui  șef manipulativ pentru că te poate transforma rapid în persoana care va sta mereu în colțul său, la birou, fără să scoată un cuvânt toată ziua. Trebuie să fii diplomat și să încerci să-i câștigi cumva încrederea. Trebuie să înțelegi că cel mai important este să faci parte din cercul de persoane în care poate avea încredere. Nu uita că poții să te folosești de aceşti oameni chiar și în avantajul tău, însă trebuie să ai grijă pentru că totul este ca un joc periculos.

Soluția perfectă?

Încearcă să discuți cu șeful tău când este calm. Nu crea o situație conflictuală și nu face niciun fel de acuzații. Oferă sugestii și concentrează-te pe ideile care sunt legate de  îmbunătățirea performanțelor tale sau chiar ale lui. Trebuie să înveți să faci asta cu răbdare, cu stil și cu mult respect. Nu exagera, nu fii impulsiv și alege-ţi cuvintele cu grijă. Dacă discuția se termină cu mici glume și zâmbete, înseamnă că ai reușit să găsești calea de mijloc în discuțiile cu șeful tău.