Află cum poți să-ți motivezi angajații!

images (7)Angajații companiei tale muncesc din greu, iar uneori este nevoie să-i recompensezi pentru a simți că este important ceea ce ei fac la birou. Ideea este că nu trebuie mereu să motivezi oamenii doar cu bani, deoarece există și alte metode mai puțin costisitoare. Îți vom prezenta câteva idei care nu te vor obliga să intri în bugetul companiei.

În primul rând trebuie să înțelegi de ce este atât de important să-ți recompensezi angajații pentru eforturile depuse. Mulți șefi susțin că nu au timp de pierdut cu așa ceva, dar nu este bine dacă și tu faci parte din aceeași categorie. Oamenii talentați sunt din ce în ce mai greu de găsit, așa că dacă ai câțiva oameni de acest gen în firmă, de ce nu i-ai motiva? Aceste persoane trebuie tratate cu atenție pentru că altfel vor pleca.

Jonglează cu programul

Primul lucru (și cel mai ușor) de făcut în momentul în care un angajat a lucrat peste program pentru un proiect este să-i schimbi puțin programul. Dacă un om merită atunci ai putea să-l lași să lipsească câteva ore când are o problemă în familie sau o programare la doctor. Astfel vei putea construi o relație bazată pe încredere cu respectivul angajat și vei observa că totul va merge mai bine dacă salariatul tău se simte apreciat și respectat.

Munca poate să fie distractivă!

În momentul în care lucrează pentru un proiect, moralul angajaților poate să scadă, iar din această cauză rezultate pot fi afectate. O idee bună de a scăpa de această stare este să organizezi o zi pe săptămână în care toată lumea aduce poze cu propriul copil; poze care sunt puse pe un perete și fiecare trebuie să-și dea seama al cui este copilul respectiv. Este un joc simplu și distractiv. Vei observa cum starea de spirit a angajaților se va schimba brusc, iar productivitatea va crește.

Felicită!

Când un angajat face o prezentare de succes, aplaudă-l și felicită-l pentru ce a realizat. Poți de asemenea să premiezi un angajat oferindu-i un proiect la alegere sau chiar să trimiți flori în biroul acelui om care a lucrat din “umbră” la ceva anume.

O altă idee pentru motivarea oamenilor este să creezi un loc în holul firmei în care să pui poza cu angajatul care a muncit cel mai mult în luna respectivă (sau care a avut cea mai mare realizare).
Răsplătește efortul, dar și succesul

Chiar dacă există momente în care ideile unora nu obțin rezultatul dorit, asta nu înseamnă că acei oameni nu s-au chinuit pentru a face totul cât mai bine posibil. Dacă proiectul  a eșuat, persoanele se vor simți demoralizate, așa că și acești oameni trebuie recompensați. Nu trebuie să feliciți de fiecare dată doar “câștigătorii” pentru că și restul angajaților muncesc din greu. Este timpul să îți faci un obicei din a premia și acei oameni care la final de zi se simt descurajați.

Creează amintiri

Oamenii se pot distra la birou și există acele momente micuțe care aduc zâmbete pe fețele tuturor. Indiferent dacă este vorba despre zile de naștere, ieșiri la prânz sau doar o îmbrățișare: încearcă să surprinzi cât mai multe momente în poze. Rezervă un loc pe un perete unde aceste poze pot fi agățate. Oamenii au nevoie să simtă că fac parte dintr-o echipă și că sunt importanți. De multe ori, la finalul unei zile grele, o privire aruncată peste aceste poze pot ridica moralul oricărei persoane.

Este voie la o zi liberă!

Răsplătește un om oferindu-i un cupon pe care scrie “Zi liberă!”. Nu contează când folosește acest cupon și de ce. Nu este nevoie să fie luată în considerare ca zi de concediu sau zi de boală; este pur și simplu o zi liberă oferită unui angajat care a lucrat mult în ultimul timp.

Trimite mail-uri

Dacă o persoană sau o echipă a făcut treabă bună, atunci trimite un mail la toți angajați în care să scrii ce s-a întâmplat. Este nevoie ca persoanele să se simtă apreciate atât de șef, cât și de restul colegilor. Așa că trimite un mail în care explici cât de greu a fost proiectul, cât de mult a muncit echipa (sau omul respectiv) și cât de mult a ajutat firma rezultatul pozitiv obținut.

Repetă totul

Trebuie să creezi o tradiție, deci nu recompensa un om o singură dată, iar când cineva face ceva excepțional, nu-l ignora. Încearcă să transformi totul în ceva constant, iar oamenii să știe că se pot aștepta la felicitări când au un succes.

Fii specific!

Nu poți doar să lauzi o persoană spunând “Andrei a făcut o treabă bună ieri!”. Trebuie să explici ce a făcut bine, pentru că altfel s-ar putea să creezi gelozie între angajați. Dacă tu ca șef spui exact ce a făcut angajatul lăudat, atunci lumea va înțelege despre ce este vorba, iar aprecierile vor apărea. Nu este bine să creezi dispute între cei care lucrează pentru tine, așa că oferă cât mai multe detalii legate de succesul unei persoane.

Îți cunoști oamenii?

Ok, vrei să-ti răsplătești un subaltern pentru munca depusă și să zicem că vrei să-i oferi un bilet la operă. Ești sigur că persoanei respective îi place opera? Trebuie să-ți cunoști oamenii dacă vrei să oferi bilete la teatru sau la alte spectacole. Fii atent la ce zice lumea din jur și încearcă să-ți dai seama ce îi place fiecărui angajat.

Angajații care nu sunt recompensați își vor pierde entuziasmul în timp. Este important să înțelegi că oamenii au nevoie și de altfel de aprecieri, în afară de cele financiare. Da, nimeni nu va refuza o anumită sumă de bani adăugată la salariu, dar totul ține și de partea psihologică. Oamenii simt nevoia să fie lăudaţi, mai ales după ce au făcut ceva cum trebuie. Oferă-le aceste mici plăceri și distracții angajaților tăi și vei  observa cum se va schimba în bine mediul de lucru la birou.