Co-workingul – un nou concept de lucru modern şi plăcut

coworkingŞtim deja cu toţii că cei care lucrează independent, indiferent dacă se numesc freelanceri, antreprenori cu afacere mică, ori liber profesionişti, devin din ce în ce mai numeroşi, în căutare permanentă de spaţii libere în care să activeze şi a căror chirie să nu ajungă cât o parte importantă din profitul lor. Avem aşadar deja definită o problemă financiară a acestui segment de populaţie dar mai există totodată şi o dilemă socială, fiindcă mulţi nu doresc izolarea într-un spaţiu prea restrâns fără să mai ia legătura cu altă lume care derulează alt tip de afacere, şi să se găsească total pe dinafară de orice „social networking”.

Ca urmare a nevoilor exprimate anterior s-a născut CO-WORKINGUL, şi unde altundeva decât în America, mai exact în SUA – Silicon Valey, societate care deopotrivă creează dar şi rezolvă noile probleme sociale ce apar datorită infailibilei dorinţe de libertate a oamenilor.

Daniel H. Pink, fost editor al discursurilor vicepreşedintelui american Al Gore a identificat încă din 1997 o masă critică de oameni care devin lucrători independenţi şi care schimbă paradigma muncii în America. În zilele noastre peste 22% din populaţia activă a Americii lucrează ca liber profesionist de la domeniul IT şi al afacerilor online, trecând prin consultanţă, design ori copyright până la mici producători şi vânzători de dulceţuri „din cămara bunicii”. Iată cum a apărut un grup de oameni extrem de eterogen ca şi ocupaţii dar cu o nevoie comună: de a găsi spaţiu în care să lucreze în mod flexibil, să socializeze, să schimbe idei, poate chiar să înveţe sau să se inspire unii de la alţii. Vorbim astfel despre un loc în care afacerile să se dezvolte cu succes!

Ce este de fapt acest CO-WORKING ?

Este mai presus de orice, folosirea unui spaţiu comun de mai mulţi indivizi, în scopuri profesionale şi este conceput ca o bună metodă de a avea parte de confortul oferit de birourile normale, fără plăţi fabuloase de chirie. Cu toate acestea, co-workingul nu înseamnă pur şi simplu doar închirierea unui birou într-un spaţiu mare şi atât.

Conceptul este foarte complex şi interesant pentru că se bazează pe anumite valori, care redefinesc ideea clasică de muncă şi tind spre folosirea inteligentă a locului respectiv dincolo de repere pur spaţiale. Aceste locuri aduc oameni şi idei împreună, creându-se un cadru plăcut, superior, de a te dezvolta şi a face un business interesant, de succes. Ia naştere astfel o comunitate, bazată pe deschidere şi colaborare în care fiecare ia contact cu perspectivele celuilalt şi poate obţine ori acorda feedback real, „sănătos”, fiindcă aici nu vorbim de concurenţă cum nu vorbim nici de presiunea lucrului într-un mare „open space”, poate 10 ore pe zi suportând zgomotul şi întreaga manifestare a colegilor din firmă.

Cât de extins e deja conceptul de co-working ?

O statistică recentă, din februarie 2013, arată că în lume apar 4,5 spaţii noi de co-working pe zi, iar numărul lor total depăşeşte deja 2500, fiind cu 83% mai mare faţă de anul trecut. Cele mai numeroase se află în Europa – 1160, SUA şi Canada – 853 dar nici Australia, America de Sud ori Africa nu rămân în urmă. Ţările europene fruntaşe sunt Germania (cine mai are curaj să zică despre nemţi că sunt neprietenoşi?), Spania (mă mir cum nu sunt primii de această dată!) şi Marea Britanie.

Co-workingul are toate trăsăturile de trend global şi este în mare expansiune şi căutare. Deşi încă vorbim de spaţii relativ puţine folosite în acest sens, tot mai mulţi oameni aleg acest mediu şi mod de lucru.

Conceptul de HUB… de la Silicon Valley şi până la Bucureşti …

Primele spatii de co-working au apărut iniţial în Silicon Valley şi au fost dedicate în principal antreprenorilor din domeniul online. Ei le-au numit HUB-uri şi de atunci toată lumea a preluat acest nume. Un hub nu este de fapt nici acasă, nici la workshop, nici la club, cafenea, ori lounge dar este puţin în fiecare din acestea …simultan! Iată deci o cale modernă, eficientă de a îmbina utilul cu plăcutul, munca cu socializarea. Astfel se dinamizează legături nebănuite între domenii de activitate iniţial străine unul de altul, trend ce duce la dezvoltarea lumii, în cea mai largă accepţiune cu putinţă.

În ţara noastră cel mai cunoscut spaţiu de co-working se află la Cluj şi se numeşte Cluj Cowork, iar în Bucureşti s-a deschis de curând TechHub Bucharest care este primul spaţiu românesc co-working dedicat în exclusivitate antreprenorilor în tehnologie. Povestea TechHub este una frumoasă despre pasiune şi vise, despre prietenie şi încredere, despre tenacitate şi dorinţă de a schimba puţin lumea îmbinând nevoile de câştig cu cele sociale şi de imagine.

TechHub Bucharest are o grămadă de calităţi pentru care merită să fie apreciat, vizitat, şi de ce nu, folosit!
Iată câteva dintre ele:
• se află în inima Bucureştiului, aproape de Universitate;
• are un cost rezonabil;
• este un spaţiu deschis în care membrii nu au numai un loc cu birouri vecine ci beneficiază de interacţiune de calitate şi pot participa la evenimentele organizate chiar de TechHub şi de comunitatea online;
• are un spaţiu total de 420 mp şi este împărţit în 35 de birouri permante pentru membrii rezidenţi, 60 de locuri pentru co-working efectiv, săli de întâlnire şi un spaţiu pentru evenimente speciale cu o capacitate de până la 150 de persoane.

TechHub Bucharest are toate şansele să devină centrul comunităţii antreprenoriale din capitala ţării aducănd împreună, printr-un networking eficient şi dinamic, antreprenori, freelanceri, companii tech, dezvoltatori în anumite domenii, investitori, bloggeri sau jurnalişti.

În concluzie, freelanceri de pretudinteni, ar fi bine să meditaţi dacă totuşi lucrul de acasă nu vă amestecă mult prea tare şi cu efecte negative viaţa personală de cea profesională, chiar dacă afacerea voastră e încă la început şi aţi putea astfel scuti închirierea unui spaţiu de lucru.

Alegerea de a lucra într-un hub, vă poate organiza mai bine programul zilnic, vă poate aduce prieteni şi colaboratori noi şi vă poate crea atmosfera prielnică de a vă concentra la afacerea voastră preluând sau schimbând idei „fresh” cu cei care sunt într-un fel sau altul în aceeaşi barcă cu voi!

Vă doresc un co-working de succes !

Ruxandra David