Competiția la locul de muncă: război sau alianță?

competitieCu toții am întâlnit la birou acea persoană care ar face orice pentru a obține laude. Vorbim de acei colegi care ne vânează proiectele pe la colțuri și care ne fură ideile dacă nu suntem atenți. La birou întâlnim diferite tipuri de personalități și trebuie să învățăm să ne descurcăm cu fiecare în parte.

Colegii exagerat de competitivi sunt poate cei mai dificili și de multe ori îți este greu să le schițezi măcar un zâmbet. Este adevărat că și tu poți deveni uneori competitiv (lucru foarte normal), dar unii oameni pot transforma o simplă competiție în ceva mai mult.

Cum recunoști o persoană exagerat de competitivă?

Primul lucru care trebuie înțeles este că a fi competitiv nu este ceva rău. Ideea este simplă: trebuie să îți respecți colegii și să împarți succesul cu restul echipei. Persoanele care adoră competiția vor renunța chiar și la prietenii pentru această satisfacție așa că vor face orice pentru a ieși pe primul loc.

Oamenii competitivi se comportă într-un anumit fel pentru că simt nevoia de a fi mereu acceptați, pentru că vor mereu să le reușească un proiect sau pentru că sunt nesiguri pe sine. Nesiguranțele acestor oameni pot crea un adevărat dezechilibru la birou și poți ajunge frustrat din cauza lor.

Învață să le eviți provocările!

Important lucru este că nu trebuie să te alături războiului acestor persoane. Concentrează-te pe propriile idei și obiective, dar nu imita comportamentul celorlalți. Cel mai mult contează ca tu să te dezvolți la job-ul pe care îl ai.

Dacă te simți provocat de un coleg, este bine să încerci să schimbi subiectul. De asemenea, dacă are tendința de a se lăuda încontinuu în legătură cu un rezultat bun, discută despre altceva. Este cam brutal să faci asta, dar după ce o faci de câteva ori, va înțelege ideea și va ceda.

Nu trebuie să ignori complet o persoană competitivă și este chiar indicat uneori să o lauzi. Știm, pare ciudat, însă dacă faci asta te va vedea ca pe un aliat și nu te va mai bate la cap mereu cu toate ideile sale de a crea o competiție. Încearcă să lucrezi cu el, nu împotriva lui. Toți sunteți o echipă mare și trebuie să folosești omul competitiv pentru binele echipei, nu să creezi divergențe.

Cu toate că este tentant să reacționezi urât când o astfel de persoană se ține după tine, trebuie să îți menții calmul și să fii civilizat. Gândește-te că acești oameni se “hrănesc” cu reacțiile tale negative, așa că dacă alegi (și dacă reziști) să fii calm, cu timpul ei te vor lăsa în pace pentru că nu vor obține ceea ce vor de la tine.

Trebuie să ai grijă ca ideile tale pentru proiecte să nu ajungă pe biroul șefului sub un alt nume. Dacă îți faci griji în privința unor colegi de muncă, atunci cel mai bine este să îți pui parolă la calculator, dar ai grijă să nu devii paranoic. Știm că ideile tale sunt importante, însă nu trebuie să exagerezi și trebuie să poți dovedi că tu ai muncit la proiect, nu altcineva.

Când este prea mult?

După cum am scris mai sus, contează încercarea de a fi prietenos cu o persoană competitivă și este nevoie de mult calm. Dacă situația se înrăutățește, încearcă să nu îi spui direct ceea ce te nemulțumește. De ce? Pentru că te va considera instant un dușman care trebuie eliminat, deci se va concentra în a te face să te simți și mai prost. Încearcă să ceri sfaturi de la alții și nu spune despre cine este vorba. Vorbește cu persoanele de la HR sau cu șeful tău, dar nu de față cu toată lumea. Explică ce s-a întâmplat, pune accentul pe faptul că proiectul a fost realizat de întrega echipă, nu de un singur om. Trebuie să dai de înțeles că reacțiile competitive afectează întreaga echipă.

Nu este frumos să dai vina pe cineva, dar trebuie să iei atitudine cand nicio altă soluție nu mai funcționează. Un coleg prea competitiv îți poate afecta cariera și poate crea agitație la birou. Însă trebuie să privești și partea bună: este posibil să dai de gustul rivalității și să vrei o bucățică de succes. Poate reușești să transformi micile divergențe într-un concurs prietenos si asta va spori munca în echipă.