Cum putem evalua succesul coaching-ului în companie

coachingMajoritatea clienţilor de coaching doresc să afle rezultatele concrete şi palpabile obţinute prin implementarea coaching-ului în business/companie. În acest scop, poate fi de folos un indice al performanţei cunoscut sub denumirea ROI( Return On Investment). Acesta este utilizat pentru a evalua eficienţa unei investiţii sau pentru a compara eficienţa mai multor investiţii şi poate fi aflat prin intermediul următoarei formule:

ROI= Profitul rezultat în urma investiţiei- cheltuielile ocazionate de investiţie
În termeni simpli, ROI este modalitatea de a afla dacă coaching-ul şi-a atins obiectivele astfel încât să justifice costurile. Dacă da, înseamnă că banii au fost investiţi cu folos, iar dacă nu, înseamnă că au generat pierderi. Însă, în realitate, este destul de dificil de demonstrat o creştere a performanţei capitalului uman al unei companii. Motivele principale pentru care o astfel de evaluare este extrem de greu de realizat implică în primul rând modificările constante care apar în acest domeniu, cât şi faptul că factorii care trebuie standardizaţi, cum sunt cultura corporatistă, atitudinea faţă de coaching şi calificările coacherilor angajaţi reprezintă nişte variabile practic…incomensurabile.

Statisticile demonstrează faptul că cea mai clară asociere dintre coaching şi succesul unui business este vizibilă prin evaluarea productivităţii şi implicării individuale a angajaţilor. Astfel, un studiu desfăşurat de către US MetrixGlobal LLC indică faptul că coaching-ul produce un ROI de 689%. În mod similar, aceleaşi rezultate ale unui studiu efectuat de McGovern et al au sugerat faptul că recuperarea investiţiei în coaching reprezintă de 5,45 ori investiţia iniţială.

Studiile menţionate anterior demonstrează faptul că există beneficii organizaţionale ale coaching-ului cum sunt creşteri în productivitate, în calitate, în satisfacţie la locul de muncă şi în recunoaşterea abilităţilor. Sunt specificate şi beneficii inestimabile ce includ ameliorarea relaţiei cu colectivul, cu clienţii, cu colegii şi cu părţile interesate, o auto-evaluare sporită a impactului comportamentului de conducere, precum şi aptitudini interpersonale sporite. Privind în ansamblu, rezultatele demonstrează cu certitudine succesul prezentat de implementarea coaching-ului şi de investiţia iniţială în acest gen de programe.

În practică, a înregistrat succes şi metoda utilizării indicatorilor interni şi externi ai performanţei. Astfel, indicatorii interni presupun testări de auto-evaluare/auto-validare care pot fi realizate atât la început cât şi la intervale regulate în cadrul procesului de coaching, modificări personale în gradul de auto percepţie şi a celor din jur, modificări în modul de gândire care preced acţiuni, eficienţă sporită, precum şi modificări, în starea emoţională a persoanei care ajunge să denote siguranţă de sine.

Indicatorii externi, pe de altă parte, constau în realizări ale obiectivelor de coaching stabilite la începutul relaţiei de coaching, venituri/câştiguri sporite, feedback al performanţei obţinute prin intermediul unei analize a elementelor caracteristice specifice fiecărui angajat (de exemplu, rapoarte directe, colegi, clienţi, şef, managerul însuşi), rezultate ale performanţei personale şi/sau pentru activitatea în ansamblu (cum sunt indicatorii de productivitate, de eficacitate ). Indicatorii externi aleşi pentru evaluare ar trebui în mod ideal să desemneze lucruri pe care persoana le-a evaluat şi lucruri pe care persoana le poate influenţa în mod direct într-o oarecare măsură.

Indiferent de metodele alese pentru a cuantifica profitul generat de coaching, reprezintă deja o certitudine faptul că acesta înregistrează rezultate notabile şi că îşi aduce aportul la evoluţia unui business. Coaching-ul reprezintă indiscutabil un mod de a ajuta oamenii să utilizeze la maxim propriile resurse, un mod de a scoate la iveală calităţile fiecăruia. Coaching-ul ajută oamenii, dar şi companiile să stabilească obiective şi să le atingă.