Cum să-ți scoți din minți echipa

sef rau

De-a lungul timpului, a curs multă cerneală și multe bancuri s-au spus cu privire la metode prin care să-ți scoți din minți șeful. Pe de altă parte, povestea poate fi spusă și din perspectiva inversă. Te-ai gândit vreodată că lucrurile pe care le faci, le zici sau le impui echipei tale nu doar că îi enervează la culme pe angajați, dar chiar afectează temelia echipei? Iată în rândurile următoare câteva situații pe care să le eviți dacă vrei să ai în preajmă o echipă de încredere și nu o mare oală sub presiune!

  1. Ba da, ba nu – nehotărârea ta, disperarea lor

Dacă e ceva ce stă foarte rău în fișa postului unui manager și promite să îl ducă, mai devreme sau mai târziu, spre o reorientare de carieră, aceea este nehotărârea. Imaginează-ți cum este pentru echipa ta să stea permanent în stare de anxietate și frustrare pentru că nu știe când vorbești serios și când nu. Îți dai aprobarea pentru un proiect, pentru ca apoi să aduci altceva pe masă și să oprești lucrul după ce oamenii au investit timp și energie. Schimbi obiective, date, structura grupului, responsabilitățile până când nimeni nu mai știe exact ce are de făcut, cum, de ce și până când. Probabil până la următoarea idee genială care nu mai suportă amânare și cere mână de lucru imediată. Sau până când CEO-ul tău va găsi un manager mai hotărât!

  1. Time management și nu prea

Sună bine sintagma asta și te simți ca peștele în apă când înoți prin tabele Excel, stabilind deadline-uri pentru sarcinile tuturor. Ai programate toate activitățile pe ore și minute, dar nu te deranjezi niciodată să ieși din birou și să vezi cât de aplicabile sunt tabelele tale. Faptul că subestimezi timpul necesar pentru realizarea unei sarcini sau că angajații trebuie să stea peste program 4 zile din 5 creeză tensiune la nivel de grup și acest lucru se va resimți în relațiile de muncă, dar și în rezultate. Cere permanent feedback cu privire la deadline-uri, învață din el și consultă-te cu cineva care are experiență în time management. Nu e o rușine să înveți de la alții, e o rușine să-ți exploatezi angajații de parcă singurul lor scop în viață ar fi munca în compania ta.

  1. Vorba lungă, sărăcia ta

Mulți au impresia că șeful spune, iar subalternul execută. Dacă nu cumva trăiești în epoca feudală și habar n-ai ce înseamnă lucrul cu oameni, atunci poți să dormi în continuare pe-o ureche. Probabil afacerea ta va falimenta înainte să te dezmeticești! Un manager este un prieten al oamenilor, capabil să asculte, să înțeleagă, să empatizeze, să ofere insight și soluții. Așadar, abține-te de la a vorbi non-stop, pleacă urechea la ceea ce oamenii au să-ți transmită, ascultă implicat și dă echipei tale șansa de a crește alături de tine. Un manager este un lider, nu un dictator. Un curs de dezvoltare personală despre ascultare activă sau comunicare interpersonală poate ajuta mai mult decât crezi …La serviciu și nu numai!

  1. Așteptări mari de la oameni nepotriviți

Ai un angajat nou? Ai mutat pe cineva dintr-o poziție în alta? Ai vrea ca în două zile să fie mai bun decât înaintașul său, ba chiar să se plângă de faptul că n-are destule de făcut? Trăiești în fantasmă… Oamenii au nevoie de timp și de suport pentru a se adapta. Iar tu ai nevoie de răbdare! Lucrurile nu se întâmplă peste noapte și dacă vrei ca o idee de afacere de azi să se transforme în realitatea de mâine, va trebui să ai răbdare cu tine și cu oamenii alături de care lucrezi. Nu îi subestima, nu îi agresa cu așteptările tale disproporționate, nu îi hărțui cu critici și un limbaj necenzurat pentru că lucrurile nu ies cum vrei. O echipă e o structură vie care crește alături de tine și de afacerea ta, iar procesul de creștere implică timp. Dă-ți și dă-le timp!

  1. Diferențe între angajați

Nu toți suntem la fel și nu toți angajații tăi sunt de zece. Ce ai de făcut? Fă diferențele cu cap! Dacă unul dintre angajați nu se plânge niciodată și primește într-o zi sarcini cât alții într-o săptămână, asta nu înseamnă că trebuie să continui tratamentul acesta, în timp ce alții fac supradoză de cafea și pălăvrăgeală pe la colțul biroului. Sunt situații când un angajat trebuie să lucreze de acasă ori să stea peste program… Nu uita să apreciezi efortulul lui/ei, dacă nu în bani, măcar în câteva laude publice. Cultivă diferențele dintre oameni, lasă-i să își descopere calitățile care îi fac să fie cei mai buni și nu face diferențe între ei pe baza simpatiilor personale. Altfel, riști să creezi tensiune, invidie, să hrănești incapacitatea de a lucra împreună și, încet-încet, dezmembrarea echipei.

  1. Critica, doar de la tine spre ei

Știi că un act de comunicare implică o direcție dublă. Dacă vrei o relație autentică între tine și angajații tăi, e nevoie să accepți și chiar să încurajezi feedback-ul: între ei, de la tine către ei, de la ei către tine! Evită să arăți cu degetul și să ameninți cu diferențe de salarizare dacă lucrurile nu s-au rezolvat așa cum ți-ai fi dorit: asumă-ți responsabilități și cere întotdeauna suportul celor din echipa ta. Cum văd ei o situație, cum cred că te-ai descurcat, ce ai fi putut face tu, care e sugestia pentru viitor? Lucurile sunt simple: ești manager, dar și parte din echipă! Iar într-o echipă, fiecare părțile conlucrează – treci la treabă și tu!

  1. Email? Nu, mulțumesc!

E mult mai plăcut și mai simplu să ridici receptorul, cerându-i unui angajat să vină în biroul tău pentru a-i spune ce are de făcut… de vreo 20 de ori pe zi! Dar te gândești cât timp pierde, de câte ori se întrerupe din ce are deja de făcut și cât gaz ardeți aiurea amândoi? A nu te adapta tehnicilor moderne de comunicare înseamnă a te îndepărta de epoca în care trăim și de oamenii de azi. Angajații tăi sunt, în mare parte, digital natives și se simt ca peștele în apă atunci când trebuie să lucreze cu tehnica: e rapid, simplu și eficient. Nu-ți pierde timpul și respectul lor rugându-i să facă jogging între biroul tău și al lor zi de zi, nu îi frustra la nesfârșit rugându-i să-ți aducă mail-ul printat pentru că… ți-e greu să deschizi inbox-ul!

  1. Domnul/Doamna Știe-Tot

Ți-e rușine să admiți că nu te pricepi la toate? Îți bagi nasul peste tot și dai lecții chiar dacă habar n-ai ce spui? Atunci ai o problemă și echipa ta riscă să se destabilizeze serios. Rostul tău, ca manager, nu este să faci totul și să știi totul. Nu ține de îndatoririle tale să verifici rapoarte de contabilitate, să cauți greșelile gramaticale în textele de presă ori să prepari aluatul pentru prăjiturile ce se pregătesc în sala de producției! Rostul tău este să găsești oamenii potriviți pentru aceste sarcini, să le dai directivele și să te asiguri că le rezolvă în timp optim și în mod corect. Cine verifică? Specialiștii departamentului în care lucrează! Ocupă-te de poziția pentru care ai fost angajat: management, nu omul bun la toate, dar priceput la nimic!

În final, îți dau un ultima sfat: fii relaxat, natural, autentic, flexibil – tu însuți! Nu uita că lucrezi cu oameni și au nevoie să te vadă ca pe un om! Recunoaște când greșești, acceptă că și alții greșesc, fii sincer cu ei, cu tine și gândește mereu pozitiv! Oamenii au nevoie să fii o sursă de inspirație pentru ei, iar tu ai nevoie de ei pentru ca afacerea ta să fie sursa de inpirație pentru visele de mâine. Ale tale și ale celor care îți admiră curajul, viziune, istoria pe care o scrii cât de bine poți, chiar azi!