Chiar dacă realizăm sau nu, cuvintele noastre au un efect major asupra celorlalți. De fapt, nici nu există unealtă mai puternică decât cuvintele, unealtă ce poate fi folosită pentru a face bine sau rău.
Uneori, dacă auzi ceva despre un coleg de birou (nu contează dacă are legătură cu job-ul sau nu) ai tendința de a “împărți” informația cu restul oamenilor. De ce? Frank T. McAndrew, profesor la Knox College în Illinois, a efectuat un studiu pentru a afla de ce oamenii nu se pot opri din bârfit.
Astfel, McAndrew a descoperit că oamenii au o dorință greu de oprit de a discuta despre cei care nu sunt prezenți. Conform studiului, se pare că oamenii au tendința de a împărți veștile rele despre cei pe care îi consideră rivali sau veștile bune despre prieteni. Bărbații au tendința de a spune partenerilor intimi ce au aflat, iar femeile sunt înclinate spre a șopti ultimele “știri” partenerilor, dar și prietenilor.
Totuși, se pare că în trecut, bârfa a fost folosită pe post de funcție socială pentru a crea legături între membrii unui grup. În perioadele în care oamenii cunoșteau cu greu persoane străine, bârfa a ajutat oamenii să supraviețuiască diferitelor probleme apărute. Având în vedere trecutul nostru, este de înțeles de ce suntem atât de atrași de a asculta șoaptele de la colțurile birourilor.
Bun, am stabilit că nu ne putem abține de la a împărtăși noutățile din birouri, dar este bine să facem asta? Da, poate că este distractiv să auzi tot felul de lucruri “picante”, mai ales dacă ești plictisit. Ascultă cât vrei tu, dar abține-te de la a contribui la conversații care ar putea compromite reputația cuiva.
Însă nu doar bârfa te poate pune într-o lumină proastă la muncă. Vom discuta în continuare despre acele lucruri care nu trebuie zise la birou, indiferent cât de mult ai vrea să faci asta.
1) “Mă simt copleșit!”
Este important să discuți cu cei din jurul tău despre proiectele la care lucrezi, dar nu spune niciodată șefilor că nu mai faci față dosarelor care se adună pe biroul tău. Încearcă să explici situația în care te afli și întreabă care sunt acele proiecte ce necesită mai multă atenție. Discută cu restul persoanelor despre task-urile care pot fi întârziate și care nu trebuie rezolvate instant. Există și alte soluții în afară de cea de a te plânge de oboseala prin care treci.
Încearcă să nu te plângi încontinuu de lucrurile care nu merg cum vrei tu. Reacțiile tale pot crea o atmosferă negativă în birou, iar asta înseamnă că moralul angajaților fi atins. Dacă moralul este pus la pământ, atunci oamenii vor fi nefericiți și productivitatea va scădea. Asta înseamnă că succesul pe care l-a avut compania ar putea să dispară în timp.
2) “Nu pot să lucrez cu această persoană!”
Probabil mereu va exista cineva cu care nu te vei înțelege bine, dar este responsabilitatea ta să te comporți profesionist și să dezvolți diferite abilități de comunicare cu mai multe tipuri de persoane. Șeful tău va observa cu siguranță efortul pe care îl faci și va aprecia atitudinea ta față de membrii echipei.
Mereu există omodalitate de a te înțelege cu persoanele care nu îți plac, trebuie doar să respiri adânc și să te comporți civilizat. Nu este nevoie de atacuri subtile sau de cuvinte aruncate aiurea.
3) “Nu este corect!”
De câte ori ai zis sau te-ai gândit să spui asta? Ei bine. ai grijă cine te aude pentru că nu vei fi privit bine de colegi sau de șef după ce ai zis așa ceva. Da, de multe ori, lucrurile care se întâmplă la muncă nu sunt corecte. Dacă vrei să te plângi șefului de anumite lucruri, nu începe cu “Nu este corect!” pentru că nu vei fi luat în serios. Trebuie să ai argumente mai puternice legat de ce se întâmplă. Nu este de ajuns doar să bați cu pumnul în masă și să spui că tu nu vrei să faci ceva.
4) “La celălalt job nu făceam lucrurile așa!“
Și ce? Job nou înseamnă reguli noi! Fiecare companie are un protocol pe care îl respectă, diferite modalități de salarizare și alte reguli interne pe care dacă refuzi să le respecți, o să ajungi să agiți persoanele din jurul tău. Totuși, dacă observi anumite lucruri care pot fi îmbunătățite, discută cu șeful tău despre asta, dar așteaptă câteva luni pentru a propune schimbarea.
5) “M-am plictisit!”
Este unul dintre cele mai groaznice lucruri pe care le poți spune șefului tău! Dacă simți că poți să faci mai multe la job, atunci propune-i manager-ului tău diferite proiecte la care ai putea să lucrezi. Implicarea ta va fi mereu apreciată, iar dacă șeful tău crede că ești pregătit, atunci te va lăsa sa te ocupi de task-urile sugerate. Trebuie doar să știi cum să abordezi problema, însă nu spune niciodată că ești plictisit la birou.
Locul tău de muncă poate să te îndrepte spre succes dacă înțelegi că modul în care comunici este foarte important. Ai grijă la limbajul pe care îl ai la birou. Nu înjura pentru că reputația ta va fi afectată de felul în care vorbești. Da, s-ar putea să fi prins într-o conversație în care șeful sau alte persoane înjură, dar ai grijă la ceea ce zici. Dacă toată lumea face ceva, nu înseamnă că și tu trebuie să faci la fel! Poate că este un simplu joc de cuvinte între câteva persoane și tu ești încă prea nou la birou pentru a te include în așa ceva. Ai răbdare, studiază terenul înainte să vorbești, deoarece riști să fii privit cu ochi mari și mirați.
Poți să vorbești despre orice? Da, comunicarea este importantă la birou, dar nu poți să abordezi absolut orice subiect care îți trece prin minte. Încearcă să nu insiști pe subiecte legate de viața personală, de planuri de viitor, de probleme legate de HR, de acele mici privilegii de care ai parte în viață, de modul în care îți cheltui salariul cel mare sau de problemele tale emoționale.
Chiar și cele mai inofensive subiecte îți pot crea probleme Înainte de a deschide gura gândește-te dacă cel care ascultă chiar are nevoie să știe ce ai tu de zis și cum va reacționa când va afla ce ai spus.
După cum am scris mai sus, comunicarea este foarte importantă la job, dar dacă ai multe lucruri care nu îți plac, încearcă să le notezi undeva. Poți crea un jurnal pe care doar tu o să-l citești. Te va ajuta mai mult decât crezi pentru că așa te vei putea elibera de stresul care nu te lasă în pace și vei putea vedea lucrurile mult mai clar. Da, uneori este bine să atragi atenția asupra unei probleme, dar așteaptă momentul potrivit pentru a face asta. Nu uita: cuvintele spuse aiurea pot face mult rău și pot afecta cariera unei persoane care se luptă să “atingă” succesul.