Depășește emoțiile prezentărilor de succes!

presentationÎn cazul în care ești genul de persoană care se emoționează când trebuie să vorbească într-o încăpere plină de oameni, atunci știi cu siguranță că este greu să faci o prezentare la muncă. Chiar dacă îți place job-ul tău, asta nu înseamnă că nu te sperie ideea de a discuta despre ceva când toată lumea te ascultă și se uită la tine. Noi te vom ajuta oferindu-ți câteva idei despre cum trebuie să reacționezi când te afli într-o astfel de situație.

Documentează-te!

Nu începe să lucrezi la prezentare cu o noapte înainte de ziua cea mare! Nu te poți aștepta să-ți iasă o prezentare extraordinară dacă nu acorzi destul timp acestui lucru. Dacă ești liber 2-3 ore pe zi (timp de câteva zile) în care să îți pregătești toate informațiile necesare. Este nevoie să înțelegi despre ce o să vorbești, pentru că vei primi întrebări la care trebuie să ai răspunsuri.

Fii organizat

Pentru început trebuie să te gândești de ce vei avea nevoie pentru prezentare (laptop, foi, marker etc). Recitește fiecare idee, exersează discursul final și felul în care vei gesticula. Nu uita să faci mai multe copii ale prezentării pentru că există șanse să apară probleme care trebuie rezolvate rapid.

Folosește grafice și ilustrații

În general, prezentările sunt făcute în PowerPoint, așa că ai nevoie să știi cum să te folosești de asta. Primul lucru care trebuie să-l înțelegi este că slide-urile sunt acolo doar ca să te ajute, deci nu trebuie să scrii toată informația pe ele.

Cum poți să te folosești de PowerPoint? Ei bine, încearcă să utilizezi culori și font-uri diferite pentru a scoate în evidență o idee. Este important să nu înghesui prea multă informație într-un slide, deci încearcă să notezi doar cuvinte/fraze cheie care te ajută să-ți dezvolți ideile.

Nu uita să folosești imagini, mici animații sau alte ilustrații, dar fii pregătit să sari peste anumite părți dacă timpul este mai scurt decât te-ai așteptat.

Verifică!

După ce ai terminat toată prezentarea, verifică dacă totul este scris corect, dacă ai inclus toate ideile care contează și dacă aspectul este plăcut.

Pregătește-te!

Se apropie momentul mult așteptat și ai emoții cu siguranță. Nu trebuie să te panichezi și ai grijă la felul în care te îmbraci. Contează care este ținuta generală a celor care vor asculta prezentarea, deci dacă toată lumea este la costum, atunci și tu trebuie să te îmbraci la fel. Nu uita să te odihnești bine cu o noapte înainte pentru că nu este ok dacă apari obosit și cu cearcăne.

Când ajungi în sala în care va avea loc prezentarea, ai grijă să nu fie prea cald. Vei ajunge să transpiri, iar totul te va face să te simți prost.

Nu întârzia!

Este prezentarea ta, deci tu trebuie să impresionezi. Încearcă să ajungi în sală cu cel puțin 30 minute înainte ca totul să înceapă. Asigură-te că totul funcționează și că ai ce îți trebuie.

Fii entuziasmat și încrezător

Trebuie să fii sigur pe tine și relaxat pentru că așa vei impresiona. Nu lăsa vocea să-ți tremure și nu uita să pari entuziasmat. Oamenii trebuie să vadă cât pasionat ești de ceea ce spui, iar astfel nu se vor putea abține de la a-ți oferi un zâmbet.

Lasă lumea să vorbească!

Indiferent cât de captivant este ce spui, este bine să lași oamenii să îți pună întrebări pentru că astfel menții prezentarea activă. Oprește-te la anumite idei și lasă publicul să intervină pentru a pune întrebări sau doar pentru a discuta despre un subiect.

Nu te lăsa doborât de stres!

Toată lumea știe că prezentările nu sunt ușoare, mai ales pentru cei care sunt începători la acest capitol. Dacă te împiedici sau nu ai un răspuns la o întrebare, nu te agita. Spune că vei reveni cu detalii mai încolo și zâmbește. Dacă transpiri bea apă, iar dacă te simți foarte copleșit de situație încât nu mai faci față agitației, cere o pauză de 5 minute.

Nu uita să vorbești fluent, fără bâlbâieli și fără alte probleme. Este un moment stresant în viața ta, dar dacă nu te liniștești este posibil să te pierzi cu totul în cuvinte spuse aiurea. Dacă greșești, te corectezi și treci mai departe. Nu trebuie să te sperii atât de tare încât să nu mai poți scoate niciun cuvânt. Prezentările sunt grele, dar te ajută să te transformi în omul de succes la care visezi!