Fascinaţia puterii – eşti pregătit să fii lider?

man_on_top

Dorinţa de a avea puterea se regăseşte în fiecare dintre noi, într-o măsură mai mică sau mai mare. Sperând să o obţină, oamenii consideră că vor primi odată cu aceasta propria lor independenţă, prosperitate, respect, o poziţie mai bună la serviciu sau, pur şi simplu, satisfacţia că deţin controlul.

Puterea este însă destul de greu de obţinut şi foarte uşor de pierdut. Mai ales atunci când oamenii nu sunt pregătiţi să o deţină. Murphy spunea că “Puterea este, de obicei, luată şi nu dată”. Trăim însă vremuri în care impunerea forţei nu mai este o alternativă acceptată, cel puţin în societăţile civilizate. Este nevoie de metode mai înţelepte, de abilităţi şi de multă cunoaştere.

Honoré de Balzac considera că „Întreaga putere omenească este un compus conţinând răbdare şi timp”. Vorbele lui Balzac sunt încă foarte actuale, realitatea dovedind că liderii cei mai puternici şi mai logevivi nu apar peste noapte şi au, în plus, o serie de calităţi excepţionale.

Dacă îţi doreşti să fii şef la serviciu ori lider într-o organizaţie trebuie să ştii să profiţi de resursele tale interne care pot genera putere şi te pot duce spre vârful ierarhiei:

Viziunea. Trebuie să ai capacitatea de a anticipa lucrurile sau, cum se mai spune, „Să fii cu un pas înaintea celorlalţi”. Viziunea mai înseamnă să ştii foarte bine direcţia în care vrei să se îndrepte viaţa ta, scopurile tale, să înţelegi lumea în care trăieşti şi să ai o perspectivă asupra viitorului.

Voinţa. Reprezintă un ingredient principal în alchimia puterii. Aceasta ţine de capacitatea de a transforma proiectele şi gândurile noastre în acţiune şi fapte, chiar şi atunci când apar obstacole majore în obţinerea lucrului dorit. Voinţa este cea care dă impulsul de a porni la drum şi ajută la coalizarea resurselor fizice şi psihice pentru a ne atinge scopurile.

Coerenţa. Este dată de unitatea gândirii, a exprimării şi a faptelor noastre. Păstrarea armoniei acestor coordonate va atrage consideraţie din partea celor din jur. În schimb, dacă ai spus azi ceva, iar mâine te vei răzgândi şi vei acţiona tocmai pe dos, semnalele pe care le dai vor duce la desconsiderare.

Un discurs bun. „Să ai toate cuvintele la tine”, să ştii să transmiţi un mesaj convingător şi coerent, să te faci înţeles – sunt calităţi obligatorii pentru un lider, indiferent de natura lui.

Expertiza. Dacă vrei să fii şef peste alţii trebuie să stăpâneşti foarte bine domeniul în care activezi. Ştiu că poate fi deranjant faptul că alţii ajung şefi peste subalterni mult mai pricepuţi decât ei, dar nu uita că acestea nu sunt situaţii de lăudat sau de invidiat. Prostia, ca şi minciuna, iese până la urmă la iveală.

Inteligenţa. Iată o calitate asupra căreia putem interveni mai puţin. Un IQ ridicat ţine de moştenirea genetică. Totuşi, avem posibilitatea de a lucra asupra intelectului nostru într-o anumită măsură prin „antrenarea” sa permanentă. Aşa cum ne menţinem forma fizică, putem proceda şi cu intelectul. Rezolvarea din când în când a unor probleme de logică este foarte utilă, dar eficiente pot fi şi jocurile moderne care îţi păstrează mintea ageră şi, în plus, te distrează.

Inteligenţa emoţională. Ca să îi controlezi pe alţii trebuie să poţi mai întâi să te controlezi pe tine. În primul rând, să îţi cunoşti emoţiile şi temerile şi să le ţii în frâu. În al doilea rând, să înţelegi problemele celorlalţi şi să ştii să comunici cu ei. Unii specialiştii consideră că inteligenţa emoţională este chiar mai importantă decât capacitatea intelectuală. Vestea bună este că inteligenţa emoţională poate fi îmbunătăţită, dacă facem eforturi în acest sens.

În afară de exploatarea acestor resurse care ţin de calităţile fiecăruia, te poţi ajuta în ascensiunea profesională şi, în consecinţă, la accederea la putere urmărind:

Adevărul. Autoamăgirea, prefăcătoria şi disimularea sunt arme periculoase cu două tăişuri. Chiar dacă te tentează să apelezi la ele pentru a ajunge mai repede în vârf, e mai sigur să le eviţi, pentru că există riscul să se întoarcă împotriva ta. Alege mai bine să fii sincer şi corect faţă de tine şi faţă de ceilalţi.

Respectul. Este imposibil să ai autoritate asupra unor oameni care nu te apreciază şi nu te respectă. Este greu de obţinut, dar atârnă mult în atuurile unui lider. Respectă-i pe ceilalţi dacă vrei să fii respectat, ţine cont de opiniile lor, păstrează cu grijă detaliile vieţii tale personale şi imaginea pe care o afişezi.

Un cerc de prieteni şi relaţii puternic şi influent. Nu înseamnă să îţi abandonezi prietenii şi cunoştinţele care nu întrunesc aceste condiţii, dar trebuie să ai grijă la oamenii cu care te înconjuri. Poţi fi etichetat după imaginea şi impresia pe care o lasă aceştia. În plus, persoanele puternice te pot trage mai repede spre putere, îţi pot deschide drumuri şi perspective deosebite.

Bagajul informaţional. Chiar şi într-o lume în care toată lumea are acces la informaţie, aceasta rămâne un bun valoros. Fii mereu la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul tău de competenţă şi în cele conexe.

Sprijinul acordat celorlalţi. Zicala „Bine faci, bine găseşti” nu mai este valabilă prea des în zilele noastre. Totuşi, sunt oameni care îşi arată gratitudinea faţă de tine după ce îi ajuţi. Nu se ştie când vei avea nevoie să apelezi şi tu la ei.

Pentru fiecare dintre aceste ţinte trebuie să „trudeşti” în permanenţă. În plus, odată cei ai ajuns în top sau ai obţinut puterea, vei avea cel puţin o grijă în plus: Să nu îţi pierzi capul! Pentru că aşa cum spunea Immanuel Kant, „Deţinerea puterii corupe inevitabil raţiunea”.