Gata concediul! Află cum poți să-ți reintri în ritm!

stresAbraham Lincoln a spus că “Nu contează ce meserie ai, contează să fii cel mai bun”, dar până și cel mai harnic om are nevoie de o pauză în munca sa. Munca îți ocupă aproape jumătate din viață, dar este important să știi cum să te relaxezi pentru că altfel nu vei face față task-urilor zilnice. Astfel, te-ai hotărât să te bucuri de concediul mult așteptat și ai refuzat să te gândești la ce se va întâmpla când zilele de relaxare se termină.

Concediul presupune relaxare, dar probabil ai simțit și tu senzația de oboseală de după finalizarea lui. Deconectarea de la activitățile zilnice te poate face să te simți confuz și este foarte greu să te întorci la ce făceai înainte să pleci în concediu. Nu te agita, nu ești singura persoană care trece prin aceste stări. Dacă ai deschis această pagină şi îţi doreşti să revii cu succes la starea de “lucru”, atunci ești la locul potrivit! Noi te vom ajuta să descoperi cum poți să-ți reintri în ritm deoarece trebuie să faci asta repede pentru a nu-ți pierde locul de muncă!

Carieră? Încă nu!

Acordă-ți cel puțin o zi de petrecut acasă cu familia înainte de a te întoarce la birou. Mulți oamenii aleg să se întoarcă din vacanță într-o zi de vineri pentru a avea parte de un weekend de reacomodare cu rutina pierdută. Dacă alegi să procedezi și tu la fel, atunci orice te-ar aștepta de luni la muncă nu va mai părea atât de copleșitor. Ai putea chiar să încerci să-ți iei liber și în ziua de luni pentru că în acest mod, o săptămână de patru zile lucrătoare nu va mai părea foarte chinuitoare.

Pregătește-te!

Mai sus ți-am recomandat să începi săptămâna de luni, dar am făcut asta și din alte motive. Să presupunem că te-ai întors acasă vineri seara și ai avut parte de un weekend leneș în care ai încercat să-ți revii. Perfect, însă luni lumea merge la muncă și tu ai rămas acasă, dar nu ar trebui să stai complet degeaba. Începe prin a-ți citi mail-urile de la birou, prin a da câteva telefoane pentru a fi pus la curent cu ce s-a întâmplat cât ai fost plecat. Creează o listă cu tot ce trebuie făcut când te întorci la job pentru că așa vei putea să dai dovadă de eficiență din prima zi după terminarea vacanței.

Gata, s-a terminat concediul!

Te vei simți obosit, te vei simți agitat și nu te vei putea concentra! Da, este posibil să te confrunți cu toate aceste senzații sau măcar cu o parte din ele. Adevărul este că deși cariera este importantă pentru tine, îți este dor de acele zile în care tot ce făceai era să stai degeaba bucurându-te de căldura verii.

Unele persoane îți vor spune că suferi de o depresie post-concediu, dar nu trebuie să agravezi situația ascultând ce zice toată lumea. Corpul trebuie să se reobișnuiască cu rutina pe care a pierdut-o și asta necesită timp.

Ești odihnit?

Da, știm, ai fost în concediu, ai vizitat locuri interesante, ai stat mult timp treaz, te-ai trezit târziu, ai lenevit și te-ai distrat, dar te simți cu adevărat odihnit? Trebuie să te gândești dacă te simți relaxat atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic. Stresul și agitația de la birou te pot extenua mai mult decât crezi și creierul are nevoie de pauze pentru a evita alte probleme. Din această cauză ai mers în vacanță, dar acum ești acasă și realizezi că psihic încă ești epuizat.

Concediul poate înseamna agitație pentru că trebuie să te reacomodezi rapid la un alt stil de viață care chiar dacă este mai relaxat, tot te poate copleși. Problema este că fix în momentul în care te-ai adaptat la tot ce e nou, vacanța se termină și trebuie să te întorci la agitația job-ului tău zilnic.

Presupunând că ești acasă și că mai mai 2-3 zile până mergi la muncă, o să-ți recomandăm să dormi cât mai mult, să citești o carte sau să te plimbi pe afară. Practic, trebuie să faci toate acele lucruri care te calmează, iar tu știi cel mai bine ce te poate ajuta!

Atitudinea contează!

Prima zi la lucru o vei simți greoaie, dar trebuie să faci un efort pentru a privi lucrurile cu pozitivism. Alege un proiect interesant și diferit la care să lucrezi; un proiect care să-ți stârnească interesul. Nu te grăbi să dai mail-uri și telefoane pentru a spune tuturor că te-ai întors. Este prima ta zi după concediu și dacă faci asta, vei fi asaltat de toată lumea pentru orice. Ocupă-te de rezolvarea problemelor descoperite în mail-urile primite cât ai fost plecat.

Îți recomandăm chiar să iei o pauză în timp ce stai la calculator și să te gândești care sunt planurile tale de carieră până la concediul din iarnă. Trebuie să faci unele schimbări? Ți-ai consumat energia în moduri inutile în trecut? Vrei să cumperi o mașină sau să faci o achiziție importantă? Vrei să avansezi în funcție? Notează undeva cu litere mari toate aceste idei și ai grijă să le vezi în fiecare zi. Un astfel de plan te va ajuta să treci mai repede peste regretul finalizării concediului.

Planuri de concediu? De ce nu?

Există multe persoane care își plănuiesc următorul concediul exact când se întorc din vacanță. Încearcă și tu să faci asta pentru că astfel zilele la birou vor trece mult mai repede. Dacă ai ceva la care să te gândești, dacă ai un plan care te așteaptă pentru finalul lunii, atunci vei fi mai optimist, vei lucra mai ușor şi astfel vei avea succes în tot ce faci. Vei simți cum energia îți revine automat în momentul în care ai ceva la care să te gândești: ceva la care chiar să visezi! Nu uita că indiferent de cât de bine a fost în concediu, cariera ta este importantă și trebuie să continue cu succes după succes, așa că zâmbește și mergi mai departe!