Eșuarea unei afaceri reprezintă un motiv de depresie și de atitudine negativă, iar antreprenorii ar vrea ca totul să nu fi avut loc. Nervozitatea se va instala rapid atât pe planul profesional, cât și pe cel personal. Este greu să accepți înfrângerea după ce ai depus timp și efort în ceva în care ai crezut cu tărie. Nu este ușor să-ți imaginezi starea în care se află o persoană care trece prin așa ceva, dar astfel de lucruri se întâmplă și mulți antreprenori se chinuie să evite un dezastru de acest gen.
Eșecul, acest lucru dificil de înțeles, oferă șansa de a cunoaște lucrurile mai bine și de înțelege ce nu a mers conform planului. Totuși, acest articol nu este menit să te demoralizeze; te afli aici pentru că vrei să descoperi cum poți să treci peste ceea ce ți s-a întâmplat. Ei bine, noi îți vom oferi șansa de a vedea lucrurile altfel și a înțelege ce trebuie să faci.
1) Nu te arunca din prima
Știm, ideea ta de afacere este bună, dar ai studiat piața? Majoritatea antreprenorilor se gândesc la ceva și peste puțin timp ajung să investească bani în acel ceva. Trebuie să faci pași mici și să analizezi situația. În primul rând trebuie să cunoști industria în care vrei să lucrezi pentru că vor fi lucruri pe care nu le vei înțelege.
În al doilea rând, nu face nicio mișcare înainte de a te gândi dacă este loc pe piață pentru încă o afacere de acest gen și dacă ceea ce tu oferi este ceea ce domeniul respectiv are nevoie. Trebuie să iei în considerare competiția și cum reacționează fiecare sau care este publicul vizat.
2) Partea opusă
O afacere eșuată reprezintă o parte din călătoria făcută de tine pe drumul spre succes. Fără experiența și cunoștințele acumulate din ce s-a întâmplat, ai avea șanse mai mici de a te bucura de succes pe viitor.
Este bine să iei în considerare că nu mulți oameni au curajul de a încerca să-și îndeplinească visele, iar tu ți-ai asumat acest risc și asta înseamnă că ești cu un pas mai aproape de a-ți atinge obiectivele. Nu contează dacă planurile nu au mers precum ai sperat pentru că ai aflat ce poate să se întâmple dacă faci lucrurile într-un anumit fel și ai descoperit ceva nou. Acum vei fi mai sigur pe ceea ce faci, iar tot ce ai învățat din trecut te va face să privești cu mai multă energie pozitivă spre proiectele de viitor.
3) Ai nevoie de un plan!
Un plan de afacere reprezintă acea structură de care ai nevoie pentru a-ți prezenta ideea și strategiile posibililor investitori sau angajați. Dacă vorbim de afacerea la care tu te-ai gândit de unul singur atunci află că va fi mai greu decât crezi să convingi lumea că ideea ta este una bună.
Alocă timp pentru a scrie ce vrei să obții cu afacerea ta, analizează concurența, alcătuiește planuri de marketing sau de buget. Nu te grăbi cu terminarea planului pentru că asta s-ar putea să strice tot. Fii calm, revin-o asupra ideilor, oferă-ți pauze, dar orice ai face, nu pleca la “război” fără un plan de atac.
Ai nevoie de o bază serioasă și sigur pe parcurs vei mai schimba unele idei, dar nu uita că alcătuirea acestui dosar plin de strategii te va aduce cu un pas mai aproape de succes.
4) Succesul aduce automulțumire
Toată lumea speră să ajungă cât mai sus într-un timp foarte scurt, iar de multe ori poți să ai parte de noroc și să rezolvi totul mai repede decât sperai. Totuși, greșelile necesită analiză, examinare și recalculare.
Al Vicere, profesor la Universitatea Penn State, a spus că atunci când ceva nu merge bine, ai șansa de a analiza modul în care ai gândit tot procesul și felul în care ai aplicat unele idei. Aceasta este șansa de a analiza ce nu a merge bine!
5) Nu ești singur
Totul a mers prost, iar acum te simți dezamăgit și nu ai puterea de a merge mai departe. Da, trebuie să recunoști că planul nu a fost tocmai bun, dar nu este cazul să dramatizezi situația pentru că asta nu te va ajuta la nimic.
Trebuie să te gândești la toți acei oameni de succes care acum sunt undeva “sus” și să le analizezi puțin cariera. Crezi că ei nu au avut parte de eșecuri? Fiecare persoană a avut parte de probleme, indiferent cât de mult pare încurajat de succes. Norocul ajută, dar de multe ori trebuie să te bazezi pe ce știi și mai ales pe ce înveți.
Acum, studiază oamenii de afaceri pe care îi venerezi și privește și părțile mai puțin uimitoare. Învață din greșelile altora pentru că asta te va ajuta foarte mult. Evident, inevitabil vei călca și tu strâmb, dar este bine să studiezi și ce nu au făcut alți bine. Până la urmă, nu are niciun rost să repeți greșelile altora!
6) Eșecul nu înseamnă neapărat că ceva nu a mers bine
Un alt mod de a înțelege ce s-a întâmplat este acela de a realiza că ceva a fost grăbit. Da, poate ai greșit cu unele lucruri, dar este de asemenea posibil ca unele elemente să fi fost grăbite.
Trebuie să înțelegi că eșecul poate să provină dintr-o campanie de marketing prea agresivă sau pur și simplu din grăbirea prezentării care trebuia să mai aștepte. După cum am scris mai sus, totul depinde de modul în care analizezi ce s-a întâmplat.
Richard Farson, autorul cărții “Whoever Makes the Most Mistakes Wins” a spus că de multe ori insuccesul reprezintă mai mult putere decât orice alt fel de slăbiciune. Așa că nu te gândi la cât de doborât ești și amintește-ți cât de puternic poți să fii!
7) Înfrângerea înseamnă succes
Nereușita este un lucru greu de acceptat, dar nimeni nu vrea să cedeze din prima. Este important să privești totul pozitiv deoarece perseverența și atitudinea ta pot atrage mai mult șansele de reușită.
Dacă te lași doborât și dacă ajungi să gândești negativ după fiecare problemă apărută, atunci cum vei reuși să rezolvi totul mâine? Ești antreprenor și contează felul în care gândești, iar faptul că tu alegi să vezi o oportunitate într-o înfrângere, asta înseamnă că știi cum să te apropii de victorie.
8) S-a întâmplat și gata!
Te sfătuim să renunți la a te gândi mereu la ce ai pățit sau de a ține totul pentru tine. Este indicat să realizezi nereușita de care ai avut parte și să alegi ce vrei să faci cu ceea ce ai învățat. A venit timpul să faci lumină în tot întunericul în care te-ai scufundat de când planurile s-au ruinat.
Eșecul oferă numeroase posibilități de a crește și de a învăța. După cum am scris mai sus, totul începe în momentul în care îți schimbi perspectiva și alegi să gândești pozitiv. Trebuie să fii conștient că totul face parte din călătorie și că ești norocos deoarece ai avut ocazia să dobândești încrederea de a trece peste orice problemă apărută.