Interviu cu Andrei Mihăilescu: succesul ține de atitudine, nu de vârstă

Andrei MihailescuReporter: Ai 27 de ani de ani și, din afară, pare că ai cunoscut deja succesul. Ești manager în restaurație și organizare de evenimente și președintele unei organizații de tineret. Cum ai defini tu succesul?

Andrei Mihăilescu: Încă 26, aș putea spune. Succesul reprezintă pentru mine o stare de bine, de împlinire pe plan profesional sau personal, de autodepășire. Succesul are înțelesuri diferite pentru fiecare persoană, în funcție de atitudinea, de așteptările și de dorințele proprii. Îl putem regăsi atât în lucruri mici, cât și în aspecte majore ale vieții. Aș putea defini succesul și ca un mix de muncă, șansă și motivație – în combinații variabile – și cred că are ca rezultate finale satisfacția proprie, precum și recunoașterea din partea celor din jur. Pentru a avea success nu trebuie să faci lucrurile bine sau foarte bine, ci excelent sau excepțional!

R: Ne poți descrie pe scurt, în ce constă job-ului tău și care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

A.M: Cred că menirea jobului meu este de a-i face pe oameni fericiți. Și spun asta pentru că, deși din exterior un restaurant/salon de evenimente poate fi văzut doar ca o sursă de alimentație (eventual socializare), încerc să le ofer clienților o experiență, o emoție de neuitat. Dacă mă refer la evenimentele private, în special nunți, responsabilitatea pe care mi-o asum este una foarte mare. Vorbim de unul dintre cele mai importante momente ale vieții – nunta unei persoane – iar rolul meu este să le ofer ”perfecţiunea” acestei seri. Plecăm de multe ori de la îndoieli (”Dacă n-o să fie bine?”, ”Dacă se întâmplă ceva?”), pe care trebuie să le anulez și, evident, să clădesc încrederea clienților. Urmează apoi depășirea așteptărilor, pe care o pot oferi prin pregătiri și planificări atente și o mare grijă față de detalii. Marea provocare cu care mă confrunt constă în faptul că serviciile pe care le oferim nu ne oferă decât două alternative: clienți nemulțumiți sau clienți extrem de fericiți. Nu există cale de mijloc, iar distanța dintre cele două categorii este minusculă. Așadar, e ca și cum am merge pe un teren minat. În cazul în care nu ne-am pregătit suficient, nu am studiat cu atenție planul sau nu suntem mereu conectați la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, eșecul poate apărea foarte ușor. Însă motivația zâmbetelor de pe fața clienților, a strângerilor în brațe de după eveniment, a mărturisirilor cum că a fost ”perfect” și a recomandărilor mai departe, îmi oferă energia și forța de a fi mereu la înălțime pentru clienții-partenerii mei.

R: Care sunt ingredientele succesului în cazul tău și cum de ai reușit să le combini încât să ajungi aici așa repede?

A.M: Nu cred că există o rețetă generală a succesului. Cred că totul pleacă de la conștientizarea locului în care te afli și a direcției către care te îndrepți. Urmează apoi să descoperi metodele prin care poți ajunge acolo. Totodată consider esențiale următoarele elemente: a avea un plan, motivația, încrederea în sine și în forțele proprii, ambiția, depășirea obstacolelor, concentrarea pe obiectivul final, organizarea timpului și a resurselor implicate.

R: Știm că nimic nu iese fără motivație. Ce te motivează să fii cel mai bun? Ce te ajută să te ridici și să mergi înainte atunci când simți că nu mai poți?

A.M: Cred că sunt foarte multe lucruri care mă motivează în atingerea obiectivelor stabilite. Cu siguranță, punctul de plecare îl constituie ideea de a oferi celorlalți ceva, un plus de valoare, un ajutor, o stare de bine. Apoi, un rol foarte important îl constituie dorința de a fi cel mai bun, de a-mi depăși limitele. Totodată, prin lucrurile pe care le fac, îmi doresc să ofer satisfacție și celor apropiați mie, să-i fac mândri de lucrurile pe care le-am realizat.  Aș menționa ca sursă de motivație și obținerea siguranței financiare pentru mine și familia mea, precum și accesul în anumite cercuri de oameni cu aspirații înalte. Poveștile de succes ale altor persoane mă motivează, de aceea încerc să învăț și să aplic din fiecare cât se poate de mult. Obiectivul final este educația și împărtășirea cu ceilalți, a experiențelor și lucrurilor cu care m-am confruntat. Iar sursele de motivație pot continua: poti găsi propria motivație în orice element mic sau mare, concret sau abstract, o floare sau o melodie, dorința de a fi cunoscut sau de a deveni bogat etc. Important este să-ți găsești motivația care funcționează cel mai bine în cazul tău. Sunt ambițios, nu-mi place să renunț la visurile mele și consider că poți realiza orice dacă îți dorești suficient de mult. ”It’s all about attitude!”

R: Există un moment în carieră ta în care să te fi îndoit că ai ales drumul corect, că poate ar fi trebuit să faci altceva decât ceea ce faci? Cum ai trecut peste el?

A.M: Nu există drumuri corecte sau gresite! Există doar drumul pe care alegi să mergi. Oricând poți să-ți stabilești o nouă direcție și să o pornești spre visul tău. N-am avut îndoieli niciodată în privința drumului pe care urmă să-l parcurg… Poate și pasiunea pentru turism și restaurație mi-a înlesnit deciziile. Nu contest totuși faptul că, au existat și piedici în calea mea (oameni, ”lipsuri”- de timp, bani sau alte resurse), însă mi-am reanalizat țintele pe care doream să le ating, am schimbat planuri și strategii și am reușit să depășesc obstacolele aparute.

R: Dacă ar fi să vezi drumul spre succes ca pe o călătorie, cum arată această călătorie în cazul tău și care sunt următoarele ”destinaţii” pe care vrei să le bifezi?

A.M: Păi călătoria mea a început în sânul familiei, acolo unde am deprins lucrurile elementare. Evident, familia mi-a fost tot timpul aproape și am o mare recunoștință pentru ei. Apoi, au fost micile excursii cu persoane care și-au pus amprenta asupra mea: prietenii mei, doamnă învățătoare, dirigintele și profesoara de engleză din liceu. Urmează Facultatea și Masterul când mi s-au conturat anumite direcții. Am început apoi serviciul că recepționer de noapte în cadrul unui hotel de 4 stele din București – a fost un efort deosebit întrucât în același timp urmam cursuri de zi la facultate. Apoi am ajuns la Celebration Catering și am încercat de toate – așa am ajuns să cunosc toate aspectele unei afaceri. Împreună cu echipa, am reușit să creăm Celebration Group, format dintr-un restaurant, 3 saloane de evenimente, o firmă de catering de eveniment și încă 2 saloane partenere. Cred că unul din momentele de success contorizabil a fost când am devenit director de restaurant, îndeplinindu-mi astfel un vis din copilărie. A urmat apoi formarea clubului Young Skal Bucharest și alegerile pentru funcțiile de conducere, moment în care am fost numit președinte. Pe plan personal mă bucur de succes în fiecare zi prin relațiile mele cu ceilalți, prin micile bucurii, prin stilul de viață sănătos etc. Următorii pași pe plan profesional ar fi deținerea postului de director de hotel și deschiderea unei afaceri în domeniul turismului/restaurației – e deja în lucru. Și să scriu o carte!

R: Care este cea mai mare satisfacție în joburile pe care le ai?

A.M: Cea mai mare satisfacție e atunci când clienții îmi devin prieteni, sunt fericiți și primesc felicitări pentru serviciile prestate.

R: Care este cea mai mare realizare a ta de până acum, din punctul tău de vedere?

A.M: Cea mai mare realizare… greu de zis! Probabil faptul că sunt managerul unui restaurant, conduc o echipă și am reușit să dezvolt această afacere, asigurându-mi în același timp independența financiară în ultimii 6 ani.

R: Cum arată o zi din viața ta?

A.M: Bună întrebare! Cred că nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Depinde foarte mult de perioada săptămânii în care ne aflăm. În general, în weekenduri sunt la serviciu, ca să supraveghez desfășurarea evenimentelor. Zilele săptămânii înseamnă, de obicei, serviciu și puțin timp de relaxare seară. Aș vrea totuși să am un program ceva mai organizat, însemnând să mă trezesc mai devreme, să am un program regulat de mers la sală și de citit, apoi serviciu, iar apoi timp pentru mine, prieteni(ă) și familie!

R: Și, pentru că tot am aflat cum arată o zi din viață ta, aș vrea să-mi spui cum îți încarci bateriile.

A.M: Sportul mă ajută foarte mult să-mi încarc bateriile. Astfel, în fiecare săptămână am cele 2 ore de fotbal cu băieții. Ajung din când în când la sală, joc tenis, volei sau fac o plimbare prin parc. Din când în când, ieșirile la munte sunt adevărate suplimente de energie. Cititul e și el un important element de liniște și relaxare. Și să nu uităm de timpul petrecut alături de cei dragi și de… gătit!

R: Majoritatea celor care n-au norocul să lucreze în domeniul organizării de evenimente merg la petreceri, ies cu prietenii – cum e în cazul vostru, al ”norocosilor”? Ai timp și de hobby-uri?

A.M: Avem și noi, organizatorii de evenimente, o viață asemănătoare cu a majorității… Totuși, poate suntem mai reticenți la ieșirile frecvente și la muzica tare, pentru că ne confruntăm cu astfel de situații destul de des. Așa că, de multe ori, prefer activități mai liniștite. În legătură cu subiectul hobbyuri și timp liber, aș putea spune că este foarte important să ai așa ceva pentru păstrarea unui echilibru. Trebuie să ne facem timp și pentru noi, și pentru suflet… Fără astfel de momente, pentru ce am lucra, de fapt?

R: Cum ești privit de cei care au o vârstă și o experientă mai mare decât a ta și văd pe cartea ta de vizită titulatura de ”manager”?

A.M: Deși există și cazuri când am întâlnit persoane care nu au avut de la început încredere în mine prin prisma vârstei, am reușit să le dovedesc tuturor de ce sunt în stare și am reușit să consolidez o relație bazată pe respect și pe o strategie win-win. Recunosc și respect persoanele cu o experiență mai mare decât a mea și încerc să observ, apoi să aplic cunoștințele pe care mi le însușesc din experiențele pe care le am cu aceștia.

R: Cât de mult contează experiența de muncă și cât de mult contează studiile? Crezi că e important să lucrezi încă din timpul facultătii, de exemplu?

A.M: Experiența de muncă e foarte importantă, însă totul pleacă de la o bază, iar baza o constituie studiile. Totodată, studiul trebuie continuat și în perioada în care lucrăm, pentru a fi permanent conectați la ultimele modificări și trenduri din domeniu. Nu putem ști niciodată prea mult și e de datoria noastră să ne dezvoltăm pe tot parcursul existenței noastre. Consider că e important să existe un echilibru între cunoștințele teoretice și cele practice, acesta fiind și motivul pentru care m-am angajat încă din anul 2 de facultate.

R: Ce sfaturi le-ai da celor care abia ies de pe băncile facultătii și visează la o carieră în management?

A.M: Să țintească sus, să aibă încredere în ei și să tragă tare pentru visul lor! Să creadă în ei și în forțele proprii și să se dezvolte constant.

Re: În final, mai am o singură curiozitate: dacă ar fi o întrebare căreia să-i răspunzi și nu ți-am adresat-o, care ar fi aceea?

A.M: Care e sloganul după care mă ghidez? Iar răspunsul ar fi : ”Believe in you! It’s all about attitude!”