Interviu cu dna. Alecu Liliana

Reporter: Doamnă Alecu, dumneavoastră sunteți la conducerea L’Unique Concept. Care este povestea numelui afacerii dvs?

Alecu Liliana: Nu are o conotație anume. În momentul în care acum mulți ani eu și fiica mea ne-am hotărât să ne deschidem această afacere aveam mai multe variante de nume: una era Casa Nendi, una Design simplu și cea pe care o avem acum. Avocatul care s-a ocupat de deschiderea firmei a verificat disponibilitatea numelui și până la urmă a rămas L’Unique Concep. Mie personal mi-a plăcut foarte mult, m-a atras tare mult ideea de a mă asocia măcar virtual cu Franța, care se definește prin stil, bun gust și rafinament.

R: Ce ați reușit să realizați până în prezent?

A.L: Povestea începe mult mai devreme, mai exact de prin 1990 când m-am agățat de acest domeniu. Am lucrat și de acasa, și în parteneriat cu cineva, am plecat cu gânduri foarte mari la drum, dar pe parcurs am fost nevoită să mă înarmez cu răbdare și să le iau încet. Am supraviețuit și pe perioada de criză când multe firme au închis atunci și sunt mândră cu asta. În momentul de față mă lupt pentru o finanțate deoarece aș dori extinderea afacerii mele dar din păcate sunt ceva probleme la capitolul ăsta și va trebui să găsesc o altă soluție în acest sens.

R: Drumul către succes este unul foarte lung și de multe ori anevoios. Dvs ați întâmpinat dificultăți de-a lungul timpului?

A.L: Da. Din păcate, exact atunci când eram pe punctul de a extinde afacerea, totul mergea foarte bine în acest sens, s-a întâmplat un necaz familial, a trebuit să divorțez, am rămas cu copii și a trebuit să-i ofer și circa 30.000 de euro fostului meu soț. Prin urmare, am trecut prin momente foarte grele, am muncit extrem de mult, nu a fost deloc ușor dar nu m-am lăsat deloc bătuta și am continuat pe mai departe.

R: Care sunt planurile de viitor?

A.L: Doresc extinderea afacerii mele, să mă mut într-un spațiu mai mare, să achiziționez mai multe utilaje și să am mult mai mulți angajați. În momentul de față este greu să găsești oameni să angajezi pentru că nu mai face nimeni școală profesională, nimeni nu mai face o meserie anume. Să urc tot mai sus până când voi ajunge în vârf.

R: Ce anume v-a atras către acest domeniu? A fost o pură coincidență sau..?

A.L: Eu am terminat un liceu de construcții, specializarea mea este de fierar-betonist deci nu ar fi nici o legătură între ceea ce eu m-am specializat și ceea ce fac acum. De mic copil am creat și m-a atras pas cu pas. Nu am școală în acest domeniu, tot ceea ce știu este prin munca mea proprie. Am învățat singură absolut tot, prin foarte multă muncă. Dacă îți place și ai răbdare și pui mult suflet, orice iese. Eu sunt din fire o perfecționistă și cred că tocmai din acest motiv am clienți de acum 20 de ani. Datorită calității produselor mele am reușit să mențin o anumită clientelă.

R: În ce alte proiecte mai sunteți implicată?

A.L: M-am asociat de curând cu o firma americană, iar din această asociere provin destui bani pe care îi investesc aici, în cealaltă parte. Deci totul merge din ce în ce mai bine. Important este să nu stai degeaba.

R: Cum reușiți să vă relaxați? Mai aveți timp și de așa ceva?

A.L: Da, sigur că da. Îmi fac timp dacă nu este. De obicei în weekend merg la plimbare, la diferite cursuri, seminarii care se țin, care pentru mine constitue tot o relaxare. De acum copii mei sunt mari, au deja viața lor personală. Oricum, eu mă relaxez muncind, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac și nu plec de la serviciu obosită.

R: Din pură curiozătate vă întreb doamnă Alecu, a existat o persoană care v-a călăuzit pașii în viață?

A.L: Da, au fost mai multe persoane care m-au îndrumat să încep această afacere, însă după ce am reușit nimeni nu s-a mai uitat la mine pentru că de acolo de unde sunt eu, ți se ofereau opțiuni, dar dacă îndrăzneai la mai mult toate lumea te renega.Trebuia să rămâi acolo la nivelul lor, iar cum ridicai un pic mai mult capul erai taxat în tot felul de moduri. Și asta a fost..

R: Ce sfaturi le-ați da tinerilor care vor să-și deschidă propria afacere?

A.L: Să aibă ambiție, să își calculeze bugetul încă de la început, să fie organizați la orice pas și foarte calculați și cel mai important, aș sfătui ca pentru început să nu își deschidă o firmă și un PFA pentru că în ziua de astăzi se plătește foarte mult la stat când ai o firma. Și este posibil să nu meargă și s-ar descurca și cu PFA. Și eu am avut PFA și m-am descurcat foarte bine. Pe parcurs, în funcție de cum evoluează afacerea își pot face o firmă, dar zic încă o dată, mare atenție la bani, pentru că sunt cei mai înșelători.

Realizator: Andra Ghiorghica