Interviu cu doamna Năstase Alexandra

Reporter: Vă rog să-mi spuneți mai multe despre afacerea dvs. Ce anume ați reușit să realizați până în prezent?

Alexandra Năstase: Este o afacere de familie care a avut o pauza de aproximativ 10 ani. Este o poveste un pic mai lungă care a început în anul 1960, de atunci a început practic această afacere, când bunicul meu s-a asociat cu o Cooperativă Meșteșugărească. În cadrul acestei înțelegeri s-a construit o hală de producție pe proprietatea noastră în interiorul căruia se află și acum un număr mare de utilaje. Această afacere a mers până în momentul în care bunicul meu a decedat, iar apoi a încercat să se ocupe tatăl meu de ea, dar fiind perioada post-comunistă, a fost mai dificil. Astfel a urmat pauza respectivă, după care am reluat eu afacerea.

Bunicul meu avea contracte în Grecia, exportând jucării din lemn și diferite corpuri de mobilă. Este o afacere din care familia mea s-a întreținut și a trăit decent timp de 40 de ani. Este o afacere cu care eu am crescut și am copilărit și cunosc foarte bine toate procesele care trebuiesc realizate.

R: Cum v-ați hotărât să realuați această afacere?

A.N: Am considerat că e un prilej bun, fiind o afacere de familie și având la îndemână toate utilajele necesare. A fost destul de greu la început, pentru că, chiar și cu economiile de rigoare, de multe ori nu aveam posibilitățile materiale să merg mai departe și cum sunt o fire foarte ambițioasă, nu am vrut să apelez la ajutorul nimănui. Dar am reușit să mă descurc cu brio și să repornesc afacerea.

R: Care sunt planurile de viitor?

A.N: De curând m-am gândit la o strategie pentru afacere care să meargă și anume de a realiza produsul finit dar nu la cererea clientului ci în opinia mea. Să-i ofer clientului produsul finit și acesta să-și aleagă el din gama de produse. Deci nu cum a fost până acum, când clientul trimitea un mail, comanda și noi îi realizam produsul. El îmi oferea 30% din valoarea lucrării, eu cu acești bani cumpăram materialele lucrării și realizam produsul respectiv, după care acesta urmând să-mi plătească diferența lucrării la livrarea produsului. Această variantă nu a mers, tocmai din acest motov am și schimbat acest aspect al afacerii.

R: De ce nu a mers această variantă de vânzare?

A.N: Pentru că majoritatea clienților se răzgândeau între timp iar noi rămâneam cu produsul. Apoi, pentru fiecare client, pentru fiecare produs în parte noi trebuia să achiziționăm materialele și achiziționând o cantitate nu foarte mare de materiale, acestea erau mult mai scumpe și din acest punct de vedere nu era deloc profitabil. Acum o să realizăm produsul și mergem la diferite târguri. Hala fiind situată la 36 de km de București, acolo în județul Dâmbovița se fac des astfel de târguri săptămânale la care putem merge. Dar momentan o să mergem pe ambele variante.

R: Care ar fi produsele pe care le faceți?

A.N: Garduri din lemn, foișoare, tersase din lemn, baldachine, mese și bancuțe de grădină, scaune, practic tot ceea ce dorește clientul să realizeze din lemn. Dar nu din lemn tratat, pentru că nu avem posibilitatea să trecem printr-un proces de producție mai amplu.

R: Ce anume v-a atras către acest domeniu? Ce anume v-a determinat să continuați afacerea familiei?

A.N: Dacă nu aș fi continuat cu această afacere atunci când m-am decis, oricum nu cred că aveam scăpare. Mai devreme sau mai târziu aș fi vrut să continui afacerea familiei. Cred că cea mai importantă a fost dorința că eu nu aș fi vrut să dispară hala de producție, utilajele și tot ceea ce este acolo. Practic acolo este trecutul meu, mi-ar fi foarte greu să mă desprind de asta. Și domeniul m-a atras și m-a interesat, pentru că este un domeniu pe care îl știu de mică, cu care am crescut.

R: Care ar fi principiile pe care vă bazați în viață?

A.N: În primul rând ceea ce îți dorești cu adevărat nu are cum să nu ți se întâmple, încearcă și vei reuși, pentru că nu există nu știu, nu pot, nu sunt capabil. Pentru mine toate lucrurile sunt posibil de realizat și dacă îți dorești cu ardoare ceva, sigur vei ajunge acolo unde ți-ai propus.

R: Cum decurge o zi din viața dvs?

A.N: M-am ocupat din ce în ce mai mult de firmă în ultimul timp. Urmez un program strict, iar până la ora 16.00-17.00 mă ocup de activitatea firmei la punctul de lucru. Apoi este posibil să am treburi și la sediul social, aici în București. E plăcut, nu e obositor, pentru că e pentru tine, faci ce îți place. Primesc mail-uri și pe la ora 19.00-20.00 deci sunt activități care apare și pe parcurs. Te ocupi când trebuie, nu când vrei tu. În rest, îmi fac timp și de viața mea personala, timp pentru prieteni, pentru familie.

R: Care este cel mai mare vis al dvs?

A.N: Să fiu toată viața o persoană independentă, să nu ajung să depind de alte persoane. Îmi doresc să pot să am putere de muncă și să realizez totul cu forțele proprii. Eu pe lângă această afacere pe care o am, îmi doresc să îmi dau și anumite examene la CECAR și să fiu și expert contabil.

R: Cum reușiți să vă relaxați în timpul liber?

A.N: Poate părea amuzant, însă mie îmi place să mă uit foarte mult la televizor și în special la desene animate. Chiar dacă la televizor nu mai sunt desenele pe care le priveam eu când eram mică, le găsesc pe toate pe internet. Mă relaxează foarte mult această activitate, mă face să mă simt din nou copil,să mă simt fără griji. Preț de câteva minute uit de tot.

R: Care ar fi rețeta succesului dvs?

A.N: Am încercat pe cât posibil să fiu eu, să fiu respectată în societate, să nu-i las pe alții să mă judece, ci să mă ia ca și un exemplu. Probabil s-a întâmplat așa pentru că din alte puncte de vedere am fost nedreptățită și așa am ajuns să atrag partea profesională de partea mea. Încearcă și vei reuși. Profită de ceea ce ai, nu lăsa să treacă pe lângă tine lucrurile care te pot face un om de succes.

R: Există pentru dvs o persoană pe care o considerați un model? Sau o persoană care v-a călăuzit pașii în viață?

A.N: Da. Acea persoana este mama mea. Dânsa a avut un rol foarte important în evoluția mea pe plan profesional. Ea îmbrățișează meseria de contabil, dar nu a avut posibilitatea să meargă mai departe, să aibe studii superioare. Dar m-a ajutat foarte mult și m-a îndreptat către partea aceasta economică, pentru că economia înseamnă marketing, matematică, management, cuprinde cam toate domeniile de activitate. Nu poți face nimic în ziua de astăzi dacă nu ai lângă tine și un contabil. Dânsa mi-a călăuzit pașii și îi mulțumesc pentru asta.

R: Cum reușiți să vă promovați afacerea?

A.N: Am un site, pe care l-am făcut chiar eu, cu ajutorul unui bun prieten. Ceea ce am învățat în facultate nu mi-a prins deloc rău și așa am știut să fac și site. Cu toate că mai este de lucrat la el. Ai cum să fii as în toate domeniile dar nu poți să le faci pe toate odată. În trecut am participat la numeroase târguri internaționale, iar la aceste târguri am fost pregătiți în a ne promova afacerea cu tot ceea ce este posibil, tot felul de materiale promoționale. Astfel am urmat și eu aceiași pași.

Redactor: Andra Ghiorghică