Interviu cu Sorin Bască: Mi-am dorit să vin în sprijinul celor care aveau nevoie de o informaţie sigură!

Sorin-Basca-230x160Reporter:  Multe persoane consideră ca sunteţi o persoană de succes! Spuneţi-mi vă rog, cum aţi defini succesul, din prisma experienţei dvs profesionale, dar şi a celei personale?

Sorin Bască: Nu mă consider neapărat un om de succes ci mai degrabă un om împlinit. La 32 de ani, consider că sunt la început de drum, succesul este în faţă şi mai am foarte multe de învăţat.
Nu cred că există mai multe aspecte ale cuvântului succes, partea profesională şi partea personală se împletesc armonios pentru atingerea unui echilibru perfect. Consider că succesul este o îmbinare perfectă între cele două părţi ale vieţii.

R:  Dintre toate realizările pe care le aveţi, cu care vă mândriţi cel mai tare?

S.B: Dintre toate realizările cred că familia vine pe primul loc, fără nicio urmă de îndoială. Mă mândresc cu familia minunată pe care o am şi cred că fiecare om are nevoie de un refugiu, unde să se încarce cu energie pozitivă. Pentru mine acel loc este alături de cei dragi.

R:  Brasov.net este un punct de reper când vine vorba de ştiri şi evenimente. Practic tot ce se întamplă în Braşov, sau este legat de acest frumos oraş, se reuneşte  într-un singur loc. Cum anume v-a venit ideea  înfiinţării unui astfel de site?

S.B: Mi-am dorit să vin în sprijinul celor care aveau nevoie de o informaţie sigură. Exact cum ai spus şi tu, un punct de reper! Singura sursă de informaţie online, pe care o avea la momentul respectiv un om care dorea să vină în Braşov, erau site-urile ziarelor locale, care nu ofereau altceva în afară de ştiri. Am vrut să facem altceva, un site care să ofere informaţii despre oraş, despre istoria sa, să concentreze cât mai multă informaţie utilă într-un singur loc. Cred că am reuşit, având în vedere că mai toate site-urile din Braşov au acum secţiuni similare.
Nu ne vom opri aici, vrem să facem şi o revistă, căutăm surse de finanţare pentru acest lucru, vrem să dezvoltăm şi mai mult partea online, cu secţiuni în limbi străine. Oraşul Braşov este un loc minunat, oamenii din Braşov sunt deosebiţi, şi ma bucur că este un punct de atracţie pentru tot mai mulţi turişti străini. Merită din plin acest lucru şi ma simt mândru că pot contribui puţin la asta.

R:  Din câte ştiu, Brasov.net a reuşit să ajungă la un număr foarte mare de utilizatori într-un timp foarte scurt. Cum aţi reuşit acest lucru?

Cred că era nevoia de informare aşa cum am mai spus. Trăim într-o lume în care timpul este din ce în ce mai limitat, încercam să economisim cât mai mult timp şi căutam o modalitate cât mai uşoară de a avea acces la informaţie. Când eşti la distanţă e şi mai dificil şi singura modalitate în acest moment este informarea online. Poate acesta este si motivul pentru care avem 50% trafic din afara Braşovului, semn că cei care vor să afle informaţii utile despre Braşov intră pe site. Acesta era şi obiectivul nostru deci pot să zic că suntem fericiţi că l-am atins. Piaţa online din Braşov este destul de limitată, nu foarte multe persoane intră să citească ştirile online, trebuie să atragi şi să ajuţi şi utilizatorii din exteriorul judeţului.

R:  Pe lângă site-ul pe care  îl administraţi, stiu că mai conduceţi o firmă înfiinţată  încă din 1991. Despre ce este vorba?

S.B: Eu nu administrez site-ul Brasov.net, există o echipă care face acest lucru, altfel nu mai aveam timp de altceva. Firma Cont Consulting este o firmă de consultanţă în domeniul financiar-contabil, este o afacere pornită de părinţii mei, în care sunt mândru că mă regăsesc azi. Pot spune că această firmă îmi ocupă cea mai mare parte din timp, reprezentând activitatea mea definitorie. Eu sunt expert contabil şi mă ocup cu acest lucru. Fiscalitatea este un domeniu care mă fascinează şi mă bucur că am ocazia să fac ce îmi place. Consider ca mă reprezintă în totalitate şi pasiunea se regaseşte în serviciile pe care le ofer.

R: Sunt două domenii destul de diferite. Cum reuşiţi să impăcaţi contabilitatea cu partea de web?

S.B: Nu sunt atât de diferite, pe cât par la prima vedere… depinde din ce parte priveşti. Dacă le priveşti din punct de vedere tehnic, da, nu au nicio legătură. Însă dacă te raportezi la partea de business ca ansamblu, diferenţele se atenuează, sunt două afaceri care au nevoie de finanţare, de alocare de resurse şi care trebuie să facă profit ca să funcţioneze. Doar aşa poţi să duci mai departe ideea cu care ai început şi sa aloci energia necesară ca să devii cel mai bun.

R: Care ar fi principiile care stau la baza activității dumneavoastră?

S.B: Gestiunea timpului este foarte importantă. Dacă pierzi controlul asupra timpului, ajungi foarte repede la o stare de oboseală psihică şi fizică, fără mari rezultate.
Cred că în orice activitate, trebuie să fii foarte pragmatic în ceea ce faci şi să aloci exact câte resurse sunt necesare pentru a-ţi atinge obiectivele. O afacere sănătoasă are nevoie de oameni dinamici care ştiu sa prioritizeze sarcinile şi să gasească timpul necesar şi metoda potrivită ca să se încarce pozitiv.

R:  Viaţa este suma alegerilor noastre. Regretaţi o decizie sau un lucru, pe care nu l-aţi făcut dar care v-ar fi schimbat radical viaţa?

S.B: În perioada de expansiune economică dinainte de 2008, am avut posibilitatea de a dezvolta mai mult activitatea firmei de consultanţă înspre Bucureşti, dar am ezitat, pentru că nu eram convins de “sănătatea” creşterii economice pe care România o cunoştea atunci. Mulţi îmi spun că am avut dreptate să nu fac acest pas, dar în sufletul meu a rămas regretul că nu am încercat.  Poate voi face acest lucru, nu se ştie, niciodată nu este prea târziu.

R: Sunteţi un om plin de energie. Ce planuri/ proiecte de viitor aveţi?

S.B: Este foarte greu să gândeşti în acest moment proiecte viabile de viitor şi să faci prognoze realiste. Perioada de criză căreia nu i s-a găsit încă o soluţie nu a trecut. În aceste momente este importantă consolidarea şi fiecare ar trebui să se preocupe de propriile afaceri şi să le gestioneze cât mai bine, alfel riscă să le piardă de sub control oricât de vechi şi oricât de organizate ar fi. Desigur, există idei pentru proiecte însă latura mea de expert- contabil nu ma lasă să le dezvolt încă.

R:  Este foarte solicitant să vă focalizaţi energia şi resursele pentru a obţine rezultatele cele mai bune. Cum reuşiţi să vă încărcaţi bateriile după o zi plină? Ce pasiuni aveţi?

S.B: Exact cum spuneam la început, familia este locul unde se “spală” toate rănile. Este motorul meu şi locul în care mă încarc cu energie pozitivă indiferent de greutăţile de peste zi. Este oaza mea de linişte, micul meu paradis.
În rest, cred că trebuie ca organismul să îşi regăsească echilibrul. Petrec foarte mult timp la birou în faţa calculatorului iar în timpul liber,  mă preocup ca să compensez acest lucru prin sport.

R: Ce sfaturi le-ați da tinerilor care vor să-și deschidă propria afacere?

S.B: E important ca o afacere să se bazeze pe entuziasm dar şi pe încredere. Cred că cel mai bun sfat ar fi să îşi aleagă cu grijă partenerii şi să nu înceapă o afacere dacă nu sunt pregătiţi să se ocupe 100% de orice aspect al acesteia. O afacere îţi ia timp, există suişuri şi coborâşuri şi trebuie să ai entuziasmul şi energia necesară să treci peste obstacole alaturi de parteneri de încredere.

R: Aș mai avea o singură întrebare dle Bască. Ce anume ați fi vrut să vă mai întreb și v-ar fi plăcut să-mi răspundeți?

S.B: Nu cred că este ceva anume, am atins toate aspectele pe care le consider importante.