Introvertit sau Extrovertit?

sell_on_changeDragi cititori, de câte ori v-ați întrebat în secret sau nu, ce fel de personalitate vă caracterizează cel mai limpede? Dezbaterea are loc cel mai des pentru tipurile de personalitate extrovertit sau introvertit. Care dintre ele aduce mai mult succes în carieră? Răspunsul este simplu: și unul și altul sau niciunul. O să spuneți…..poftim?!! nu nu nu, cu toții  știm că dacă ești extrovertit ai mai mult succes în tot ceea ce întreprinzi atât pe plan profesional  cât și personal.  Haideți să vedem însă de ce lucrurile nu sunt chiar așa de clare. Se spune de exemplu că Bill Gates este un introvertit și preferă momentele de singurătate în defavoarea clipelor petrecute în mulțimi.

Personal prefer zona intermediară, ambiversiunea și încerc zilnic să îmi educ această atitudine. Fiecare tip de personalitate are avantajele și dezavantajele sale, calități și defecte înlănțuite și niciunul dintre noi nu urmează 100% un anume model de personalitate. Ceea ce te conduce către succesul real este abilitatea de a fura tot ce este mai bun de la fiecare fel de a fi.

Iată mai jos 3 exemple care descriu cel mai bine că echilibrul este comoara cea mai de preț a unui om.

Exemplul 1

Adrian, manager de vânzări – extrovertit: Adrian ajunge la birou, foarte bine dispus în această dimineață. Deși este perioada sărbătorilor de iarnă, faptul că un client valoros l-a contactat pentru a stabili o întâlnire este o oportunitate majoră, în plus, va putea să finalizeze activitățile pe care le-a lăsat într-un con de umbră în ultimele zile. Clientul îl sună și îi spune că nu mai poate ajunge la ora stabilită pentru că i s-a avariat mașina. Rapid Adrian găsește o soluție spunându-i clientului că nu trebuie neaparat să se întâlnească în incinta firmei ci orice loc este perfect. După această convorbire, Adrian optimist își deschide computerul și își verifică planurile de lucru. După câteva minute de liniște realizează că în birou nu mai este nimeni, toți sunt în concediu. Ușor, ușor, sentimentul de singurătate începe să îl copleșească, mai are încă 2 ore până la întâlnire. Sună un prieten, acesta nu răspunde, mai sună un prieten, nici acesta nu răspunde, începe să se miște surescitat cu scaunul în toate direcțiile,  mai privește o clipă în computer, scrie 2 fraze într-un raport, se uită indelung la planner-ul din fața sa fără să poată observa nimic. Se gândește la petrecerea de anul nou, la ce va purta, ce glume va spune, etc.. Îl trezește din visare sunetul puternic și cristalin al telefonului. Era clientul, a contramandat întâlnirea. Supărat, își închide computerul fără să mai chibzuiască la ce mai avea de finalizat ci doar la reprehensiunea clientului și pleacă dezamăgit cu gândul că nu și-a atins mărețul scop. Bine că cel puțin, în seara aceasta e petrecerea lui Dan, Adrian așteaptă evenimentul cu sufletul deschis și emoționat ca un copil.

Concluzie: Adrian este foarte sociabl, prietenos, comunicativ, capabil să ia decizii rapide, optimist însă se simte lipsit de energie dacă nu intră în contact cu lumea, are multe planuri dar niciodată nu le finalizează pe toate, este destul de agitat și nu în ultimul rând superficial.

Exemplul 2 

Mihai, manager de vânzări – introvertit: Mihai este chiar foarte dezamăgit că a fost nevoit să ajungă la birou astăzi pentru că nu era foarte bine pregătit pentru această întrevedere. Se bucură când clientul îl anunță că nu mai poate ajunge la întâlnire. Faptul că este singur la birou este o ocazie unică de a se relaxa și de a se simți în largul său fără zecile de ochi ațintiți asupra lui. Sună telefonul, nu răspunde, poate discuta și în altă zi, nu este nimic urgent. Îsi finalizează conștiincios celelalte activități, bucuros că a putut profita de acest răgaz pentru a realiza task-urile  rămase în liniște, concentrat, ordonat și fără întreruperi.

Mihai  nu merge la peterecerea lui Dan, e prea multă lume acolo și trebuie să și întrețină diverse conversații banale, e greu, mai bine stă liniștit acasă citind o carte bună.

Concluzie: Mihai este foarte reticent când vine vorba de intrat în contact cu oamenii, se simte extrem de bine în colțurile singurătății, are nevoie de pregătiri minuțioase pentru a susține cu succes o întâlnire și lucrează mult mai bine atunci când este solitar. Este foarte organizat și foarte conștiincios. Mihai este o persoană responsabilă dar închisă, preferă să asculte decât să vorbească, evită mulțimea, acest lucru afectându-i viața socială.

Exemplul 3

Mihaela, manager de vânzări – ambivert (extrovertit și introvertit): Mihaela nu este nici extrem de încântată că trebuie să vină la birou dar nici afectată, e o fericită conjuctură pentru o discuție în liniște cu clientul. Faptul că nu este nimeni la birou nu dezvoltă niciun efect asupra Mihaelei. Când clientul o anunță că nu mai poate ajunge, ea nu îl presează în această perioadă și stabilește o întâlnire exactă ( data și ora ) după întoarcerea tuturor din concediu. Serioasă, își finalizează toate activitățile pe care le mai avea de realizat, iar seara merge bucuroasă la peterecerea lui Dan.

Concluzie: Mihaela este caracterizată de echilibru și stabilitate. Ea prezintă trăsături din ambele concepte extraversiune și intraversiune. Ambiversiunea este cel mai aproape de succes în carieră pentru că poți comunica ușor cu ceilalți și în același timp ești foarte ordonat și conștiincios.

Bine bine, o să spuneți….înțeleg cum ar trebui să fiu…dar nu înțeleg cum aș putea să îmi educ o atitudine adecvată din moment ce eu am deja construită o personalitate. Dacă nu mă pot schimba?

Într-adevăr nimeni nu îți poate impune să te metamorfozezi și nici nu ar fi deloc o idee bună pentru că fiecare este construit într-un anume fel și este unic și fermecător exact așa cum este.  Dar dacă tu consideri că ai anumite probleme și vrei să te schimbi, poți undui ușor trăsăturile tale încât să îți aducă mai multe împliniri atât pe plan profesional cât și personal. Iată câteva sfaturi:

Pentru cei introvertiți

1. Trebuie să ieșiți cât mai mult din casă, nu vă închideți într-o cochilie: dacă sunteți invitați la o petrecere, nu refuzați; dacă aveți posibilitatea să practicați un sport constant, nu respingeți ideea ( sportul este excelent și pentru menținerea sănătății); puteți să vă alăturați unui club ( de șah, de carte etc.). Comunicând cu  persoane noi din afara biroului veți putea susține ulterior cu mult mai mult succes activitatea profesională: întâlnirile cu clienții, ședințele, întrevederile cu șefii și colegii , discuțiile cu partenerii, furnizorii;

2. Faceți exerciții de comunicare: gândiți-vă la o poveste și începeți să o spuneți cu voce tare acasă gândindu-vă că i-ați relata-o colegului vostru. Repetați procedeul de mai multe ori. În timp, o să devină o obișnuință să realizați acest lucru și în realitate;

3. Citiți cât mai multe cărți care să vă îndrume către optimism, gândire pozitivă și cărți care oferă sfaturi despre vorbirea în public, exemplu ”Cum să vorbim în public” de Dale Carnegie.

4. Trebuie să aveți curaj să vă faceți vizibili. Nu refuzați colegilor, șefilor, oamenilor în general șansa de a vă cunoaște.

Pentru cei extrovertiți

1. Este important să înțelegeți că singurătatea nu este o pedeapsă, ba chiar este o bună metodă de meditație, de punere în ordine a gândurilor, a dorințelor, este o oază de libertate. Încercați, măcar de 2-3 ori pe lună să vă acordați câteva momente de singurătate pentru a vă obișnui cu sentimentul, pentru a nu mai simți teamă și frustrare atunci când nu aveți cu cine vorbi, mai ales la locul de muncă unde concetrarea asupra task-urilor este mai importantă decât discuțiile interminabile uneori fără rost;

2. Pentru a crește concentrarea, realizați exerciții acasă. Luați-vă de lucru peste program și stați o oră în fața computerului redactând de exemplu un raport și nu faceți niciun fel de pauză, nici măcar 1 minut. Repetați procedeul și în timp veți observa că în loc să vă bucure (cum se întâmplă acum) o să vă irite dacă cineva vă va întrerupe din lucru. Veți reuși să vă duceți toate planurile la bun sfârșit prin conștiinciozitate și perseverență.

Nu vă fie teamă că nu vă puteți schimba comportamentul!

Nu uitați! Personalitatea nu se capătă, se cucerește – Dimitrie Gusti