Învață să comunici eficient cu echipa ta!

tmComunicarea este ceva ce faci din reflex, la fel ca respirația. Discutăm cu prietenii sau cu cei din familie fără să ne gândim prea mult la cum facem asta. Poate părea un lucru ușor, dar comunicarea poate fi eficientă dacă este realizată într-un anumit mod. Totul contează, de la alegerea cuvintelor potrivite, la folosirea minții pentru a asculta (nu doar a urechilor), până la receptarea mesajului

În momentul în care comunici eficient cu echipa ta, elimini confuzia și creezi un mediu de lucru de succes. Ca lider, este responsabilitatea ta să elimini orice probleme de comunicare, iar după ce ai făcut asta, rezolvarea proiectelor va decurge mult mai bine. Liderii de succes știu că trebuie să-şi inspire și să-și motiveze angajații! Aceștia știu, de asemenea, că reușita sau eșecul proiectelor rezultă din modul în care ei comunică cu propria echipă. Vom discuta, în acest articol, despre ce poți face pentru a te folosi de comunicare pentru a îmbunătăți productivitatea și profitabilitatea companiei tale.

1) Ocupă-te de conflicte cu diplomație

Dacă pui într-o cameră un grup de oameni cu personalități diferite pentru opt ore pe zi, timp de cinci zile, și adaugi multe deadline-uri, vor rezulta conflicte, la final de zi. Nu contează cât de compatibile sunt acele persoane din punct de vedere intelectual pentru că inevitabil vor apărea discuții legate de cine a stricat imprimanta sau cine a șters un fișier important.

Majoritatea conflictelor mici vor dispărea rapid, însă unele se pot transforma în scandaluri uriașe. Pentru a evita acest lucru, lasă-ți angajații să știe că ușa ta este mereu deschisă și că pot apela la tine dacă au nevoie de un loc sigur în care să își poată exprima frustrările. Evident, toate discuțiile vor rămâne confidențiale, iar asta va face ca acel om nervos să se poată calma rapid.

În momentul în care te ocupi de conflicte, nu trebuie să judeci. Tot ce poți face este să pui întrebări și să asculți ce are fiecare persoană de spus pentru a ajunge la o rezolvare corectă a problemei apărute.

2) Construiește relații și cunoaște-ți oamenii

Angajații comunică cel mai bine în momentul în care se simt în siguranță. Ca șef de succes, este important să creezi un mediu în care oamenii se simt în preajma ta destul de confortabil încât să-și poată împărți opiniile cu tine și invers. Da, este un proces de durată care probabil nu se încheie niciodată. Dacă aceste legături devin ceva comun pentru compania ta, atunci oamenii vor înțelege că pot avea un dialog relaxat cu liderul lor. Dacă nu petreci timp pentru a-i cunoaște pe cei care lucrează pentru tine, atunci nu vei avea prea mult succes cu unele conversații.

3) Oferă timp pentru detalii

Ca manager, este posibil să pretinzi ca toată lumea  știe despre ce vorbești. Problema este că așa ceva nu se întâmplă mereu și este important să petreci puțin timp oferind detaliile de care au nevoie angajații tăi. Da, asta înseamnă să depui mai mult efort pentru un proiect, dar mai încolo o să te bucuri că ai făcut asta. De fapt, cu cât oferi mai multe detalii, cu atât există mai multe șanse ca echipa ta să atingă succesul pe viitor.

4) Fii amuzant și încurajează feedback-ul

Mereu vei transmite mai ușor mesajul pe care îl ai de explicat dacă te folosești de câteva glume. Această metodă de comunicare este foarte eficientă și eliberează tensiunea care se simte în aer în momentul unei ședințe.

Dacă toată lumea este încordată și stresată, nu este indicat să exagerezi cu glumele. Nu uita că nu ești comedian profesionist și poate vei enerva lumea destul de tare. De asemenea, încearcă să nu vorbești și apoi să fugi din încăpere!

Oferă șansa angajaților de a avea o replică pentru că așa vei și afla dacă mesajul pe care ai încercat să-l transmiți a fost înțeles. Trebuie să creezi un mediu care se bazează pe feedback-uri, un mediu în care lumea nu se teme să-și spună părerea. Dacă oamenii se simt apreciați pentru părerile pe care le au, atunci vor ști că se pot întoarce la tine pentru a discuta atât despre aspirațiile lor cât și despre frustrările pe care le au.

5) Compania ta nu este plictisitoare!

Cine spune că job-ul tipic de 8 ore petrecute la birou trebuie să fie plictisitor? Nu contează care este afacerea ta, pentru că ziua de lucru poate fi atât de distractivă pe cât vrei tu să fie! Organizează mici curse cu avioane de hârtie, lasă muzica relaxantă să se audă pe fundal sau cumpără înghețată pentru toți angajații, o dată pe lună. Poți face orice pentru a distra angajații, pentru a le oferi momente de relaxare în care discută între ei sau cu tine. În asemenea situații se formează unele legături care vor schimba modul tuturor de lucru și părerea subalternilor tăi despre tine.

John Maxwell, specialist în coaching, este de părere că experiențele comune și ideea de a oferi ocazii multiple de comunicare sunt cele mai bune moduri de promovare a creșterii randamentului muncii în echipă.

Nu uita că scopul lucratului în echipă este împărțirea ideilor și creșterea productivității. În cazul în care comunicarea este blocată, aceasta poate ține pe loc evoluția tuturor persoanelor. Trebuie să lucrezi din greu la tacticile de comunicare și trebuie să creezi reguli pentru a ține toți angajații bine informați. Încearcă să gândești necenzurat și acceptă faptul că oamenii care lucrează pentru tine s-ar descurca mult mai bine dacă le-ai acorda libertatea de care au nevoie!