ÎȚI este teamă să susții un discurs?

S-a întâmplat vreodată să fii profund dezamăgit de prezentările la care ai participat? Mie cel puțin, mi s-a întâmplat și tocmai de aceea acest lucru m-a pus unpic pe gânduri. ”Oare cei care vor avea ocazia să participe la o prezentarea de-a mea vor pleca tot așa dezamăgiți?”. Și mi-am zis în sinea mea că nu vreau asta niciodată. Tocmai de aceea am început să mă documentez asupra prezentărilor. Am căutat pe internet filmulețe cu prezetări de mare succes, vorbitori de succes care știu cel mai bine cum să TE atragă și cum să TE facă să pleci de acolo cu zâmbetul pe buze, foarte mulțumit că ȚI-ai făcut timp să participi la prezentarea lor.

Experiența mea cu prezentările și gândul că ar putea exista mulți alții ca mine, m-a determinat să scriu acest post și să vă explic în continuare câteva idei/moduri care TE pot ajuta să ai o prezentare de succes, iar publicul să se întoarcă și a doua oară.

1.Ia-ȚI ”la revedere” de la PowerPoint

Sunt într-adevăr prezente în multe discursuri aceste prezentări PowerPoint, însă oare sunt ele cea mai bună soluție pentru a transmite mesajul TĂU? În cazul lor, inconvenientul ar fi că odată ce ai făcut acea prezentare PPT și o expui celor prezenți, trebuie să urmezi întocmai ce scrie acolo, într-o proporție de 90% poate. Cele mai multe astfel de prezentări sunt prea încărcate și ajung să devină ca niște liste lungi și triste pline cu informație. În felul acesta se poate întâmpla ca mulți dintre cei prezenți să nu mai asculte întocmai ceea ce spui TU, ci să fie prea atenți să citească informația trecută în PPT.

Dacă totuși nu vrei să renunți la această idee sau ÎȚI este impusă de organizatori, atunci trebuie să faci puține slide-uri, iar informația care apare pe fiecare slide să fie clara și neînghesuită. Extrage doar esența tare a discursului TĂU și pune-o pe acele slide-uri.

2.Vorbește din inimă..

Nimic nu convinge mai mult decât un discurs plin de pasiune. Dacă TU crezi cu adevărat în ceea ce relatezi și nu doar înșiri niște vorbe aruncate în vânt, atunci cu siguranță va fi o prezentare reușită. Un lucru esențial într-un discurs este să faci paranteze cu scurte povestioare din experiența personală. Astfel, nu numai că vei pune suflet atunci când vei povesti, însă va fi și mult mai ușor să atragi publicul de partea TA, prin faptul că ai ales să împărtășești cu ei o parte din intimitatea TA. Vei atrage puternic atenția lor și TE vor aprecia foarte mult.

3.Apelează la umor în prezentarea TA..

Mulți vorbitori se țin departe de umor în prezentările lor deoarece tind să își facă griji că vor eșua și că lumea nu îi va lua în serios. Ei bine, într-adevar, acesta este un risc și nu se adresează oricui. Nu mulți vorbitori reușesc să capteze atenția atât de bine, să ofere o informație consistentă cu ajutorul umorului, a unor glumițe, să distreze audiența într-un mod elegant și plăcut. Evită subiectele politice, despre orientarea religioasă sau sexuală, etc.

4.Nu sta într-un singur loc în timpul prezentării..

Unul din lucrurile cele mai importante pentru o prezentare este să captezi atenția publicului și să știi să păstrezi această atenție până la final. O modalitate foarte eficientă de a face acest lucru este să TE plimbi pe tot parcursul discursului, astfel încât să fii mai aproape de public. Cu siguranță toate privire vor fi ațintite asupra TA.

5.Captează atenția..

Majoritatea punctelor prezentate mai sus TE învață cum să captezi atenția. Însă la toate celelalte aș mai adăuga și ritmurile discursului TĂU. Ai mare grijă să nu păstrezi același ritm pe tot parcursul discursului, să fii empatic cu audiența, dar să știi să-i scoți din starea de amorțeală în caz să se așterne. Să nu ai aceiași intonație mereu și să gesticulezi cât mai mult, dar fără să obosești.

Acestea fiind spuse, cu siguranță ești pregătit pentru a susține un discurs sau o prezentare!