Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă…la birou?

dress code

De la inceput îmi cer scuze domnilor, care încă din titlu au cam înțeles că acest articol e mai mult pentru doamne, dar eu îi încurajez totuşi să citească şi ei – vor deveni mai îndemânatici  în a citi codul vestimentar al colegelor lor, al şefei  ori al partenerelor de afaceri… şi de ce nu, şi de viață. Nu se vor mai uimi  fără încetare văzând cum dressingurile dau pe dinafară, iar pofta de shopping e de-a dreptul explozivă!

Chiar e nevoie de o ținută pentru fiecare context al vieții? Sau pentru fiecare stare, ori dorință de a impresiona într-un mod sau altul? E importantă vestimentația ca să fii apreciat şi să te simți o piesă importantă a organizației din care faci parte? Ori ca să te impui într-un mod cât mai discret, dar cu succes?

Haideți să desluşim împreună şi să vedem cum este stilul vestimentar o parte importantă a dezvoltării personale a fiecăruia şi cât timp alocăm acestei preocupări!

Poți spune că te implici în toate proiectele în care ți se solicită prezența, expertiza, analiza, că îți ajuți colegii şi că faci tot posibilul să fii obervată în mediul tău profesional, şi totuşi, recunoaşterea şi succesul se lasă aşteptate?

Dacă treci prin aşa ceva, nu este cazul să-ți pui la îndoială calitățile personale ori să-ți scadă încrederea în sine ci doar este momentul potrivit să-ți evaluezi modul în care eşti percepută de către parteneri, clienți, colegi sau şefi, altfel spus, să desluşeşti în mod lucid imaginea pe care o proiectezi asupra celor din jur. Imaginea exterioară este alcătuită atât din acțiunile tale cât şi din felul în care te îngrijeşti şi hainele ori accesoriile pe care le porți.

Apoi, ar trebui să mai ştii că dacă argumentele tale foarte pertinente de altfel, nu sunt însoțite de un aspect exterior pe măsură într-o discuție, într-o şedință ori într-o întâlnire de afaceri, urcuşul tău profesional devine anevoios şi frustant. Acesta este momentul în care ar fi necesar să nu mai consideri atenția la propria imagine ca fiind o risipă de resurse şi de energie sau o dovadă de superficialitate, ci un factor esențial pentru minunata ta carieră.

Te întrebi care sunt cele mai bune ținute pentru mediul business? Haideţi să vedem !

Aşadar, în zona business, poate mai mult ca în oricare alt context, gândeşte-te la ținute care te vor ajuta cel mai sincer în atingerea obiectivului propus, care te vor susține altfel spus, să fii văzută aşa cum ai visat. Alege piese vestimentare care să-şi merite banii şi prin ceea ce spun celor din jur despre tine – cine eşti tu şi care este drumul tău, încotro vrei să ajungi -.

Primul pas constă, însă, în definirea clară a obiectivului pe care îl ai în minte.

Stabileşte-ți obiectivul, apoi alege hainele care să te ajute să-l atingi!

Astfel, fie că-ți doreşti să:

  • devii un şef sau un leader;
  • să fii puternic în intimidarea concurenței;
  • arăți credibil;
  • arăți ca un profesionist desăvârşit;
  • arăți sociabil, abordabil;
  • arăți intransigent şi foarte hotărât în luarea deciziilor,

este esențial să-ți stabieşti foarte onest obiectivul. Din momentul în care te-ai decis asupra acestei priorități se vor întâmpla câteva lucruri care îți vor schimba viața radical, şi anume :

  • vei începe să acționezi la modul concret în direcția îndeplinirii obiectivului;
  • vei elimina acele piese care stau în calea îndeplinirii scopului tău;
  • oamenii din jur încep să te perceapă aşa cum te prezinți şi vor acționa în consecință.

 

Despre codul vestimentar business…

Din dorința de a crea o imagine cât mai unitară, unele companii chiar indică angajaților un cod vestimentar business. Dacă acest lucru te înspăimântă puțin (poate îți aminteşte de austera uniformă de la şcoală din anii regimului de tristă amintire…) să ştii că nişte reguli de a te îmbrăca la birou nu anulează personalitatea ta stlistică ci doar o încadrează în anumite limite.

Denumit în mod generic cod vestimentar business, acesta diferă considerabil de la industrie la alta, deoarece o ținută catalogată drept business în domenii creative poate să nu depăşească nivelul de smart casual într-o instituție financiară.

Indiderent de context, există totuşi, o serie de elemente comune unei ținute business. Acestea ar fi următoarele:

  • STRUCTURA. Croielile precise, liniile drepte au un caracter mai formal decât cele fluide, vaporoase sau nestructurate. De exemplu, un sacou este mult mai formal decât un blazer, care la rândul său este mai formal decât un cardigan.
  • ȚESĂTURA. Este destul de limpede că materialul din care este realizat o piesă vestimentară are o influență majoră asupra imaginii de ansamblu a acesteia. Astfel, fibrele naturale precum lâna sau mătasea creează țesături dense cu aspect mai prețios şi drapaj drept, rigid, decât o pot face inul sau bumbacul.
  • CULORILE. Se pare că în mediul business sunt preferate cele neutre percepute mai profesionale decât cele intense pe care ți le poți rezerva pentru weekend-uri sau pentru vacanțe.
  • ACCESORIILE. Acestea pun accentul final  asupra vestimentației şi subliniază stilul de ansamblu al unei ținute. Bijuteriile ar trebui să fie mai degrabă mici şi prețioase decât elaborate şi masive, pantofii să fie cu toc de înălțime medie şi nu balerini, poşetele cu volume clare, simple şi nu dintre cele cu materiale moi. Curele ar trebui să fie şi ele cât mai discrete şi nu cu catarame mari, cu model.

 

Şi dacă am vorbit despre îmbrăcăminte, e timpul să vorbim câte ceva şi despre machiajul pentru zona business…

Ştiţi care sunt cele mai frecvente 5 greşeli pentru acest tip de machiaj?

Iată-le:

  1. Hidratarea deficitară a tenului. Uneori aspectul tern al tenului nu se datorează oboselii, ci hidratării necorespunzătoare. În mediul de business, machiajul trebuie să lumineze tenul, astfel încât să părem cât mai odihnite şi pregătite de lucru. E nesar să consumaţi cel puţin 2 litri de apă pe zi, aplicaţi o cremă hidratantă corespunzătoare nevoilor tipului vostru de ten şi să alegeţi o textură  fluidă a fondului de ten şi a iluminatorului.
  2. Lumina necorespunzătoare pentru realizarea machiajului. Folosiţi în general lumina naturală ca să dozaţi bine cantitatea de fard. Un machiaj prea strident strică imaginea şi nu inspiră profesionalism!
  3. Efectul de mască. Din dorinţa ca machiajul să reziste cât mai mult pe parcursul zilei sau pentru a acoperi anumite imperfecţiuni, există tendinţa de a aplica un strat mult prea gros de fond de ten. În lumina crudă a zilei, veţi obtine acesl efect nedorit de mască. Faceţi tot posibilul să nu creaţi un aspect prea încărcat care nu face altceva decât să accentueze şi mai mult zonele cu probleme pe care aţi dorit să le corectati iniţial.
  4. Alegerea greşită a paletei cromatice a fardurilor de ochi. Trebuie să reţineţi că nuanţele de verde, albastru, portocaliu ori texturile glossy sau strălucitoare, cât şi genele false nu au ce căuta în machiajul de business. Pentru machiajul de birou cele mai potrivite nuanţe sunt bej, maro, gri sau grej care creează un look mult mai natural.
  5. Dungile foarte vizibile. Nu e indicat să folosiţi conturul pentru buze, ci doar ruj într-o nuanţă nu foarte puternică şi de asemenea, e de evitat linia prea pronunţată a dermatografului.

 

Acum, că am trecut în revistă liniile majore ale codului business trebuie doar să-ți mai aminteşti că imaginea ta vorbeşte despre tine într-un mod mult mai convingător şi poate uneori mai real decât o poți face chiar tu. Şi ar trebui să te întrebi ce spune despre tine? Dacă este în concordanță cu mesajul pe care vrei să-l transmiți atunci nu trebuie decât să cizelezi această imagine fără a aduce modificări majore. Dacă însă imaginea ta nu se „asortează” deloc cu țelul pe care ți l-ai propus e timpul să faci schimbări .

Succes!

Ruxandra David