Recompense mari la prețuri mici

rewardsVrei să ca afacerea ta să crească și să-ți aducă, de la an la an, tot mai multe satisfacții. Dacă ai deja experiență în lumea businessului, în mod sigur știi prea bine că forța de lucru este motorul progresului tău. Și știi că nu e simplu să ai cu tine o echipă!

Pe lângă faptul că trebuie să găsești oameni bine pregătiți și interesați să crească alături de tine, intervine o altă provocare – cum să îi păstrezi și să îi motivezi așa încât să devină din ce în ce mai buni. Problema recompenselor este una adesea discutată în companii, indiferent că au 10 angajați sau 1000. De ce? E simplu – trăim într-o lume materială și nu e de ajuns să fim pasionați de ceea ce facem pentru a lucra cu spor. Pasiunile, netraduse în bancnote, nu plătesc facturile. Recompensele materiale sunt importante și probabil știai asta. Totuși, cele non-financiare sunt la fel de importante. Așa că m-am gândit să îți ofer câteva idei prin care angajații tăi să se simtă apreciați, încurajați și, mai ales, motivați pentru jobul lor chiar dacă nu le bagi cecuri în buzunar săptămânal!

Recompense pe alese

În principiu, există două tipuri de bonusuri: cele financiare și cele non-financiare. Fiecare dintre acestea stimulează un anumit tip de motivație în angajat. Se crede că recompensele materiale vor declanșa o creștere a motivației extrinseci.

Cu alte cuvinte, angajații se vor simți dornici să muncească mai mult sau mai bine pentru a primi o nouă recompensă bănească. Vor vedea în jobul lor un mijloc de obținere a unor avantaje materiale, nu o activitate care să le ofere plăcere și recompensă în sine.

Pentru a stimula motivația intrinsecă, se recomandă recompensele care nu implică neapărat un transfer bancar între angajator și angajat. Fie că este vorba de un training unde un angajat dorește să meargă, recunoașterea meritelor în fața grupului sau o promovare în fruntea unei echipe, acest tip de recompense crește încrederea în sine a angajatului, sentimentul că este valoros pentru companie, iar jobul său devine, implicit mai important în ochii săi. Chiar dacă la sfârșit de lună salariul este același, omul se poate simți mai împăcat știind că îi sunt apreciate calitățile.

Recompense non-financiare

Pe lângă vorba dulce care mult aduce până și angajaților materialiști, există o mulține de alte metode de recompensare a rezultatelor echipei de lucru sau de motivare pentru obținerea unor rezultate mai bune.

Recunoașterea meritelor – Un bun manager este cel cu privirea de vultur atât în spicuirea greșelilelor, cât și în descoperirea și încurajarea potențialului angajaților săi. A felicita un angajat, fie și pentru o victorie modestă, este un pas pe care îl faci, alături de el, spre o victorie mai mare a companiei. De aceea, este extrem de important să dai cezarului ce este al cezarului și să oferi lauri cu două mâini când oamenii din echipa ta se achită de sarcini. Fie că au atins un target sau chiar l-au depășit, au mulțumit un client important sau au salvat compania dintr-o situație limită, aprecierile trebuie să curgă.

Oamenii au nevoie să audă că sunt eroii tăi, chiar dacă mâine își vor pune din nou costumele office și o vor lua de la capăt, cu munca de rutină care face parte, inevitabil, din aproape orice job. Așadar, a ieși în fața echipei, a vorbi despre un coleg și a-l chema să primească aplauze în fața colectivului pentru meritele sale poate face mai mult decât oferirea unui bonus de 25% la salariu. Ca ființe sociale, avem nevoie de recunoașterea celorlalți. Profită de această nevoie fundamentală a oamenilor și fă-ți angajații să crească. Nu costă nimic!

Atenție specială! Pentru că tot vorbeam de recompense individuale, lucrurile pot fi duse și mai departe de atât. Dincolo de a face un elogiu unui angajat în fața echipei sau a CEO-ului, poți încerca și o altă metodă de a acorda atenție. De exemplu, poți ține cont de ziua lui de naștere și, alături de echipă, să îi faci o petrecere surpriză. Poți să oferi cadouri, cum ar fi un city-break sau, dacă tocmai ați avut o conferință într-un oraș din altă țară, să-i lași două zile libere pe care angajatul să le poată petrece acolo.

Nu în ultimul rând, poți profita de nevoile narcisice pe care fiecare dintre noi le avem și îi poți oferi ceva personalizat – de la un magnet de frigider amuzant, cu ”Popescu, angajatul anului” până la cadouri ceva mai costisitoare, precum obiecte de lucru imprimate cu numele lui (geantă, laptop, stilou etc).

Unii psihologi vorbesc despre ”negocierea” recompenselor. De exemplu, poți avea o discuție cu angajatul tău pentru a înțelege ce îl motivează pe el mai mult – să primească o zi liberă din când în când sau bilete la meciul de fotbal preferat?

Atmosfera de lucru – Dacă angajații tăi par antisociali și vorbesc între ei pentru că trebuie, ba chiar sunt într-o competiție așa de mare că ar prefera, mai degrabă, să-și scoată ochii decât să lucreze la un proiect de grup, s-ar putea să ai o problemă foarte mare. Compatibilitatea la locul de muncă, la fel ca și în alte sfere ale vieții, se creează dacă există dorință și flexibilitate.

Așadar, oferă-le angajaților și alte tipuri de recompense non-financiare care să îi motiveze, să îi determine să lucreze mai bine, să se simtă în elementul lor și, nu în ultimul rând, să se apropie. De exemplu, dă voie angajaților să își aleagă și să își personalizeze mediul de lucru. Dacă ai un departament de marketing care necesită creativitate, nu îi obliga pe bieții oameni să stea la birou 10 ore pe zi, cu dopuri în urechi. Pune-le la dispoziție canapele, săli de meeting mobilate non-formal și dă-le timp să meargă acolo pentru brainstorming-uri. Dă-le șansa de a pierde puțin timp legând relații umane din care, mai apoi, să rezulte ceva benefic pentru firma ta.

Mai mult, companiile mari consideră că un angajat trebuie să petreacă timp de calitate și la job. Având în vedere că studiile arată faptul că fiecare muncitor full-time pierde zilnic minim o oră fără a lucra în folosul companiei, ce ar fi să profiți de această tendință? Nu, nu vorbesc despre a crește media de timp pierdut la 2-3 ore pe zi, ci despre a-i determina pe angajații tăi să piardă timpul cu folos – o sală mese de ping-pong, un teren de sport amenajat în spatele clădirii de birouri, o terasă pe acoperiș unde oamenii să poată lâncezi la discuții sau la proiecții de film după serviciu sunt metode de a stimula coeziunea echipei și motivația angajaților.

Pachete de bonusuri – Pentru că vorbele frumoase zboară repede, dar la fel fac și bonusurile financiare modice, ar fi o idee să îmbini cele două tipuri de recompense.

Poți crea pachete de bonusuri pentru fiecare angajat sau pentru toată echipa. Există o mulțime de oferte, inclusiv pe site-urile de discount-uri, iar tu trebuie doar să faci un mic research în cadrul echipei și să vezi ce le-ar plăcea angajaților.

Poate fi un pachet de Paște, constând într-o zi liberă în plus, alături de o scurtă vacanță, o masă la un restaurant, alături de o felicitare în care să-ți expui aprecierile pentru rezultatele angajatului tău (e foarte important să știe de ce primșete acel bonus) sau pachete mai substanțiale, cu efecte pe termen lung – plata cursurilor/afterschool-ului pentru copil, oferirea unui abonament full-option la o sală de sport îndrăgită, plata unui curs destinat pasionaților de gătit/dans/improvizație teatrală, abonament la revista preferată etc.

Nu uita de sfârșitul de an! E nevoie de mai mult decât un Secret Santa și o super-petrecere de Crăciun pentru ca angajații să se simtă apreciați.

Poți alege să creezi ”Colțul Mândriei”, unde să pui mici onoruri/steluțe pentru proiectele reușite de peste an, poți organiza o mini-gală unde fiecare să primească un premiu pentru cea mai mare reușită a sa, poți oferi o zi în care să vină însoțiți la job de copil sau în care să se îmbrace cum vor și, nu în ultimul rând, poți face o sesiune de votare a modurilor în care le-ar plăcea să fie recompensați pe viitor.

Nu uita să personalizezi fiecare bonus, să explici pentru ce îl oferi și să-l ”asezonezi” cu un zâmbet larg și o strângere de mână prietenească. Alături de oamenii aceștia îți aduci visele în realitate.

Mulțumește-le și te vor mulțumi!