Știi ce înseamnă să fii un mentor demn de urmat?

lider

“Liderul mediocru spune. Liderul bun explică. Liderul superior demonstrează. Liderul adevărat inspiră” – William Arthur Ward.

Mentorul este omul de încredere cu care începătorul poate discuta lucruri legate de munca pe care o depune și cu care poate vorbi despre alte probleme pe care le are în dezvoltarea sa profesională.

Un mentor de succes poate să răspundă la orice întrebare relevantă legată de job. Cel mai important lucru pe care un lider trebuie să-l înțeleagă este că aceasta nu creează o clonă, nu formează un om care să îi semene. Mentorul este un îndrumător, un model demn de urmat și o sursă de inspirație care își împarte experiența cu cei care se află la început de drum.

O legătură specială

“Ce este un profesor? Îți spun eu ce este: un profesor nu este cineva care predă ceva, un profesor este o persoană care inspiră studentul pentru ca acesta să dea tot ce poate pentru a descoperi ceva ce omul respectiv deja cunoaște”  – Paulo Coelho.

Cel mai important lucru între un mentor și un “student” este legătura pe care o împart. Trebuie să existe acel ceva pentru ca relația dintre cei doi să funcționeze. Asta înseamnă că est indicat să aveți cel puțin un interes comun și că tu ești dispus să împarți ideile pe care le ai.

Legătura pe care tu o stabilești cu acel om aflat la început de drum se bazează pe respect și pe încredere. Trebuie să fiți dispuși amândoi să vă asumați anumite riscuri și să lucrați uneori ca o echipă adevărată. Vor exista momente dificile care vă vor pune încrederea la încercare, dar asta este doar o parte a ceea ce înseamnă a fi mentor. Tu nu trebuie să uiți că legătura voastră este specială, că ești un exemplu și că trebuie să acorzi libertatea de a greși celui care vrea să știe tot ce tu cunoști.

Angajamentul

La final de zi, totul se rezumă la câte lucruri ești dispus să împarți ca îndrumător cu o persoană. Ideea este că antreprenorii de succes sunt tot timpul ocupați, însă dacă vrei să înveți pe cineva ceva, atunci vei găsi timp pentru acel om.

Nu contează dacă ești mereu pe drumuri, în ședințe sau ocupat cu diferite proiecte. Dacă vrei să ajuți un angajat, o vei face, indiferent dacă asta înseamnă să aveți o discuție la telefon, pe Skype sau pe mail. Dacă tu depui efort, , angajatul tău se va simți motivat să continue și să învețe tot mai multe lucruri.

Totuși, care sunt calitățile pe care un mentor trebuie să le dețină pentru a putea oferi cu adevărat sprijin celor care au nevoie?

1) Atitudine pozitivă

Un mentor bun are o atitudine pozitivă pentru a avea parte de succes în domeniu. Trebuie să-i arăți angajatului tău cum se obține succesul și respectul în lumea afacerilor și este nevoie să-i spui cât de important este să privească tot ce face cu optimism.

Ești sigur că ești pregătit să îndrumi o persoană? Știi exact ce implică acest lucru? Uneori vei vrea să cedezi și poate că uneori vei vrea să scapi de acel om care se ține după tine, dar nu uita că l-ai luat sub aripa ta pentru că are potențial și pentru că simți că la un moment dat va deveni acel om la care te vei uita cu mândrie.

2) Oferă sfaturi și feedback constructiv

Una dintre cele mai importante responsabilități ale unui mentor este oferirea de feedback constructiv. Acesta este momentul în care “studentul” tău va învăța care îi sunt slăbiciunile sau puterile și va învăța cum să profite de aceste detalii în avantajul său.

Un mentor de succes știe să comunice în funcție de personalitatea celui care îl venerează. Este important de asemenea să oferi provocări celui care are nevoie de ajutorul tău pentru a se putea dezvolta pe plan profesional și chiar personal.

3) Cât de respectat ești cu adevărat?

Da, poate că este un subiect sensibil pentru tine, însă trebuie să fii sincer și să răspunzi cu sinceritate la următoarea întrebare: te respectă colegii și angajații? Lumea caută un om respectabil și admirat de alții pentru a-l considera un exemplu demn de urmat. Angajații apreciază acei manageri care sunt respectați în domeniu și al căror cuvinte contează cu adevărat. Ești un astfel de om? Ești acel mentor pe care angajatul timid din fața ta îl caută?

4) Cât de mult contează părerea altora pentru tine?

Un mentor bun apreciază efortul depus de cei din jurul său și oferă sprijinul de care oamenii au nevoie pentru a merge mai departe.

Nu ai mereu dreptate și asta înseamnă că ești uman. Nu le știi pe toate și doar alături de echipa ta vei putea face lucruri mărețe. Chiar dacă ce spun alții nu pare corect, apreciază implicarea lor în proiectele tale și ține cont de acel devotament care de multe ori este greu de găsit. Nu are rost să faci pe cineva să se simtă prost doar pentru că nu ți-a spus exact ce vroiai să auzi.

5) Ești dispus să înveți lucruri noi?

“Spune-mi și uit, predă-mi și poate voi reține, implică-mă și voi învăța!” – Benjamin Franklin.

Mentorii sunt cei care pot explica altora cât de repede se dezvoltă și se schimbă domeniul în care lucrează. Acea persoană care simte că stagnează și că nu descoperă nimic nou nu este potrivită pentru a-i îndruma pe alții în carieră.

Când un om se află la început de carieră, acesta caută sfatul celor care progresează constant și care nu se opresc din studiat. Un profesor bun știe să gândească în afara cutiei și știe că apar constant informații noi de care poate are nevoie. Așa că îți recomandăm să citești și să împarți cunoștințele dobândite cu oamenii care încă descoperă ce au de făcut.

6) Fii credibil

Nu trebuie să le știi pe toate sau să cunoști toate legile. Dezvoltă-te profesional pe o anumită ramură a domeniului în care lucrezi și fii bun la ceea ce îți place. Oamenii apelează la mentori în momentele în care au nevoie de ei și când știu că se pot baza pe aceștia. Dovedește că nu vorbești aiurea și că știi ceea ce înseamnă anumite detalii. Nu este nevoie să ai toate răspunsurile pentru că cel mai bun răspuns pe care protejatul tăul îl așteaptă, îl va descoperi singur. Tu doar îl ajuți oferindu-i suportul de care are nevoie pentru a ajunge unde vrea.

7) Oferă sfaturi, dar doar dacă cineva le-a cerut

Poate să fie tentant pentru tine, în calitate de mentor, să sari cu tot felul de sfaturi înainte ca cineva să le fi cerut, mai ales când ai trecut prin situații similare. Totuși, trebuie să-i acorzi persoanei care încă învață șansa de discuta cu tine despre ideile pe care le ai și astfel vei putea oferi la un moment dat și sfaturile necesare. Tu te afli acolo doar pentru a ajuta noul antreprenor, doar pentru a-l îndruma pe drumul cel bun, pentru a-i da un imbold, iar pentru asta trebuie să-l lași să se dezvolte singur.

În concluzie, pentru a fi un mentor de succes trebuie în primul rând să te cunoști pe tine, trebuie să ai răbdare, să fii sincer, să intervii doar când este cu adevărat nevoie de tine și la final, să-i oferi angajatului tău libertatea de care are nevoie pentru evolua. Nu uita ca la un moment dat va trebui să-l “eliberezi” și să-l lași să se descurce pe cont propriu.