Știi cum să obții salariul dorit?

salariuÎncă o zi și ai parte de ultimul interviu pentru job-ul mult visat. Ești entuziasmat, dar de asemenea știi că este momentul în care se va decide câți bani vei câștiga în următoarea perioadă.

Majoritatea oamenilor nu au curajul de a-și negocia propriul salariu deoarece se gândesc că angajatorii își vor face o părere proastă și că poate își vor pierde șansa de a obține job-ul. Trăim într-o lume competitivă, așa că trebuie să privești negocierea salariului ca orice altă întâlnire la care se dezbate un subiect. Știm că tendința este de a accepta suma propusă de angajator, dar trebuie să iei în calcul și ce vei face la job.

Nu analiza salariile prietenilor!

Recunoaște că de multe ori te compari cu cei din jurul tău când vine vorba de bani. Nu este bine să faci asta pentru că tu compari de fapt domenii diferite, chiar dacă te gândești tot la începători. Important este să vorbești cu oameni care lucrează în același domeniu ca tine sau cu cei care fac exact ce vei face tu la job. Trebuie să ții cont și de faptul că orașul în care te afli contează.

Dacă ești la nivelul de Junior, atunci nu trebuie să te aștepți la sume mari, însă dacă lucrezi de câțiva ani în același domeniu, atunci trebuie să ai pretenții la mai mulți bani.

Acum este momentul să te gândești de câți bani ai nevoie, însă ai grijă că asta nu trebuie să o spui angajatorului. Este un lucru care îl faci pentru tine; un factor care contribuie la negocierea salariului. Nu este bine să-i spui viitorului șef că ai nevoie de mai mulți bani pentru că ai facturi mari deoarece el nu te angajează doar ca tu să îți poți plăti facturile.

Nu trebuie să ceri o sumă din prima!

În primul rând trebuie să te asiguri că angajatorul te vrea, iar pentru asta te va cunoaște doar din discuțiile anterioare. Dacă tu te grăbești să vorbești despre salariu, vei deruta tot mersul interviului și este posibil să strici totul. Nimeni nu te va angaja fără să discute despre bani, așa că oferă-i timp viitorului șef de a te cunoaște mai bine.

Dacă observi că discuția se îndreaptă spre salariu, încearcă să eviți numirea unor cifre (dacă nu ești sigur de suma care îți va fi oferită). Dacă apare întrebarea:”La ce salariu te-ai gândit?” ai câteva variante de răspuns:

– dacă angajatorul pare de treabă, poți să zici: “Aș vrea să aștept până când sunteți sigur că sunt angajatul potrivit pentru job”. Până atunci, cred că o discuție de acest gen ar fi prematură”. Acesta este un răspuns care de obicei funcționează și îți aduce și puncte în plus.

– un alt răspuns potrivit ar fi: “Probabil că v-ați gândit deja la o sumă care se potrivește cu responsabilitățile job-ului. Aș dori să discutăm despre suma respectivă”.

–  dacă angajatorul insistă, atunci ne vom baza pe faptul că înainte de a merge la interviu ai făcut un pic de cercetare. Este important să știi ceva de salariile din domeniu pentru a nu spune o cifră peste sau chiar sub așteptările angajatorului.

În cazul în care îți negociezi actualul salariu și speri la o mărire, atunci trebuie să precizezi motivele pentru care crezi că meriți mai mulți bani. Pune accentul pe ce faci momentan, pe realizările tale, pe rapiditatea rezolvării unui proiect; pune accentul pe atenția și dedicația acordată job-ului și chiar menționează care sunt planurile tale de viitor referitoare la job. Spune-i șefului ce funcție speri să ai peste câțiva ani în firmă și cât de mult îți place ceea ce faci.

Trebuie să știi când să te oprești!

Dacă la interviu se insistă ca tu să spui o anumită sumă, atunci cel mai bine ar fi să o faci!. Este bine să știi când să te oprești cu anumite jocuri și să spui o cifră. Ai grijă, pentru că acesta este momentul în care te gândești care ar fi salariu minim acceptat de tine. Pune în balanță și alte criterii ca: orele de lucru, abonamente la sală sau cât de departe este o mărire de salariu. Totul se bazează pe judecata ta și trebuie să știi la ce să te aștepți când zici “da”.

Învață să spui “NU”!

Chiar dacă mai ai puțin și obții job-ul mult visat, nu trebuie să fii impulsiv. Nu are rost să accepți anumite condiții doar pentru că o parte dintre cerințe îți par atractive. Este foarte ușor să te convingi singur și să ajungi să crezi că acesta este job-ul dorit și că nu va mai exista o ofertă similară din partea altei firme.

Nu trebuie să privești lucrurile atât de grav pentru că s-ar putea să accepți un job care nu va mai fi la fel de interesant într-o lună și vei ajunge rapid frustrat. Este greu să accepți ideea refuzului, mai ales când ai investit mult timp și energie pentru job-ul respectiv, însă se întâmplă să fie nevoie să întorci spatele unei oferte tentante.

S-ar putea ca suma la care te-ai gândit tu să nu fie pe placul angajatorului și dacă tu crezi că cifra nu este corectă, atunci va trebui să refuzi oferta primită. Trebuie să fii sigur că suma nu este ceea ce ți se potrivește și de asemenea trebuie să fii politicos în momentul în care spui adevărul; nu este cazul să creezi o punte între tine și angajator. Nu trebuie să accepți orice sume care ți se oferă, dar trebuie să te gândești bine. Nu este ușor pentru un viitor angajat să-și negocieze salariul, însă trebuie să faci asta pentru a obține ce ai nevoie.