Subway – cea mai accesibilă idee de succes

Zilele trecute din dorința de a vedea ce mai este nou prin câmpul muncii am început să accesez diverse site-uri de recrutare și am descoperit un job, dacă nu comic, cel puțin caraghios.

Job-ul propus poartă numele de sandwich artist, iar în atribuțiile specifice postului intra, atenție… prepararea de senvișuri. Ok! Mi-am zis că trebuie neapărat să aflu ce restaurant angajează artiști în ale preparării senvișurilor, pentru că din denumire m-aș fi așteptat să fie vorba de delicatese, sandwich cu anșoa și icre de Manciuria sau cel puțin preparate pe care să nu le poată face decât un personal instruit, care să îmbine arta cu gătitul.

Subway, căci despre el este vorba, este un lanț de senvișării, dacă-mi acceptați cuvântul, care se dezvoltă din ce în ce mai bine și pe plaiurile mioritice, așa cum a reușit peste hotare, încercând să devanseze shaormeriile și covrigăriile autohtone, bazându-se pe un iz modern și aparent profesionist.

Ba mai mult, folosesc alăturări de cuvinte, precum sandwich și artist, ca să-și câștige viitorii angajați pe posturile pe care le oferă în aproape toate colțurile Bucureștiului. Eu le-aș spune posturi de sandwich makeri și consider că traducerea din limba română, mai exact, făcători de senvișuri, nu aduce niciun aport peiorativ, ba chiar caracterizează foarte bine responsabilitățile pe care tinerii angajați le vor avea.

În fine, trecând peste aceste aspecte demne de luat în seamă totuși, trebuie să dăm cezarului ce-i al cezarului și să spunem că Subway, care poartă această denumire încă din 1968  și care este considerat a fi franciza numărul 1 în lume și-a propus ca în următorii patru ani să deschidă și la noi în țară aproximativ 40 de fast-food-uri. Și nu, nu suntem singurii mâncători de senvișuri, ba chiar suntem fix țara cu numărul 100 în care colosul american își face simțită prezența.

Deschis inițial din dorința unui tânăr student american de a-și plăti taxele la facultatea de medicină, Subway potolește foamea oamenilor care trec pragul celor peste 37.000 de fast-food-uri.

Ideea de succes a acestui tânăr a fost privită cu interes încă din ziua deschiderii primei locații din București, iar reacția oamenilor care au stat la cozi imense, de la primele ore ale dimineții nu pare să fie una ieșită din comun, dacă stăm să comparăm cu ce se întâmpla acum peste 40 de ani, când la ora prânzului existau cozi imense în fața primului fast-food din America.

Pornită inițial ca o afacere de scurtă durată, ideea s-a dezvoltat, iar în primii 10 ani Subway număra deja 32 de fast-food-uri.

Dar care a fost, totuși, cheia succesului!? Răspunsul la această întrebare este ideea de francizare, propusă încă din începuturile glorioase ale lanțului Subway. Specialiștii consideră că franciza Subway este una dintre cele  mai accesibile ca preț de start-up pentru un business și necesită aproximativ 100.000 de euro per unitate. Totodată, dacă ținem cont de faptul că tânărul care a născut această idee de succes lucra într-o fierărie pentru aproximativ un dolar pe oră atunci când s-a hotărât să deschidă un fast-food, putem spune că oricine își poate permite acest lucru.

Acum că pontul a fost vândut, mă aștept ca în următoarele zile pe site-urile de recrutare să apară noi anunțuri pentru angajarea dornicilor de a deveni sandwich artist.

2 thoughts on “Subway – cea mai accesibilă idee de succes”

Comments are closed.