Superman și deadline-urile

superman&womanSe spune că fiecare individ este unic și are un ritm al său: unii se trezesc mai greu și lucrează mai eficient după-amiază ori noaptea, alții sunt extrem de matinali și până în prânz își fac toată treaba, unii lucrează mai bine sub presiune, în timp ce alții se pierd cu firea și simt deadline-ul ca pe un pistol ținut la tâmplă. În zilele noastre, când performanța înseamnă totul, a fi un bun profesionist presupune, în primul rând, să te cunoști foarte bine, să știi care îți sunt limitele și punctele tari și, mai ales, să ai capacitatea de a-ți structura activitatea astfel încât să obții maxim de rezultate cu minim de investiție (investiție de timp, de bani, de efort etc).

Indiferent că lucrezi într-o corporație sau că ai propria ta afacere, știi deja că a respecta un deadline este mai mult decât o obligație de serviciu – este o scrisoare de recomandare despre abilitățile tale profesionale. Totuși, sunt situații în viață când deadline-urile devin imposibil de atins și ne îngrozesc mai ceva ca un tren care se apropie în viteză. Dacă nu cumva ești Superman sau Wonder Woman ca să oprești un astfel de tren cu pumnul sau cu puterea gândului, avem câteva ponturi pentru ca deadline-ul să nu te facă bucățele:

  1. Tratează deadline-ul cu seriozitate: Dacă în facultate puteai să faci un proiect sau să treci prin zeci de cursuri ca la maraton, în seara dinaintea examenului, lucrurile se schimbă când ai un job. De respectarea deadline-ului depind salariul tău, poziția în firmă și performanța echipei. Ia în considerare acești termeni înainte de a te gândi că porcul se poate îngrășa la fel de bine și în ajun…
  2. Liste: Se spune că listele sunt făcute pentru a fi încălcate. Totuși, în cazul job-ului, fiecare dintre anagajați răspunde adesea de mai multe sarcini și e nevoie să te organizezi foarte bine pentru a te asigura că nu ratezi un deadline. O listă cu deadline-urile lunare, săptămânale sau zilnice pe care să o consulți la cafeaua de dimineața te va ajuta să nu treci cu vederea ceva care chiar nu suportă amânare.
  3. Negocierea deadline-ului: Dacă ești cel care primește un deadline, fii sigur că ai resursele de timp și energie ca să îl îndeplinești. E tentant să îți umfli mușchii în fața șefului și să crezi că vei face într-o zi cât alții într-o săptămână, dar nu e realist și riști ca efectul să fie invers decât cel scontat. Încearcă să întorci situația pe toate părțile și anunță de la început cât timp estimezi că ai avea nevoie ca să faci lucrurile nu doar la timp, dar și bine. Nu te teme să spui că ai nevoie de mai mult timp sau de cineva care să te ajute.
  4. Pași mici spre un succes mare: Pentru ca sarcina să fie dusă la sfârșit în condiții optime, ai nevoie de mici deadline-uri pe care să ți le stabilești singur. Dacă ai un proiect ce presupune muncă de o săptămână, încearcă să faci priorități pe zile. Ocupă-te de sarcini mai mici, zi de zi, iar la sfârșit pune cap la cap fiecare dintre rezultatele realizate zilnic. În acest fel, te asiguri că  ai control asupra situației și că nu vei sta la birou 23 de ore încercând să dai totul gata înainte de a preda proiectul.
  5. Învață din greșeli: Mai mereu se întâmplă ca într-un proiect să apară situații la care nu te aștepți: un coleg se îmbolnăvește și trebuie să îi preiei sarcinile, cineva se răzgândește și trebuie să iei munca de la zero, o cană de cafea ți se varsă peste sursă de electricitate și tot ce ai muncit zboară pe geam, alături de calculatorul care mai e bun doar să facă umbră pe birou. Asigură-te că faci back-up la ceea ce ai finalizat deja, asigură-te că ai extra-timp să refaci anumiți pași dacă ei se dovedesc incorecți. Învață din greșeli, ale tale sau ale altora, și fă lucrurile tot mai bine, de fiecare dată.
  6. Cafea și suplimente alimentare: Nu e grozav, dar în orice job se întâmplă să petreci nopți albe. Dacă ai estimat greșit timpul necesar unei sarcini, dacă au apărut mici probleme pe parcurs, asumă-ți situația și fă sacrificii. Echipa ta va simți că ești un om pe care să se bazeze și care nu lasă proiectul baltă pentru că are programare la coafor sau bilete la meci. Iar data viitoare încearcă să nu îți programezi nunta sau alt eveniment important în preajma unui deadline.
  7. Programare mentală pozitivă: Dacă te setezi că deadline-ul e prea strâns și că nu îl vei putea atinge nici dându-te de trei ori peste cap, este destul de posibil să îl ratezi. Puterea gândirii pozitive, pe lângă buna-organizare, ajută enorm! Ia-ți zilnic 10 minute în care să reflectezi la cum au mers lucrurile până în acel punct, ce e de revizuit și ce ai de făcut mai departe. Evaluarea permanentă, alături de sentimentul că poți rezolva situația te va energiza pozitiv și te va ajuta să ai o atitudine pro-activă față de sarcină. Nu te sabota singur/ă! Încrederea că vei reuși face ca drumul tău spre deadline să devină o plimbare plăcută, la pas, nu o fugă nebună.
  8. Prezentarea – cireașa de pe tort: Ca un deadline să nu îți scape, pe lângă munca pe care o faci la birou, este nevoie să te organizezi și în restul timpului. Poți lucra de acasă, poți sta peste program, însă încearcă să nu te supra-soliciți în mod curent. Ai nevoie de odihnă și de o hrană echilibrată astfel încât în ziua în care predai proiectul să nu pici sub birou sau să te ia salvarea fix înainte de a-l prezenta șefului tău. Amintește-ți că, în afară de proiect, cel care face proiectul este foarte important – nimeni nu vrea oameni care să cedeze nervos după o singură provocare sau care să vină la birou cu cearcănele cât groapa Marianelor. Nu de alta, însă precis te așteaptă un deadline în curând și trebuie să fii gata să o iei de la capăt…

De ce să te lupți vitejește cu deadline-urile? Pe lângă faptul că vei crește în ochii superiorilor și ai colegilor, a fi responsabil și capabil să respecți un deadline presupune mai multă stimă de sine, mai multă organizare, mai mult control al sarcinilor și, de ce nu… mai mult curaj de a cere o mărire de salariu sau o avansare la sfârșit de lună. Și, printre altele, poate un costum de Superman (sau de Wonder Woman) primit cadou de ziua ta din partea echipei!

Redactor: ALINA CROITORU