TU si inteligenta verbala!

Cea mai buna metoda de a gandi in lumea occidentala este gandirea verbala. Desi avem o gama foarte larga de inteligente, cum ar fi inteligenta muzicala, emotionala, numerica, spatiala, etc, cea mai eficienta dintre toate acestea si cea mai utila in acelasi timp este cea verbala, pentru ca deseori avem tendinta sa ne gandim si sa exprimam prin cuvinte ceea ce gandim.

Se poate spune ca abilitatea de a stapani cuvintele si inteligenta verbala reprezinta una dintre cele mai importante abilitati pe care le putem avea si cu care putem jongla in multe moduri..inteligente. Studiile au aratat ca exista o corelatie foarte puternica intre inteligenta verbala a unui om, vocabularul pe care il are si locul de munca pe care il detine – domeniul de activitate. De aceea, oamenii care ajung sa se poata exprima in mod clar sunt priviti ca o inteligenta verbala superioara sau un statut social mai inalt.

Problema noastra uneori este ca luam abilitatile noastre verbale de la sine si ne complacem in situatia in care suntem: ”eh..unii sunt mai inzestrati, altii nu”. Si astfel cadem in plasa esecului, pentru ca tot demonstrat este si faptul ca 90% din cei care au reusit au fost cei netalentati, care nu au fost inzestrati de la natura cu nici o calitate deosebita, nici un alt talent ravasitor. In opinia mea si din experienta acumulata pana acum, as zice ca succesul garantat il are orice persoana insa de cele mai multe ori munca, disciplina sunt cele care primeaza, inaintea talentului.

Revin la ideea ca noi trebuie sa stim sa ne dezvoltam in continuu aceste capacitati de vorbite, sa urcam la o scara inalta aceasta inteligenta emotionala. Si cum putem oare face asta? Am pregatit in continuare pentru TINE cateva astfel de modalitati:

1.Dictionarul ar trebui sa ITI fie cel mai bun prieten. Pentru a-TI dezvolta cultura generala si automat, inteligenta verbala ai nevoie sa acumulezi cat mai multe cuvinte noi si vechi, practic sa ITI dezvolti vocabularul. Este esential sa ai cel putin un disctionar in format fizic (carte), de care sa nu TE lipsesti niciodata, nici la birou, nici acasa si nici in alta parte unde ITI petreci foarte mult timp. Mai mult decat atat, un dictionar electronic foarte bun este de asemenea vital pentru ca nu vei putea cauta in cel timp carte mereu pentru ca nu il vei avea tot timpul dupa tine. Astfel, propun sa ITI achizitionezi un disctionar electronic foarte mult, cu foarte multe cuvinte si sa cauti pe telefon pe internet ori de cate ori ai ocazia. Si daca totusi nu ITI permiti sa ITI achiiztionezi un astfel de disctionar, TE poti folosi cu succes si de cele gratuite, pe care le gasesti tot pe internet.

2.Cititul este de asemenea o activitatea care ITI poate dezvolta vocabularul foarte mult si foarte frumos. De asemenea, in functie de ceea ce vrei sa obtii, poti alege o anumita carte de specialitate sau nu, TE va ajuta sigur sa mai ”inghiti” cateva cuvinte noi, sau daca nu, ITI va fi mult mai usor sa le introduci in vorbirea curenta. Chiar daca le stiai si poate nu le foloseai. Asa ca..citeste. Fa-TI un abonament la o biblioteca nationala, imprumuta carti de la prieteni, fa schimb de carti cu acestea, mergi in locuri (cafenele, ceainarii) unde poti citi o carte fara sa o cumperi. Sunt multe modalitati de a face rost de o carte buna, important este sa ITI doresti acest lucru. Si revin..”pofta vine mancand’!’

3.Fa tot felul de joculete, jongleaza cu acele cuvinte noi, noteaza toate cuvintele noi de fiecare data si cauta-le apoi in dictionar. Tine un discurs, vorbeste liber despre ceva, inregistreaza-TE si apoi asculta-TE. ITI place? Ce ar mai trebui sa imbunatatesti? Ai un vocabular vast? De asemenea, TE poti juca cu un prieten, sa va luati la intrecere, care din voi stie cat mai multe cuvinte dintr-un anumit domeniu de specialitate? Ah, citeste nu doar carti ci si tot felul de articole de specialitate din diverse domenii.