Umorul: fii un manager de gașcă!

umor

În afaceri, nu merge totul perfect de fiecare dată: angajați dificili, parteneri nehotărâți, clienți mofturoși, surprize peste surprize. Poți să-ți faci nervi cu tona, urlând în dreapta și în stânga mai ceva ca un leu înfuriat sau poți să faci haz de necaz până treci hopul! Dacă nu știai deja, află că umorul este o armă incredibilă în business! Te ține sănătos când ai avea toate motivele să pleci puțin pe arătură, dar îți și garantează o parte din succes. Iată mai jos cum poate contribui umorul la o afacere înfloritoare:

De ce să ai haz?

Treci mai ușor peste situațiile dificile. Din punct de vedere psihologic, umorul este un mecanism de apărare incredibil. A trata cu haz momentele neplăcute ale vieții nu înseamnă a fi copilăros și imatur, dimpotrivă! Umorul presupune capacitatea cuiva de a se detașa de problemă, prin urmare un exercițiu de dez-identificare psihologică și de a privi situația din unghiuri noi. Așadar, tratând cu umor o problemă, nu doar că reducem nivelul de stres și ne protejăm emoțional, dar putem găsi și soluții reale pentru că ne permitem să schimbăm perspectiva!

Creezi un mediu de lucru productiv. Dacă ai avut ”norocul” să mergi la o școală de stat tradiționalistă, unde respectul și autoritatea erau litere de lege, probabil știi în ce hal tremurai înainte de începutul anumitor ore. Te-ai gândit vreodată că unii angajați se simt toată viața ca niște puști puși la colț de un profesor mult prea dur? Dacă nu, fă-ți o evaluare rapidă, vezi în ce măsură semeni cu acei profesori din școlile conservatoare și schimbă tactica. În cartea sa The Humor Advantage: Why Some Businesses are Laughing all the Way to the Bank, Michael Kerr, arată că, într-o cultură organizațională dominată de umor, oamenii sunt mai productivi, mai relaxați, mai autentici. Nu crezi că are dreptate? Atunci când te simți bine la locul de muncă, se va vedea nu doar în relațiile cu șefii sau colegii, dar și în rezultate. Un câștig cel puțin dublu pentru afacerea ta!

Relații de muncă frumoase. E logic să ne dorim un loc de muncă unde să ne simțim relaxați. Chiar dacă deadline-urile ne strâng cu ușa, iar clienții ne bat la cap până se lasă cu vreo câteva cucuie, tot putem servi o porție bună de râs. Un mediu organizațional în care managerul înțelege situația și promovează o atmosferă caldă, hazlie, umană îl face pe angajat să se simtă înțeles, acceptat, integrat. În plus, un manager sau un antreprenor care oferă, pe lângă doza de suport profesional și o porție bună de râs, are de la angajatul său un vot de încredere pentru că este perceput, la rândul lui, ca un om. Ca angajați, ne este mai ușor să abordăm pe cineva care se arată deschis, cooperant și înțelegător, iar umorul este cartea de vizită pentru toate aceste calități. Ofer-o tuturor celor din preajma ta și, cu un exercițiu simplu de contabilitate, vei vedea că ieșiți cu toții în câștig!

Carisma de 5 stele. Poți să ai un teanc de diplome, e degeaba dacă oamenilor nu le place să lucreze cu tine… Cum lumea afacerilor presupune, în primul rând, contacte și resurse umane, este esențial să creezi poduri în loc de ziduri. Umorul este cel mai bun material pentru a construi podurile dorite… Nu doar că te recomandă drept o persoană inteligentă, sigură pe ea și ”de gașcă”, dar te poate scoate din fel și fel de situații. Ai o prezentare și tocmai observi că ai scăpat câteva mici erori? Ai ratat o întâlnire pentru că a apărut ceva mai important? Ai ajuns la un rezultat mai slab decât cel dorit și ai de raportat asta? Pune o glazură amuzantă peste fiecare dintre situațiile de mai sus în loc să-ți plângi de milă și să implori iertare, iar auditoriul tău va fi mai cooperant.

 Cum să faci să fie bine

Ca manager, răspunzi nu doar de afacere și rezultatele muncii unei echipe, ci și de starea organizației. O mulțime de oameni care doar poartă numele de echipă, fără a fi legați prin ceva, nu te va duce departe. Dacă vrei să-ți asiguri vânt din pupa, atunci fă o investiție ieftină, dar de viitor: umor la liber în compania ta! Nu îngrașă și te costă mai puțin decât instalarea unui automat de bomboane sau de cafea! Iată câteva metode pentru a planta râsul în companie și a face din compania ta un mediu unde oamenii se bat să intre sau… să rămână:

  1. Cravata… obligatoriu amuzantă! O dată pe săptămână sau măcar o oră pe zi, încearcă să lași copilul din tine să iasă la lumina zilei și să facă haz. Fie că ai o pălărie amuzantă pe undeva prin sertare, o cravată cu desene animate sau poate o păpușă hilară ca alter-ego, folosește-le când vezi că atmosfera de la locul de muncă e tensionată, oamenii sunt plictisiți sau obosiți. Mai mult, invită-i pe cei din echipă să poarte lucruri amuzante din când în când: o zi a non-conformismului ajută pe toată lumea din organizație. Poate fi ceva mult mai light decât ziua ”fără pantaloni”, deja celebră în toată lumea, important este să vă distrați și să aduceți o diferență în conduita cotidiană. Consultă-ți echipa și vezi dacă e de acord să purtați uniforme hazlii, pijamale sau pur și simplu să… vorbiți pe nas o zi întreagă.
  2. Meetingurile, ca la voi la nimeni. Știi prea bine fețele oamenilor plictisiți, obligați să înoate prin mii de tabele și rapoarte, mai ales la sfârșit de an… Ce ar fi dacă ai transforma fiecare ședință într-o sesiune unde combini lucrurile serioase și pe cele amuzante? Nu e obligatoriu să-ți iei rolul de clovn, trebuie doar să impui o regulă: aici muncim și râdem din toată inima! Pune un astfel de anunț la intrarea în sală și, mai mult, dă ca temă pentru acasă deschiderea ședințelor cu o glumiță/banc pentru fiecare dintre angajații care fac prezentări. La început, poate părea puțin forțat, dar, cu timpul, veți vedea rezultatele!
  3. Birouri după chipul și asemănarea noastră: Un mediu de lucru relaxat sporește creativitatea și comunicarea interpersonală, așa că încurajează-ți angajații să țină pe birou și altceva decât cănile de cafea și tradiționala poză cu familia… Mai mult, oferă fiecărui nou angajat ceva amuzant pentru biroul său: o ramă de fotografie cu fulgi, un suport pentru dosare în culori trăznite, orice poate da o notă relaxată încăperii. Încearcă, de asemenea, să decorezi într-un mod cu totul hazliu camera unde angajații merg să se relxeze sau să socializeze – că ai o sală special pentru acest lucru sau că ne gândim stric la bucătărie, pune un fotoliu amuzant (care face zgomote hilare sau care are forma unui personaj de film/desene comice), un ceas cântător, câni personaje!
  4. Pedepse hilare. Latinii spunea: „ridendo castigat mores!”. Râsul pedepsește moravurile, așa că ai putea să încerci, măcar din când în când, să oferi pedepse hazlii în loc de tăieri salariale celor care face greșeli tolerabile. De exemplu, o pălărie mare și colorată pe care să o poarte angajatul care a ”comis-o” cel mai grav luna aceasta. Mai mult, poți oferi un cadou trăznit, precum un bilet la meci unei doamne care nu prea gustă genul acesta de sport sau orice testează limitele și ”pedepsește” angajatul într-un mod hazliu. Evident, trebuie să păstrezi o limită și să poți accepta un ”nu” din partea angajatului, mai ales că poate alege dacă merge la meci sau stă peste program să repare greșeala…

În final, te sfătuiesc să îți faci un mini-depozit cu surse de informare. Umorul, ca multe altele, se poate învăța. Alături de ideile tale, ideile angajaților și poate chiar cu un training de comunicare interpersonală despre și cu umor poți da un aer nou biroului și afacerii tale. Să râdeți și să reușiti… din plin!