Un parteneriat bun în afaceri seamănă cu o căsătorie reușită!

200472242-001Secretele de familie, disputele și relațiile personale au mai multe lucruri în comun cu afacerile decât crede lumea. Dacă cineva are abilitatea de a face o relație să meargă bine, atunci antreprenorii de succes sunt aceia care știu cum decurge această “magie”.

Majoritatea am auzit povești în care parteneriatul unei afaceri a fost distrus și unul dintre cei implicați a ieșit câștigător, iar ceilalți au pierdut mai mult decât credeau. Recuperarea necesită timp pentru că există datorii, pentru că unele sentimente au fost rănite și pentru că problemele legale sunt greu de rezolvat.

Totuși, avantajele unui parteneriat sunt mai multe decât dezavantajele unei astfel de legături. Un singur antreprenor trebuie să se ocupe de întreaga afacere și petrece mult timp dezvoltând idei. Un parteneriat combină cunoștințele a două sau mai multe persoane, iar aceste cunoștințe formează decizii inteligente și fiecare partener se poate ocupa cu atenție de o anumită ramură a afacerii.

Un exemplu de parteneriat de succes este cel format din Sam, Jack, Albert și Harry Warner care au format Studiourile Warner Bros. La începutul anilor 1900 au început să lucreze împreună la crearea filmelor, iar în 1927 au lansat primul lung-metraj cu sunet. “The Jazz Singer” a revoluționat industria filmelor și s-a bucurat de un succes puternic.

Care sunt acele lucruri care fac ca parteneriatele în afaceri să semene cu o căsătorie? Fără nicio urmă de îndoială este nevoie în primul rând de sinceritate. Dar pentru ca orice afacere importantă să reziste, este nevoie ca acele câteva secrete de “familie” să rămână bine ascunse faţă de străini.

Minciuna este o mare problemă, pentru că cel mai greu este să reții poveștile inventate pentru a câștiga încrederea partenerului. La un moment dat vei fi prins și indiferent cât de mică a fost minciuna spusă, încrederea care ți-a fost acordată este pierdută instantaneu.

Angajament?

Parteneriatul reprezintă acele angajamente făcute față de partener, iar asta o știe toată lumea. Cei alături de care lucrezi se bazează pe tine, îți oferă profesionalism și se așteaptă ca tu să faci la fel. Cât despre compania ta, angajații lucrează pentru acele servicii sau produse în care tu crezi, afacerea face bani, clienții sunt mulțumiți, deci angajamentul tău principal trebuie să fie cel față de afacerea ta și de partenerii tăi.

Comunicarea este importantă!

În orice căsătorie, comunicarea este necesară pentru ca totul să funcționeze conform așteptărilor. Același lucru se aplică și când este vorba de partenerii tăi de afaceri. Încearcă să participi  la ședințe, la discuții… încearcă să fii prezent. Spune ce nu este în regulă și propune idei pentru rezolvarea problemelor. Este afacerea voastră și aveți nevoie de comunicare pentru ca totul să meargă bine.

Ceartă-te, dar fii corect!

Evident, vor apărea probleme și nu vei fi de acord cu toate deciziile luate de partenerul tău. Este posibil să vă certați, dar ai mare grijă! Vino cu argumente corecte și logice și nu agita cealaltă persoană fară motiv. Parteneriatul nu merge tot timpul perfect, dar nu trebuie să cedezi imediat pentru că lucrurile se pot rezolva. După câteva cuvinte aruncate în fața celuilalt vă veți calma și veți discuta sincer despre cauza problemei. Este normal ca totul să fie așa, important este să vrei să rezolvi situația.

Evoluați împreună!

La fel ca într-o căsătorie, oamenii vor evolua pe măsură ce înaintează în vârstă. Nu vei fi mereu aceeași persoană ca la 25 de ani, ca la 35 de ani sau ca la 55 de ani. Secretul este să evoluați împreună! Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la ceea ce ești pentru a îndeplini visul partenerului tău. Trebuie doar să accepți faptul că sunteți persoane diferite și că aveți așteptări diferite de la viață la anumite vârste. Dacă descoperiți împreună cum puteți să îndepliniți dorințele fiecăruia, atunci relația voastră va rămâne intactă și se va afla pe drumul spre succes.

Ești creativ?

Creativitatea duce la inovație, iar inovația duce la schimbare și succes. Creativitatea la muncă îi va oferi antreprenorului un avantaj pe “câmpul de luptă”. O relație care se folosește de creativitate va avea șanse mai mari de reușită în proiectele propuse. Cuplurile se plictisesc și asta se întâmplă oricui. Oamenii au în general nevoia de a face lucruri noi, de a simți că progresează și că se schimbă.

Asta este forma pe care o va lua o relația voastră. Dacă experimentați lucruri, dacă schimbați idei, atunci creați acea experiență și senzație de care aveți nevoie de multe ori în parteneriat. Încercaţi să păstrați afacerea voastră la zi cu ultimele noutăți. Dacă produsele sau serviciile voastre vor fi mereu îmbunătățite, atunci clienții nu vă vor abandona.

Pasiune… și mai multă pasiune

Pasiunea este acel foc interior care ne motivează să facem ceva… orice! Fără pasiune nu avem nimic. Pasiunea va duce compania ta la următorul nivel. Pasiunea necesită un scop, iar când totul este îndreptat spre a îndeplini acel scop, nimic nu va sta în calea succesului.

Pasiunea te ajută să supraviețuiești orelor lungi de lucru, acelor situații stresante și incomode (atât în afaceri, cât și în relațiile personale). Dacă ești pasionat de persoana alături de care lucrezi, dacă îți place de acel om, atunci pasiunea și creativitatea te vor îndruma spre fericire.

Rămâneți prieteni

Petreci mult timp la birou alături de partenerul tău de afaceri, dar sunteți prieteni? Stați de multe ori împreună peste program și călătoriți de multe ori, dar există acel ceva care să vă facă să vă simțiți bine împreună?

Partenerii de afaceri devin de multe ori prieteni, împart secrete de familie și glume, iar asta va face ca întreaga  companie să meargă mult mai bine. Important este ca indiferent ce s-a întâmplat peste zi la birou, la final de zi să nu uitați că vă leagă mai mult decât o simplă afacere.

Parteneriatul de afaceri seamănă cu o căsătorie. Este ușor să-ți alegi partenerul, pentru că este atractiv, fermecător și pentru că spune lucrurile potrivite. Cel mai bine este să vă întâlniți pentru o perioadă, deoarece așa veți afla dacă vă potriviți și mai ales dacă puteți lucra și trăi împreună.