Urcă din ce în ce mai sus!

Dezvoltare personala și profesională. Întotdeauna m-au pasionat aceste două concepte, deoarece mereu le-am asociat cu ceea ce înseamnă cunoaștere, curiozitate și pasiune. Am admirat persoanele care au știut mereu unde sunt și unde vor să ajungă. Pașii care trebuie urmați în acest proces sunt foarte simpli, dar în același timp foarte complecși, deoarece trebuie să ai ambiția și dorința de a reuși.

În primul rând este necesară o analiză a situației curente, să sții în acest moment care ÎȚI sunt slăbiciunile, punctele forte, oportunitățile și ce poate amenința călătoria TA spre reușită, mai simplu, ai nevoie de o analiză SWOT, noțiune deja foarte cunoscută. Recomandarea mea este ca timpul alocat acestui proces să nu fie doar de câteva ore ci să fie un proces îndelungat de autodescoperire.

Când poți răspunde cu ușurintă la întrebări despre TINE, înseamnă că poți să ÎȚI stabilești obiective pe care dorești să le atingi. Obiectivele trebuie să fie SMART, adică să fie cuntificabile, pentru că altfel este mai greu să le urmărești evoluția. În același timp este recomandabil să ai obiective pe termen scurt, termen mediu și termen lung, dar și o metodă de recompensare, pentru a întări motivația de a merge mai departe.

Știi unde ești și unde vrei să ajungi? Ai făcut o analiză a dicrepanțelor între cele două etape? Atunci poți trece cu încreder la pasul următor: stabilirea și determinarea unui plan de dezvoltare, cu acțiuni specifice și încadrate într-o perioadă de timp. Dezvoltarea profesională este strâns legată de carieră și de drumul pe care fiecare persoană dorește să-l urmeze. Dezvoltarea personală are legătură cu activitățile extra serviciu.

În România însă, foarte puține companii pun accentul pe dezoltarea angajațiilor și pe încurajarea lor în dezvoltarea diverselor abilități și competențe. Ce nu înțeleg managerii este faptul că lipsa unui plan de dezvolatare a angajațiilor, contribuie pe termen lung la scăderea motivării, a randamentului angajațiilor și implicit la scăderea profitabilității companiei.

Curaj și încredere în propriile abilități pentru a vă putea realiza în viață, atât cea personală cât și cea profesională.