10 etape pentru a trece de la simple idei la FAPTE DE SUCCES

ideiÎn viaţă, idei avem multe, fapte mai puţine, dar faptele pe care le înfăptuim pot fi măreţe și ne pot împodobi cu elegantele accesorii ale succesului.

Aşadar, consideri că ai o idee genială de afaceri sau de dezvoltare, sau să nu ne hazardăm, hai să spunem că ai o idee cât de cât bună, însă nu ştii cum să o pui în practică. Iată câţiva paşi care să te ajute:

  1. Verifică piaţa sau contextul în care te afli pentru a fi sigur că vei avea succes. Chiar dacă ţi se pare că ai o idee foarte bună, ea poate sa nu se potrivească în contextul actual al pieţei şi economiei. Prin urmare, trebuie să analizezi foarte bine piaţa, cererea şi oferta: există o mulţime de competitori sau doar câţiva presăraţi ici colo ? Ceea ce tu vei oferi, are şanse să fie achiziţionat de o mare de oameni sau doar de o mână de oameni? Gândiţi-vă spre exemplu la eşecul magazinelor “mic.ro”. Când acest lanţ a apărut, exista deja un competitor foarte mare pe piaţă, cu siguranţă îl ştiţi prea bine, este vorba despre Mega Image,  aşadar, şansele să reziste erau infime. S-a spus că eșecul a survenit în primul rând din cauza datoriilor foarte mari acumulate, pe fondul crizei sau plata chiriilor mari. Personal, consider că o mare problemă a fost intrepretarea greșită a contextului pieței.
  2. Planifică în detaliu nevoile. Dacă nu scrii pe hârtie cu exactitate toate cele de folos ideii tale, nu ai nicio şansă să ajungi undeva. Tot timpul creierul tău va spune: ups, dar la asta nu m-am gândit, schimbă cu mult situaţia!! Mi-aduc aminte de cineva care avea o  idee deşteaptă pentru dezvoltarea afacerii, iute fiind din fire, îşi  plănuise totul în grabă şi anunţase deja intrarea pe piaţă a unui nou produs de IT. Uitase însă de un furnizor important foarte greu de găsit pe piaţă. Într-un final, a găsit o firmă internațională, însă lansarea a fost  amânată cu 3 săptămâni, o mişcare deloc inspirată pentru imaginea companiei.
  3. Planifică în detaliu rezultatele. Orice lucru pe care vrei să-l întreprinzi are sorţi de izbandă doar dacă are măsurat un rezultat, un obiectiv clar specificat. Nu poţi spune, “cu ideea aceasta vreau să mă îmbogăţesc” ci trebuie sa spui “ cu ideea aceasta, într-un an de zile vreau să ajung să dezvolt produsul sau serviciul X şi să obţin un profit de Y lei”.
  4. Schiţează valoarea investiţiei. Pentru orice fel de idee, ai  nevoie de bani. Nu se poate altfel. Ca să câştigi, trebuie să şi dai, aşa stau lucrurile de când lumea. De aceea, va trebui să şi ataşezi un preţ nevoilor de la punctul 2.  Deși nu prea ne place cuvântul ”ban” atunci când trebuie să-l scoatem din buzunar, există soluții viabile care să ne facă să ne simțim puțin mai bine atunci când renunțăm la resursele noastre financiare.
  5. Încearcă să obţii un împrumut pentru atingerea succesului tău. Aşadar, după ce ai schiţat valoarea, trebuie să obţii finanțarea cumva. Cea mai bună soluţie este să începi o afacere din banii altcuiva, de cele  mai multe ori din banii băncii. Poți face împrumut chiar şi pentru cărţi de vizită, o cunoștință cu o firmă de publicitate s-a încumetat să-și  înceapă în acest fel afacerea, iar acum se descurcă foarte bine.
  6. Găseşte-ţi parteneri. Stabileşte întâlniri cu potenţiali furnizori. Din punctul meu de vedere este foarte important să nu porneşti singur la drum. Caută printre prieteni, printre cunoştinţe,  etc., este esenţial să-ţi creezi baza de oameni cu care vei lucra, baza care ulterior se va transforma într-o întreagă reţea. Ţin minte că tatăl  meu era un tinerel când a deschis primul business în sisteme de securitate, Romano Electro se numea pe vremea aceea, imediat după revoluţie. Patru oameni s-au adunat şi s-au sfătuit în iniţierea afacerii, fiecare cu aportul propriu, cunoştinţele şi ideile proprii: unul dintre ei inventase un produs revoluţionar în acea perioadă, altul avea cunoştinţe, relaţii şi  putea distribui produsul, altul avea stofă de antreprenor şi avea idei  bune de dezvoltare a afacerii, altul mânuia bine finanţele şi ştia exact mersul banilor. În scurt timp afacerea a devenit un succes, dar cu siguranţă nu ar fi fost aşa dacă doar unul singur ar fi fost pe baricade.
  7. Construieşte-ţi notorietatea chiar înainte de a intra oficial pe piaţă cu noua idee de afaceri. Marketing-ul bată-l vina, face banii în astfel de situaţii. Înainte de a lansa proiectul, contruieşte-ţi  un site, pune anunţuri pe alte site-uri vizualizate de foarte mulţi vizitatori, distribuie fluturaşi, etc.
  8. Stabileşte un termen de lansare. De multe ori, dacă întâlnim  diverse obstacole, dacă e prea greu, dacă nu avem tragere de inimă, dacă ne este teamă etc. amânăm stabilirea unei date concrete de intrare în business. Decât să spui în curând pe marile ecrane, pentru a fi sigur că ai să mergi până la capăt, stabileşte o dată de lansare. În data X vii cu noul produs pe piaţă sau în data Y intri pentru prima oară cu un nou produs pe piaţă.
  9. Anunţă lansarea. După ce ai stabilit termenul, pentru a fi sigur că te ţii de promisiunea făcută şi pentru a nu amâna prea mult momentul mult aşteptat, anunţă lansarea. Dacă anunţi, pentru a nu-ţi strica din prima imaginea, vei fi nevoit să o faci. Mai eşti doar la un pas de final –  ideea ta va deveni clar un fapt bine ştiut.
  10. Lansează. Ultima etapă este lansarea ideii tale care deja a devenit un produs sau serviciu. Vei vedea apoi dacă aceasta va fi un succes. Fără să rişti şi fără să înfăptuieşti în realitate ceea ce ţi-ai propus, nu ai de unde ştii  dacă vei avea succes sau nu.

Nu este uşor ca ideile noastre să dea rezultate, trebuie presărate multe ingrediente la bază, însă cu puţină disciplină şi voinţă, măreţe lucruri se pot realiza iar succesul va păşi negreșit pragul casei oamenilor care trec de la simple idei, la fapte de succes.

Acestea fiind spuse, la cât mai multe idei şi fapte dragii mei!

 

 

R: Irina Velea