10 lucruri care te țin pe loc

fericire1

Se spune că viața e prea scurtă ca să pierdem timpul cu lucruri care nu ne plac. Pe de altă parte, e infantil să credem că succesul pică din cer sau că ne vom trezi celebri și bogați fără să îndurăm, măcar din când în când, povara unor sarcini neinteresante… Unde trasăm linia? Când am îndurat prea mult și la ce e cazul să spunem ”stop”? Îți ofer mai jos un scurt îndrumar care să te orienteze în dezvoltarea personală și profesională. Nu uita: meriți ce e mai bun, iar timpul și energia ta trebuie investite cu cap!

Oamenii toxici

Știi genul acela de persoană care nu e de acord cu nimic, se plânge mereu și dă vina pe alții pentru orice? Ei bine,înconjoară-te de astfel de persoane și vei fi ca ele mai repede decât ai crede! Un antreprenor de succes este acela care se păstrează pozitiv, care are curaj să își urmeze visele, chiar își asumă responsabilitatea și care nu încetează să spere nici măcar atunci când e la pământ. Nu permite oamenilor negativi, invidioși sau răutăcioși să facă parte din echipa ta sau din rutina ta. Sunt pietre de moară care îți vor îngreuna mersul spre reușită!

 Jobul de coșmar

Cu toții am avut, la un moment dat, un job în care nu ne simțeam nici pe departe ca peștele în apă. Fie că aveam nevoie de bani, fie că nu găseam ceva mai bun, fie că ne era teamă să renunțăm și să o luăm de la zero, o astfel de istorie trebuie să te învețe un singur lucru: nu merită să pierzi timp și energie într-un loc în care nu te potrivești! Cu 9 ore pe zi la job, gândește-te că jumătate din viață ți-o petreci la serviciu, făcând ceva ce nu îți place. Merită să accepți acest lucru pentru ca peste zeci de ani să ai o pensie? Ce ai zice dacă ai pune pe o hârtie job-urile care ți-ar plăcea sau afacerile pe care ai vrea să le ai în loc să te complaci în situația aceasta comodă, dar nici pe departe fericită? Niciodată nu e prea târziu să o iei de la zero, mai ales dacă ai vise ce așteaptă să fie transpuse în realitate! Fă-ți curaj și fă-ți un bine!

 Dezorganizarea

Dacă desktopul tău are atâtea documente salvate pe el încât nici nu mai vezi poza de fundal, rafturile sunt pline de hârtii rătăcite, iar agenda telefonică conține atâtea diminutive încât arată ca un inventar de grădină zoologică, atunci nu pari cea mai organizată persoană din lume… Un antreprenor trebuie să fie capabil să găsească rapid oameni de contact, documente importante și soluții pentru situații urgente, iar dacă obișnuiești să nu știi nici unde ți-e capul, probabil vor fi momente în viață când tu și afacerea ta veți pierde serios. Încearcă să fii matur, să îți organizezi biroul, casa, viața și să te porți în consecință. Succesul nu e o treabă de copii, iar a fi dezorganizat dovedește că mai ai de crescut…

 Gura târgului

Se spune că n-o astupă nimeni, dar e atât de simplu să nu ții seama de ea! Chiar dacă ai fost educat să îți pese de cei din jur, să nu te faci de rușine și să pui preț pe ce spun alții despre tine, e cazul să devii selectiv și să schimbi acest aspect al vieții tale. Ține cont de părerea oamenilor pe care îi admiri, pe care îi iubești și de care ești sigur că îți vor binele. Ceilalți? Pot spune ce vor… Nu uita că tu ești pe drumul tău, iar faptul că unii definesc succesul altfel decât tine n-ar trebui să te descurajeze. Ascultă exemple, sfaturi, critici, dar nu pune la inimă și nu te opri din drumul tău doar pentru că alții au mers înainte pe el și nu le-a ieșit. Fiecare e dator față de sine să încerce, să lupte, să câștige sau chiar să piardă! Important este să o faci din toată inima, pentru tine și pentru visele tale, nu pentru că trebuie să te conformezi la ce spun ceilalți!

 Schimbarea, a doua natură sau nu prea?

Chiar dacă pe de o parte trebuie să fii persistent și determinat în tot ce faci, nu confunda aceste lucruri cu încăpățânarea și inflexibilitatea! Un om de succes știe că în business, ca și în viață, trebuie să te adaptezi din mers și să înoți în direcția curentului. Dacă vezi că anumite lucruri nu mai merg bine sau că o idee nu s-a transpus grozav în practică, nu te teme să faci o schimbare sau să o iei de la zero. Schimbă tot ce poți, inclusiv temelia afacerii tale dacă vezi că există riscul de a se duce pe apa sâmbetei. A fi flexibil, deschis la nou, capabil să recunoști că n-ai mereu dreptate și că mai și greșești sunt condiții oligatorii dacă vrei să exiști pe termen lung în această piață competitivă!

Neglijarea de sine

Piramida nevoilor a lui Maslow ne învață că, atunci când suntem pasionați de ceva, uităm și de nevoile de bază. Sună frumos și idealist, dar ai aflat despre oameni care și-au pierdut viața stând la birou cu zecile de ore? Nu sunt păcăleli de 1 Aprilie, ci fapte reale, care ar trebui să servească drept contra-exemplu oricărui antreprenor. A fi eficient înseamnă a-ți împărți timpul și energia în mod inteligent, nu a te suprasolicita până la comă. De aceea, ai grijă ca în fiecare zi să servești mese sănătoase, să te odihnești, să faci sport, să-ți iei răgaz pentru un somn odihnitor, pentru o ieșire în aer liber sau pentru jumătate de oră în compania cuiva care te face să te simți bine. O glumă, un pahar de vorbă, o plimbare sau un meci de tenis reprezintă metode de a te relaxa, dar și de a rămâne sănătos fizic și psihic. Consecința? O viață mai lungă, mai multă energie pentru muncă și satisfacția că ți-ai trăit viața din plin. Afacerea ta e doar o parte din ea, nu te transforma în sclavul propriului business pentru că vei ajunge să nu te mai bucuri de nimic

Cât te ține plapuma?

Tendința de a cumpăra lucruri fără a ne gândi de două ori pare boala secolului. Mai grav este dacă ești antreprenor și, în loc să achiziționezi compulsiv perechi de pantofi, te trezești cumpărând lucruri foarte scumpe. Mobilă nouă pentru birou deși luna aceasta ai ieșit pe minus, vacanțe pentru angajați deși nu le-ai mai dat salarii de două luni, mașini abia scoase pe piață când nici nu mai ai loc în garaj… În acest stil, afacerea ta riscă să moară înainte să te dezmeticești bine. Investește doar când ai siguranța că nu ieși în pierdere majoră, asumă-ți riscuri cât mai mici sau, dacă sunt mari, asumă-ți-le rar și, cel mai important, nu îți face datorii mari dacă știi că nu prea ai cum să le plătești. Sună logic, dar sunt o mulțime de oameni care, prinși în mirajul banilor, cheltuiesc fără măsură și se trezesc în ceva timp fără bani de salarii sau… de pâine!

 Trădarea

Toți oamenii merită o a doua șansă. Totuși, dacă cineva a făcut un obicei din a-ți înșela încrederea, e greșeala ta să-l tolerezi în viața sau în afacerea ta. Că este vorba despre minciună, infidelitate, lipsă de confidențialitate sau de cuvânt, gândește-te bine dacă merită să mai pierzi timpul cu persoane capabile de astfel de comportamente. S-ar putea să pui bază în cineva care nu crede în tine la fel de mult și care te respectă doar din vorbe. Indiferent că sunt relații personale sau de muncă, ține cont că ele vorbesc despre noi! Așadar, nu face compromisuri când vine vorba despre oameni în care investești încredere – fără ei, vei fi mult mai bogat. La propriu și la figurat.

 Emoțiile negative

Frica, regeretul, dezamăgirea sau chiar invidia sunt emoții specifice tuturor oamenilor, oricât de mult succes ar avea și oricât de departe ar fi mers în dezvoltarea lor personală. Important este să ții bine contabilitatea acestor trăiri și să nu le lași să îți polueze viața prea tare. Este normal ca, din când în când, să te temi sau să regreți alegerile făcute, dar nu face un obicei din a rămâne blocat în astfel de emoții. Oricât de greu ți-ar părea, amintește-ți că un învigător acceptă situația ca atare, se confruntă cu ea și, cel mai important, merge mai departe! Chiar dacă anul acesta competitorii ți-au luat-o în față, investițiile n-au fost un succes, partenerii te-au dezamăgit. Vezi ce ai de făcut și mergi mai departe – a rămâne blogat în negativitate înseamnă a părăsi drumul către succes!

Singurătatea

Știi că suntem animale sociale și, fără ceilalți, viața noastră ar fi incredibil de tristă. Așadar, nu te îngropa în hârtii, în spatele biroului tău luxos, în timp ce viața și oameni frumoși trec pe lângă tine. Nu trebuie să alegi mereu între o carieră și o familie, e destul să vrei puțin din toate, să nu fii lacom, să ai curaj să îmbini utilul și plăcutul. Așadar, fă-ți timp și pentru sufletul tău, pentru un om drag lângă care să te trezești dimineața, la care să te întorci seara, pentru o cină sau pentru planuri de vacanță. Fără astfel de oameni, banii câștigați sunt doar cifre care umplu un cont bancar la fel de sec ca și viața ta.

Fă o schimbare: niciodată nu e prea târziu să ai în viața ta, pe lângă un business de succes, un om (de) fericit! Mult succes!