Oh, acele minciuni pe care antreprenorii le spun și pe care le cred! Antreprenorii sunt în general ființe optimiste. Adevărul este că trebuie să fii optimist din motive evidente, mai ales dacă tocmai ți-ai deschis o afacere nouă. Din păcate, planul de a avea propria companie nu merge mereu precum ai crezut și pe drum apar tot felul de provocări.
Pentru antreprenorii optimiști este ușor să mintă despre situația în care se află firma lor. Chiar și în momentul în care toate semnele indică un potențial dezastru, este ușor să inventezi scuze legate de motivele pentru care afacerea ta nu are parte de succesul așteptat.
Vom continua acest articol discutând despre cele mai mari minciuni pe care antreprenorii le spun:
1) Banii vor veni (la un moment dat)
Ajungi să crezi la un punct că, dacă ideea ta este una originală, dacă produsul tău rezolvă o anumită problemă sau dacă ești pasionat, atunci compania ta va avea succes și într-un final, va face bani. Asta este o greșeală! Este ușor să crezi asta în momentul în care ești ocupat cu dezvoltarea afacerii tale, dar este incredibil de periculos să ajungi să fii sigur că planul va funcționa. Este adevărat că s-ar putea să te aștepte un sac plin cu bani undeva pe drum, dar nu poți să te bazezi pe așa ceva. Trebuie să plănuiești totul și trebuie să faci asta foarte bine.
2) Dacă scad prețul destul de mult, voi atrage mai mulți clienți
Da, asta poate fi adevărat în anumite situații și s-ar putea să atragi mai mulți clienți dacă ai prețuri mai mici decât competitorii tăi. Totuși, dacă prețul nu acoperă costurile tale și nu lasă loc de profit (măcar pentru a supraviețui), atunci nu vei rezolva nimic. Încearcă să analizezi puțin situația, să îți dai seama care este profitul tău net și pe baza acestor numere să descoperi câți bani trebuie să faci în timpul reducerilor. Este foarte important să nu faci oferte fără să te gândești la consecințe, deci calculează totul și nu uita să fii la curent cu ultimele noutăți în contabilitate, pentru că este foarte important să știi totul despre toate schimbările.
3) Am nevoie de cele mai noi calculatoare!
Nu, nu ai nevoie de cele mai noi calculatoare! Evident, totul depinde de tipul de companie, dar de multe ori, poți să te descurci și cu calculatoare vechi de 2-3 ani. Nu trebuie să exagerezi și să arunci banii aiurea pentru că majoritatea proiectelor tale se pot rezolva fără ajutorul ultimului calculator ieșit pe piață. Tot ce contează este ca aparatura să funcționeze și să nu îngreuneze munca angajaților.
4) Timpul nu este esențial
De multe ori, antreprenorii cred că “fereastra” lor de oportunități este mai mare decât în realitate. Însă, afacerile noi de pe piață au o perioadă scurtă de timp în care pot demonstra ceea ce vor. Nu contează cât de mulți bani ai, deoarece în economia mereu schimbătoare din zilele noastre, poți să fii convins că acei competitori la care te uiți de sus acum, te-ar putea ajunge din urmă. Din această cauză trebuie să nu pierzi vremea aiurea și să acționezi rapid, când apar oportunități.
5) Voi angaja doar cei mai buni oameni!
Evident că vrei cei mai buni angajați, dar ar trebui să te gândești ce înseamnă cu adevărat un angajat bun pentru tine. Oamenii care se pricep la ceea ce fac sunt scumpi, așa că trebuie să analizezi care sunt părțile din afacerea ta care nu necesită angajați extraordinar de buni. Nu uita că poți angaja oameni și pentru potențialul pe care îl au, nu neapărat pentru experiența cu care vin în CV. Pentru companiile care se află la început de drum sunt perfecte chiar și acele persoane care nu au experiență, pentru că se vor dezvolta alături de afacerea ta, iar asta însemnă succes dublu.
6) Dețin controlul
Sunt o grămadă de lucruri pe care antreprenorii nu le pot controla. Ai putea să ai grijă de abilitățile oamenilor, de talentul lor și de relațiile pe care le formezi, dar oamenii de afaceri nu pot deține controlul asupra tuturor lucrurilor, mai ales asupra timpului. Nu trebuie să ne înțelegi greșit. Lucrurile astea se întâmplă. Nu încerca să trăiești cu ideea că poți controla totul, deoarece afacerea ta va avea mult de suferit.
7) Nu este vina produsului!
Ai început să-ți dai seama că este greu să atragi clienți sau poate că nu sunt prea mulți oameni care îți folosesc noul website. Care este motivul? Ei bine, poate fi vorba de foarte multe lucruri; poate că nu ai plasat produsul pe piața potrivită, poate că nu ai făcut prea clare calitățile serviciilor tale sau poate că produsul tău are un defect. Majoritatea antreprenorilor nu vor să accepte ultima idee, pentru că este cea mai gravă problemă a companiei și este greu de rezolvat. Însă, dacă planurile nu merg la fel de bine precum te-ai așteptat, atunci ignorarea faptului că ar fi o problemă cu produsul poate fi începutul sfârșitului.
8) Asta a funcționat pentru mine în trecut, așa că voi continua să fac așa și voi avea succes
Doar pentru că mereu ai făcut lucrurile în același mod, nu înseamnă că vei avea succes de fiecare dată! Ca antreprenor, este indicat să gândești în afara cutiei și să cauți soluții noi pentru rezolvarea proiectelor. Chiar dacă planul tău este cel mai bun la un moment dat, piața se schimbă, economia este alta și scenariile competiției vor fi diferite. Afacerile sunt dinamice și așa trebuie să fii și tu!
9) Pasiunea mea nu mă va lăsa să eșuez
Chiar crezi asta? Fără determinare și persistență (și fără pasiune) nu vei reuși să închei proiectul cu succes. Însă reține că pasiunea nu este singurul lucru de care ai nevoie! O afacere înseamnă multă muncă și atenție la detaliile pe care nu le vede nimeni, dar care trebuie făcute bine. Luând toate aceste idei în considerare, vei putea să ai o companie de succes, dar este esențial să nu te bazezi pe ideea că pasiunea ta va salva, pentru că nu o va face de una singură!
10) Serviciile mele sunt atât de bune încât afacerea nu are cum să eșueze
Ah, antreprenorilor chiar le place să creadă asta, dar din păcate, nu este adevărat. Poate că ideile tale sunt foarte bune, dar există loc pe piață pentru așa ceva? Da? Atunci muncește pentru ceea ce vrei să realizezi. Acum poate că nu ai prea mulți competitori, dar aceștia vor apărea și, la un moment dat, poate că își vor face treaba mai bine decât tine. Ai un produs unic și te felicităm pentru asta, dar trebuie să înțelegi că este un drum lung de la un plan pe hârtie până la un proiect funcțional, așa că pregătește-te pentru ceea ce va urma!
Optimismul este mereu o calitate valoroasă în afaceri, dar nu garantează succesul! Vei avea de înfruntat multe probleme, dar dacă ajungi să crezi minciunile pe care ți le spui constant, nu vei ajunge prea departe. În momentul în care te oprești din ascultat propriile minciuni, atunci se va produce schimbarea cea adevărată! Doar atunci va prinde contur viitorul de succes al companiei tale!