10 moduri prin care îţi poţi dezvolta intuiţia

intuitieIntuiţia este adesea privită ca o calitate excepţională, ceva aproape magic care nu este la îndemâna oricui. Şi totuşi aceasta se bazează în mare parte pe experienţa şi pe cunoştinţele noastre. Deci se poate construi, devenind un aliat de nădejde în toate demersurile pe care le întreprindem pentru a reuşi în viaţă. O bună intuiţie ne deschide un fel de „shortcut” spre o mai mare capacitate de înțelegere, cunoaștere, inovare sau de luare a deciziilor.

Cum ne dezvoltăm însă intuiţia?
Există un stereotip potrivit căruia această abilitate ar fi doar apanajul femeilor. Se vorbeşte despre „intuiţia feminină”, considerând-se că sexul „tare” ar fi dezavantajat din acest punct de vedere. Totuşi, unele studii au arătat că intuiţia feminină este doar un mit. Dr. William Ickes spune că a ajuns la această concluzie după numeroase studii realizate împreună cu colegii săi pe subiecţi din ambele sexe. Potrivit lui Ickes, femeile sunt mai intuitive pentru că au mai multă motivaţie în acest sens, nu pentru că ar fi mai abile. În studiile în care şi bărbaţilor li s-a oferit o motivaţie (şi a fost preferată cea materială) pentru a da dovadă de intuiţie, rezultatele lor au fost la fel de bune cu ale subiecţilor de sex feminin.
Teoria lui Ickes întăreşte ideea că putem avea o intuiţie bună dacă ne propunem acest lucru şi că aceasta nu vine chiar de la sine.

Iată cele mai la îndemână căi prin care îţi poţi „ascuţi” intuiţia:
1.Cultivă calmul, seninătatea și buna dispoziţie. Sunt trei calităţi necesare pentru a recunoaște acel gând care ne indică alegerea bună. Intuiția se bazează întotdeauna pe un profund sentiment de calm și detașare. Atunci când vrei să te conectezi la subconștient, întreabă-te dacă indiciile primite te fac să te simţi neliniştit sau agitat. Încearcă să asociezi adevăratele semne cu un sentiment de acceptare şi linişte.

2.Pune întrebări. Este una dintre cele mai eficiente căi de a-ţi îmbunătăţi intuiţia. Pe de-o parte, întreabă-te pe tine însuţi când ai o alegere dificilă de făcut. De exemplu: “Pe care dintre joburi ar trebui să-l accept?”, “Să mă implic în acest proiect?”. Răspunzându-ţi totul îţi va părea mai clar şi mai evident, iar o mai bună înţelegere a dilemei îţi poate da şi răspunsul potrivit. Pe de altă parte, adresează întrebări celor care ştiu mai multe decât tine, implică-te în discuţii complexe cu persoane de diferite specializări. Formulând întrebări complexe şi primind răspunsuri, de asemenea, complexe, îţi măreşti orizontul de cunoaştere şi îţi sporeşti capacitatea de intuiţie în situaţii cheie.

3.Urmează primul gând. Se spune că, atunci când te întrebi ce ar trebui să faci într-un moment de răscruce, primul lucru care îţi trece prin minte reprezintă decizia bună. Următoarele idei sunt deja atinse de filtrul logicii, al gândirii raţionale, nicidecum de cel al intuiţiei. Răspunsul îţi poate apărea ca o imagine sau ca un simbol, ca un impuls de „da” sau „nu”, trebuie doar să îi acorzi atenţie şi să îl descifrezi.

4.Ţine socoteala situaţiilor în care intuiţia a funcţionat. Nu uita să analizezi post-eveniment dacă intuiţia ta a atras rezolvarea potrivită. Reuşitele îţi vor da încredere în propria intuiţie, în timp ce erorile te vor ajuta să tragi concluzii interesante pentru a evita să te mai înşeli pe viitor.

5.Renunţă la judecăţile interioare. Obişnuim adesea să îi judecăm în sinea noastră pe alţii, iar asta înseamnă energii negative care ne blochează intuiţia. „Nu îmi place X, este nesuferit” . Obişnuim, totodată, să ne judecăm pe noi înşine: „Nu cred că o să reuşesc să trec testul”, “Nu o să pot să fac vreodată asta”. Când îţi auzi vocea interioară spunând lucruri de acest gen, este bine să contracarezi cu întrebări pozitive: „Cum aş putea să trec testul?”, “Ce ar trebui să fac să reuşesc?”. Odată ce ai început să pui întrebări dintr-o perspectivă pozitivă, subconştientul îţi va trimite soluţii prin intermediul intuiţiei.

6.Notează coincidenţele. Uneori se poate întâmpla să primim un telefon de la o persoană la care ne-am gândit recent, dar cu care nu am vorbit demult. Sau să auzim de rezolvarea unui caz dificil într-o problemă similară cu cea care ne frământă în acel moment. Ori cineva ne dă o informaţie despre o situaţie la care tocmai căutam febril răspunsuri. Toate acestea pot fi doar coincidenţe, însă nu e de neglijat să le luăm în seamă ca o dovadă că energia noastră rezonează cu lumea, cu universul şi ne aduce în subconştient soluţiile de care avem nevoie.

7.Manifestă empatie. Empatia nu este doar o atitudine profund umană, ci şi o modalitate de cunoaştere intuitivă. Atunci când aflăm ce este în sufletul altora, când ne punem în „pielea” lor sau încercăm să îi înţelegem şi să-i ajutăm, rezultă două lucruri extraordinare: facem o faptă bună şi ne îmbogăţim experienţa. Mai multă experienţă înseamnă o intuiţie mai mare.

8.Conştientizează-ţi temerile şi depăşeşte-le. Frica este un duşman al intuiţiei. Când ne speriem sau intrăm în panică, ne putem lua adio de la decizii intuitive. Aşadar, nu te ascunde de lucrurile care îţi provoacă teamă. Este în regulă să te temi, nu eşti un supraom. Învaţă să le stăpâneşti şi să trăieşti cu fricile fără ca ele să îţi altereze semnificativ starea de spirit.

9.Găseşte-ţi un „prieten de intuiţie”. Aşa cum am arătat, intuiţia se „învaţă”. Iar, întrucât din copilărie experimentăm învăţatul împreună cu alţi colegi sau prieteni, ne putem dezvolta această abilitate alături de altă persoană care îşi doreşte, de asemenea, să îşi crească intuiţia. Citiţi aceeaşi carte, vizionaţi acelaşi film având ca temă intuiţia şi apoi împărtăşiţi-vă fiecare impresiile. Povestiţi-vă experienţe din viaţa cotidiană când v-aţi pus la bătaie intuiţia. Căutaţi glume pe acest subiect sau teme spirituale centrate pe intuiţie.

10.Practică relaxarea şi detaşarea. Opreşte-te măcar pentru 10 minute din ritmul alert al fiecărei zile pentru a rămâne singur, în linişte, departe de tot tumultul vieţii. Concentrează-te asupra propriei respiraţii, încearcă să te detaşezi de tot. Lasă să treacă gândurile care îţi vin de-a valma în minte. Practicarea regulată a unor astfel de exerciţii te va ajuta să îţi eliberezi mintea de „zarva” gândurilor de tot felul. Ulterior vei gândi mai limpede, vei fi „mai prezent” în momente cheie, iar intuiţia va funcţiona mai bine.

Fiecare persoană dispune nativ de un anumit grad de intuiţie. Restul poate fi completat prin multă practică. În procesul de dezvoltare a intuiţiei ajută mult să fim buni observatori, să manifestăm atenţie faţă de tot ceea ce ne înconjoară şi să practicăm introspecţia. Aceste reguli cât şi cele prezentate mai sus pot transforma intuiţia în sistemul nostru intern de navigaţie către destinaţia „Succes”. Nu trebuie decât să învăţăm să-l descifrăm şi să avem încredere în indiciile sale.