15 întrebări ce te vor ajuta să afli dacă eşti la jobul potrivit sau e timpul pentru o schimbare

ang

Să plec sau să rămân la acelaşi serviciu? Să schimb compania, sau doar departamentul… sau poate chiar domeniul de activitate? Să îmi asum riscurile schimbării, pentru a câştiga mai bine? Sau să mă mulțumesc cu ce am, că doar situația economică generală nu e chiar roz?Iată întrebări pe care ni le punem cu toții la un moment dat şi de multe ori ne aflăm în derivă în căutarea răspunsurilor şi în găsirea soluțiilor pentru ca viața nostră profesională să urmeze un trend ascendent, să fim fericiți cu job-ul pe care îl avem şi să câştigăm suficient, încât visele noastre să nu intre mai toate în butoiul de speranțe deşarte…

Îți spun încă de la început că a nu lua o decizie este la urma urmei tot o decizie …de multe ori neinspirată şi care te ține pe loc. Aşa că hai să vezi ce e de făcut cu cariera ta!

Gândeşte-te la acestea:

  1. Când ai o zi aglomerată la muncă poți spune mai degrabă că te concentrezi asupra fiecărei sarcini pe rând şi ziua trece foarte repede, depăşind toate încordările? Sau faci pauze dese, în care te simți nefericit şi parcă ți-ai dori o evadare? Dacă te afli în prima categorie e foarte bine, înseamnă că te simți motivat să rezolvi totul cu brio, eşti implicat şi bucuros că te descurci să rezolvi lucrurile, dar dacă aceste provocări mai degrabă te enervează ar fi cazul să te gândeşti dacă, totuşi, jobul tău nu a devenit o corvoadă!
  2. Dacă eşti în vacanță şi vezi pe telefonul mobil un apel pierdut de la un coleg sau chiar de la şeful tău, care este reacția ta sinceră? Dacă te interesează în mod clar despre ce e vorba şi ai vrea să ajuți la rezolvarea problemei respective chiar dacă te afli în concediu, sigur vei suna înapoi să vezi ce s-a întâmplat, dar dacă nu vei avea niciun imbold să faci asta, în mod sigur nu eşti pasionat de munca ta şi simți că ai evadat dintr-un mediu nu tocmai plăcut.
  3. Ce înţelegi tu prin “o zi rea la birou”? Una în care colegii tăi nu şi-au terminat sarcinile la timp şi în concluzie (fiindcă ştim cu toții cum depindem unii de alții cu finalizarea task-urilor) şi tu ai întârziat, spre supărarea şefului sau când te-ai simțit ca un roboțel care execută sarcini fără entuziasm şi fără nicio emoție? Fii atent, că este mai rău să te afli în cea de-a doua ipostază, fiindcă lipsa de dorință de a te implica este mai gravă decât obiceiul de a-ți pune întrebări dacă organizarea activității din compania ta este corectă şi profitabilă.
  4. Uneori se întâmplă să laşi neterminat un proiect mai amplu, dar urgent. Care este atitudinea ta: te frământă tot timpul faptul că nu ai reuşit să ajungi să-l închei cu succes sau reuşeşti să te deconectezi uşor, bucurându-te de seara ta? În funcție de răspunsul tău vei afla uşor dacă acel proiect îti aducea bucurie în rezolvarea lui sau doar trebuia să-l bifezi ca pe un lucru obligatoriu. Dar ce te faci dacă dai piept cu multe astfel de situații?
  5. Când vorbeşti cu un prieten despre munca ta, îți vin în minte mai multe aspecte negative şi, în concluzie, ai tendința de a te văita sau din contră îi povesteşti lucruri interesante care s-au întâmplat în ultima vreme fiind entuziasmat de jobul tău? Concluzia este clară în acest context.
  6. Este luni dimineață şi ai început o nouă săptămână de lucru. Ai putea spune că deja te simți plictisit şi numeri zilele şi orele până la weekend sau din contră, ai intrat în priză şi nici nu ai realizat cum a trecut ziua? Psihologii spun că această atitudine este esențială pentru plăcerea cu care te duci la serviciu!
  7. Este vremea unui teambuilding, un moment care ar trebui să fie fericit pentru toată echipa! Dacă tu simți mai degrabă că te plictiseşti şi că nu eşti inclus în activități, sau că nu-ți găseşti locul printre colegii tăi, atunci chiar este o problemă! Ar trebui să simți bucurie, când îi cunoşti în afara biroului şi să-ți pară bine că-i poți descoperi şi într-o altă lumină.
  8. Ai de făcut o prezenetare la o şedinţă şi eşti conştient că-ți lipsesc mai multe informații, şi în plus ai ceva trac de a vorbi în fața unui public. Dacă primul tău gând este să faci tot ce poți pe ultima sută de metri, cerând ajutor unui coleg mai experimentat, pot să-ți spun că această atitudine “open mind” te-ar putea salva şi te-ar putea pune într-o lumină favorabilă. Dacă, din contră, rămâi supărat, văzând în fața ochilor doar eşecul şi te concentrezi cu mare greutate să mai salvezi ceva, e clar că de fapt acest lucru nu-ți face plăcere şi nu-l vezi ca pe un plus în cariera ta.
  9. Uneori se întâmplă ca şefii să ne reproşeze pe nedrept lipsa de implicare, fie pentru că-şi doresc rezultate şi mai bune într-un timp scurt, fie consideră că aceasta ar fi calea să-şi motiveze angajații pentru un ritm mai alert. Ai face foarte bine dacă în acest caz, ai acționa cu diplomaţie şi ai reuşi să devii mai vizibil, să vorbeşti în mai multe şedințe şi să-i ceri mai des un feedback pentru ceea ce faci tu. Dacă devii furios şi îți spui că nu mai suporți această realitate, poate e timpul să te gândeşti  la un alt job. E posibil să nu ți se mai potrivească stilul de management, cultura organizațională ori echipa. Ia o decizie înțeleaptă, orice-ar fi!
  10. Ştii că se întâmplă uneori ca atmosfera de la birou să fie sumbră, fie că este şi urât afară, că stresul este mare, că mai mulți colegi au ceva probleme personale şi că stau bosumflați ori că deadline-ul pentru proiectul la care lucrați bate la uşă. Răspunde-ți obiectiv şi necenzurat ție însuți care e atitudinea pe care o adopți de obicei: încerci să înveseleşti atmosfera cu bomboane de ciocolată, flori sau muzică în surdină ori măcar să-i faci pentru o clipă atenți la un banc bun sau te retragi în cochilia ta, îți pui căştile la urechi şi-ți spui că nu-i nimic de făcut? Răspunsul sincer la această întrebare îți poate demonstra cât de importantă este echipa şi cât de mult contează pentru tine cei cu care lucrezi.
  11. Cum este biroul tău de la serviciu? Ai fi pe un teren pozitiv dacă îl ai curat şi organizat poate şi cu un mic spaţiu personal, care să-ți aducă bucurie (o ramă cu fotografia celui drag, o vază cu flori, un mic obiect de decor etc.) şi ai arăta că serviciul nu contează prea mult pentru tine dacă acest spațiu ar fi ca un labirint, cu zeci de dosare şi obiecte care doar par să impresioneze că ai mult de muncă, dar de fapt arată şi haosul şi delăsarea cu care abordezi problemele. Fii atent, aşadar, şi la acest aspect!
  12. Dacă ar fi să dai timpul înapoi şi ai fi din nou la vârsta majoratului, ai vrea să îmbrățişezi aceeaşi profesie, dar să-ți construieşti cariera într-un mod mult mai temeinic sau ți-ai dori să te dedici mai mult distracțiilor şi vieții sociale? Acesta e punctul sensibil al eventualelor regrete – fie că am ales o profesie nu tocmai potrivită, fie că din contră am accelerat pe carieră prea mult în detrimentul vieții personale, ori că pur şi simplu am fi vrut să trăim altfel şi să ne materializăm cele mai bune idei de succes în zona antreprenorială – poate niciodată nu e, de fapt, prea târziu să desluşim această realitate şi mai modelăm ce mai e de modelat!
  13. Dar dacă de mâine ai putea să nu mai lucrezi deloc, fiindcă să zicem că ai dobândit un fond material care ți-ar permite să iei decizia aceasta, ce ai alege sau ce ai simți? Te-ai putea considera cel mai fericit om de pe planetă, însă nu prea ştii ce ai face cu timpul tău sau eşti convins că după o vreme ți-ar lipsi ceea ce faci, poate chiar şi activitățile pe care nici acum nu le faci cu prea multă plăcere? Se pare că mereu trebuie să ținem activ echilibrul între ceea cea facem din plăcere şi ceea ce facem din datorie, mai ales că uneori aceste planuri se pot întrepătrunde şi susține reciproc. De exemplu, o muncă inteligentă dar nu tocmai plăcută poate să ne facă totuşi mai atenți, mai abili sau mai organizați, calităţi pe care să le folosim din plin în activități plăcute, care ne-ar putea îndemna totuşi să acționăm mai impulsiv şi mai emoțional, pierzând din vedere lucruri importante.
  14. Cum stai cu oboseala de la sfârşitul unei săptămâni de muncă versus nivelul tău de salarizare? Ştim cu toții că ne dorim ca munca pe care o facem să fie recompensată corect, aşa că dacă simți că poți face mai mult la job şi să fii şi plătit mai bine, ce te mai ține pe loc? E timpul pentru o schimbare în cariera ta!
  15. Într-un moment de meditație, când te gândeşti la anul trecut, ce poți spune despre planul profesional? Simți că ai mai urcat o treaptă şi îți aminteşti cu plăcere de clipele petrecute la birou ori domeniul profesional arată ca o gaură neagră, în care a dispărut jumătate din timpul tău?

Dacă vei reuşi să-ți dai răspunsuri oneste la aceste întrebări cheie despre viața ta profesională, fii sigur că vei putea face schimbări care să te facă mai fericit. Poți începe întâi cu lucruri mai mărunte. De exemplu mergi la un curs, să înveți ceva nou, citeşte o carte care să te motiveze şi începe să analizezi piața ofertelor de muncă. Până la visul tău de aur mai sunt câțiva paşi  iar pe drumul spre el sperăm să te însoțim şi noi, cei care scriem cu drag pentru o viață mai bună, pe blogul Despre Succes!

 

Ruxandra David