Unul dintre lucrurile pe care dorim să la evităm într-o afacere de succes este acela al leadershipului dezastruos. Evităm de fapt, un factor cu rol negativ asupra echipei, asupra productivităţii muncii sau imaginii companiei. Este important să înţelegem aşadar, care sunt semnele unui leadership slab şi ce măsuri putem lua pentru a îmbunătăţi situaţia.
Printre semnele unui leadership catastrofal se numără:
1) Negativitatea
Un lider slab nu va ştii să-şi motiveze echipa pentru obţinerea unor rezultate benefice pentru companie, ci mai degrabă va oferi doar feedback negativ, exprimând păreri critice atât la adresa firmei cât şi a angajaţilor. Acesta va lua hotărâri concentrându-se doar pe propriile nevoi şi opinii. Dacă i se va atrage atenţie va reacţiona agresiv la plângeri sau sugestii.
Va tinde să aleagă un angajat care să-i fie apropiat, această apropiere fiind motivată de dorinţa de aprobare orbească. Acest angajat va fi privilegiat în cadrul apariţiei unor divergenţe în cadrul personalului, un lider slab neştiind cum să gestioneze situaţia şi cum să medieze comunicarea între angajaţi.
2) Lipsa comunicării
Un leadership dezastruos nu pune preţ pe comunicarea cu personalul firmei. Exemplificări ale acestui tip de comportament: ignorarea sugestiilor verbale, telefoanelor sau emailurilor de la angajaţi, absenţa de la sediul firmei sau de la birou pentru perioade lungi de timp, întreruperea angajaţilor când aceştia încearcă să transmită idei. În acest fel performanţa firmei are de suferit, din cauza lipsei unei linii de comunicare între conducere şi angajaţi.
3) Agresivitatea
Un lider slab urmăreşte să impună în mod abuziv punctul său de vedere vorbitorului, aducând deseori lezări fizice sau emoţionale interlocutorului. În aceeaşi măsură, leadershipul agresiv va penaliza greşelile în mod public, umilind şi făcând referire la defecte şi aspecte ale vieţii personale ale angajaţilor. Acest tip de comportament poate avea efect de bumerang, deoarece poate duce la un mediu de lucru nesănătos, lipsit de performanţă.
4) Intenţii neclare
Un lider slab nu va oferi toate informaţiile referitoare la targetul companiei sau la rezultate finale aşteptate ale unui proiect. Se va exprima mai degrabă vag, fără a oferi explicaţii sau îndrumare, sabotând astfel proiectele companiei. Angajaţii nu vor ştii după ce criterii să se ghideze în realizarea sarcinilor, mediul de lucru fiind dominat de inabilitatea de a transmite informaţia în mod corect.
Măsuri pentru a evita un leadership dezastruos:
1) Viziune şi claritate. Imaginile vizuale reprezintă un factor important în perceperea informaţiei. Un leader bun va putea să concretizeze factorii decisivi ai unui proiect cât şi rezultatele aşteptate sub forma unei imagini verbale. Acest lucru presupune o privire de ansamblu asupra unei probleme. Cu cât leaderul percepe o informaţie şi o exprimă mai clar sub formă de imagini verbale cu atât personalul o va înţelege mai bine, o va prelua şi implementa în activitatea de muncă.
2) Feedback pozitiv. Oamenii nu reacţionează proactiv atunci când în atenţie le sunt aduse doar trăsăturile lor negative. Un bun lider va şti să evidenţieze comportamentele pozitive la locul de muncă şi va oferi informaţii şi sugestii personalului pentru sporirea performanţelor profesionale.
3) Mediu de comunicare eficientă. Un bun lider va încerca să implice personalul în dezbateri, cursuri de pregătire profesională şi workshopuri. O soluţie la îndemână este organizarea de şedinţe de personal periodice în care să existe un schimb de idei ce poate fi urmărit, sprijinit şi răsplătit de către leader.
4) Îndrumare şi sprijin. Un lider bun va fi capabil de consistenţă în ceea ce priveşte cunoaşterea echipei cu care lucrează şi folosirea informaţiilor deţinute pentru oferirea de sprijin şi suport în îndeplinirea taskurilor şi obiectivelor. Acest lucru presupune prezenţa în mod constant în mediul de lucru, socializarea cu angajaţii, comunicare constantă oferind sugestii şi sfaturi.
Este nevoie de o serie de trăsături puternice pentru a evita capcanele unui leadership dezastruos. Este nevoie de consecvenţă, disponibilitate, pozitivitate şi muncă grea depusă zilnic. Cu toate acestea să nu uităm că angajaţi sau lideri, toţi suntem oameni şi să deschidem uşa umorului şi a comunicării sincere în colectivul din care facem parte.