5 pași în dezvoltarea personală

imagesMereu am considerat că succesul în viață nu vine numai din șansă, noroc… sau așteptând în gară. Succesul se construiește în timp, cu sârguință și curaj.  Mulți oameni fac însă anumite greșeli banale în ascensiunea aceasta atât de mult râvnită către succes. O bună parte dintre oamenii care își doresc cu tot dinadinsul să fie “successful”, cum s-ar zice pe englezește, conștientizează valoarea succesului doar în plan financiar. Ori din punctul meu de vedere dacă nu ești multumit și împlinit pe plan personal nu vei atinge în veci succesul profesional. Sau dacă ai reușit să ajungi în vârf, nu vei poposi prea mult pe culmile acestuia. De ce, pentru că aceste două noțiuni sunt strâns legate între ele:

–          ai învățat la școală, ai șansa să cunoști oameni de rang înalt la primul tău job;

–          ai citit, ai șansa să porţi conversații interesante cu oameni interesanți, oameni cu care ulterior poți avea colaborări fructuoase pe plan profesional;

–          ai călătorit, ai șansa să cunoști noi culturi și obiceiuri și astfel să creezi și să inițiezi idei de dezvoltare pentru tine și afacerea ta;

–          ai participat la cursuri de cunoaștere de sine, ai șansa să dezvolți noi abilități;

–          și tot așa, cu alte cuvinte te dezvolți personal – te dezvolți profesional.

Însă nu vreau să  relatez povești de adormit copilașii, cum că este bine să ai cutare și cutare, cum că e bine să fii așa și nu altfel, să faci asta și nu cealaltă etc. Știm cu toții că e bine să fii într-un fel sau altul, dar important nu este doar să știm, ci să și ajungem acolo.

Voi descrie astfel câțiva pași concreți, culeși cu stăruință și bunăvoință din exemplele oamenilor de succes. Voi menționa de asemenea și începutul meu în acest demers al dezvoltării personale, pe parcursul acestui an.

  1. Conștientizează. În primul și în primul rând, trebuie să conștientizezi că nu ești atotștiutor, că întotdeauna este loc de mai bine, că izvoarele cunoașterii sunt nemărginite, seceta nu există pentru cunoaștere. Exemplul concret, legat de subsemnata, urmează mai departe.

Din motive personale, mi-am dorit să învăț limba turcă. Zis și făcut. Pentru că se spune că am un talent în a învăța repede și bine limbi străine, mi-am spus singurică  și totodată m-am încurajat că am abilități destul de evidente în a învăța fără profesor, de ce să mai dau o căruță de bănuți pe cursuri, când pot să învăț acasă cum vreau, când vreau sau cât vreau și, mai presus de toate, ce vreau. Mi-am cumpărat frumușel 2 cărticele, am început să învăț conștiincios, iar în 2 luni de zile începusem să mișc câte ceva, pe ici pe colo. Însă brusc m-am oprit, fiindcă aparent alte lucruri erau prioritare în viața mea și în scurt timp am uitat tot ce învățasem. La un moment dat, am conștientizat că nu sunt și nu voi fi un cursant de nota 10 de una singură, că am nevoie de cursuri profesionale, de profesori și de colegi cu care să și vorbesc limba respectivă. Să-ți dai seama că nu știi un anume lucru, că trebuie să-l înveți și în plus să recunoști că ai nevoie de ajutor să înveți acel lucru reprezintă începutul unei frumoase călătorii către dezvoltarea personală la nivel profund.

  1. Planifică. Dacă te-ai hotărât ce trebuie să dezvolți, treci apoi la planificarea marii schimbări. Poate că este o activitate anostă, însă dacă nu o faci nu vei ști niciodată care sunt obiectivele și nu vei putea măsura schimbarea.

Eu mi-am zis: gata, de azi trebuie să caut cea mai bună ofertă de cursuri și în 2 sau 3 ani să ajung să vorbesc atât de bine încât să nu se știe dacă sunt româncă sau turcoaică. Prin urmare, mi-am făcut planul – caut oferte, o găsesc pe cea mai bună, plătesc, mă duc și în final, într-un anume interval de timp, ajung să-mi ating obiectivul de a vorbi la perfecție o nouă limbă străină. Nu trebuie să fie un plan elaborat, ci doar să aibă obiectivele bine definite.

  1. Execută primul pas. Prea bine, dacă am și planificat, urmează să punem în practică ceea ce ne-am propus. Acesta este cel mai greu pas, iar planificarea fără inițierea acestei etape nu are nicio valoare. Când îți bate inspirația la ușă și îți vine vreo idee, impulsul de a  pune în practică ideea este imediat, însă când te împiedici de obstacole la fel de repede o lași baltă și-ți vezi de alte treburi, “mai serioase”. Nimic nu este mai serios, însă, decât dezvoltarea ta personală.

Mi-e mi-a luat cam un an de zile să ajung în sala de curs. Eu nu sunt un exemplu bun; dacă o amică nu-mi spunea de începerea acestor cursuri la un institut renumit de cultură, nici până în ziua de azi n-aș fi găsit acea “ofertă perfectă” care să mă facă fericită cu alegerea mea. Așadar, nu așteptați prea mult să vă atingeți scopul, prindeți primul tren, luați primul tramvai și mai presus de toate, nu refuzați propuneri. Mobilizarea este cheia succesului în ceea ce privește dezvoltarea personală.

  1. Notează rezultatele, măsoară. După ce ai început incursiunea ta în dezvoltare, la un anumit interval de timp, măsoară nivelul la care ai ajuns și pune-ți câteva întrebări. Ce rezultate ai obținut? Sunt satisfăcătoare sau nu? Care sunt pașii următori?

După câteva săptămâni de curs, eu am făcut o recapitulare și am măsurat nivelul la care am ajuns. Pentru că am fost tare conștiincioasă, mi-am dat seama că am rezultate bune și singurul lucru pe care trebuie să-l fac este să o țin tot așa. Mi-am zis că peste încă o lună de muncă sârguincioasă vreau să știu cutare și cutare, iar față de marele meu obiectiv  vreau să ajung în punctul X, cu alte cuvinte mi-am actualizat planul. Care este menirea notării rezultatelor? Simplu, dacă observi îmbunătățiri, îți crește motivația de a merge mai departe și de a fi și mai bun în demersul tău.

  1. Nu te opri. Cel mai important aspect în dezvoltarea personală este să nu te oprești niciodată până ce nu îți atingi obiectivele. Există, la un moment dat, un punct unde ai impresia ca ți-ai atins limitele, că nu poți trece mai departe. Punctul acela este foarte periculos, pentru că are o putere de demotivare fantastică, însă în realitate e doar o iluzie, este doar trecerea de la începător la avansat, de la a avea doar câteva idei despre un anume lucru la a avea o multitudine de idei despre un lucru anume. Cu un dram de voință se trece cu brio de acest moment și se poate continua drumul atât de interesant și frumos către dezvoltarea de sine.

Când vă povesteam că începusem să învăț singură limba turcă, la un moment dat atinsesem acel punct în care consideram că alte lucruri sunt mai importante. De fapt, ajunsesem la acea intersecție în care nu știam încotro să o apuc, aveam impresia că nu pot ajunge unde vreau, că nu mai pot merge mai departe. Și atunci am renunțat iar munca mea de până atunci nu a mai avut nicio importanță. De aceea spun că dacă te oprești înainte de a-ţi atinge obiectivul, toată istoria demersului tău nu are nicio valoare.

În momentul acesta, când frecventez cursurile profesionale, încă nu am ajuns în acel punct, încă mai am un drum lung până să mă tem să trec mai departe, însă sunt convinsă că voi fi curajoasă și muncitoare și nu delăsătoare, că de data aceasta voi reuși.

Acesta ar putea fi motto-ul meu în ceea ce privește dezvoltarea personală: “Mergi mai departe fără teamă și fără rețineri în atingerea obiectivului tău, nu renunța și nu te teme de varianta ta mai bună!”.

R: Irina Velea