Nr. 1: Sa iti placa ceea ce faci.
“Pentru ca pornirea unei afaceri necesita multa munca si mult timp, ar fi bine macar sa-ti placa. Cand am pornit virgin, dintr-un apartament la demisol, din vestul Londrei, nu ma gandeam sa construiesc un imperiu de afaceri. Ma gandeam sa creez ceva care sa-mi placa si cu care sa-mi achit facturile. Nu aveam nici un plan sau vreo strategie mareata. Denumirea insasi a fost scornita la repezeala. Intr-o seara, eu si cativa prieteni stateam de vorba la un pahar si ne-am decis sa ne intitulam grupul “Virgin”, pentru ca eram toti incepatori in afaceri. Numele a prins si avea o anumita rezonanta. Pentru mine, a construi o afacere inseamna a face ceva de care poti fi mandru, a reuni oameni talentati si a crea ceva care va face o diferenta reala in viata altor oameni. Un om de afaceri nu este diferit fata de un artist. Ceea ce ai cand pornesti o companie este o panza alba ce trebuie sa o umpli. La fel precum un artist trebuie sa realizeze fiecare detaliu corect pe panza respectiva, si un om de afaceri trebuie sa faca bine fiecare lucru, oricat de marunt, atunci cand porneste o afacere, daca vrea sa reuseasca. Totusi, spre deosebire de o opera de arta, afacerea nu se termina niciodata. Evolueaza permanent. Daca un om de afaceri isi propune sa faca o diferenta reala in vietile altor oameni si reuseste acest lucru, atunci acesta va putea sa plateasca facturile si sa aiba si o afacere de succes”.
Nr. 2: Creeaza ceva deosebit.
“Fie ca ai un produs, un serviciu sau un brand, nu este usor sa pornesti o companie, sa supravietuiesti si sa fii prosper in lumea moderna. De fapt, trebuie sa faci ceva radical diferit pentru a face o impresie in zilele astea. Priveste la cele mai de suces afaceri din ultimii 20 de ani. Microsoft, Google sau Apple, de pilda, au scuturat un sector facand ceva ce nu a fost facut inainte si continuand sa inoveze. Iar acum sunt foarte dominante.”
Nr. 3: Creeaza ceva de care toata lumea care lucreaza pentru tine sa fie mandra.
“Afacerile constau in general dintr-un grup de oameni si acestia sunt bunurile tale cele mai de pret”.
Nr. 4: Fii un bun lider.
“In calitate de lider, trebuie sa fii un foarte bun ascultator. Trebuie sa fii hotarat, dar nu are rost sa iti impui punctul de vedere in fata altora fara dezbatere. Nimeni nu detine monopolul asupra ideilor si sfaturilor bune. Deci asculta-i pe ceilalti, incurajeaza-i sa vorbeasca si invata de la ei. In calitate de lider, trebuie de asemenea sa fii foarte prompt in a recunoaste meritele oamenilor. Nu critica niciodata pe cineva in mod public; nu iti pierde cumpatul si intotdeauna lauda-ti colegii pentru o treaba bine facuta. Oamenii infloresc daca sunt laudati. De regula, nu este nevoie sa li se spuna cand au gresit pentru ca de cele mai multe ori stiu si singuri. Daca cineva nu da cele mai bune rezultate, nu concedia automat acea persoana. O companie trebuie cu adevarat sa fie o familie. Deci, cauta daca nu cumva exista alt post in companie care i se potriveste mai bine. De cele mai multe ori vei gasi ceva pentru fiecare tip de personalitate”.
Nr. 5: Fii vizibil
“Un bun lider nu ramane in spatele unui birou. Eu nu am lucrat niciodata intr-un birou – am lucrat intotdeauna de acasa – dar ies si merg sa cunosc oameni. In cea mai mare parte a timpului calatoresc, dar am intotdeauna un carnetel in buzunar in care scriu intrebari, lucruri care ma preocupa si idei bune. Daca ma aflu intr-un avion Virgin Atlantic, ma asigur ca merg sa intalnesc personalul si pe multi dintre pasageri. Daca te intalnesti cu un grup de membri de echipaj de pe Virgin Atlantic, sigur vei primi cel putin 10 sugestii sau idei. Daca nu le notez, a doua zi imi aduc aminte doar una. Insa scriindu-le, mi le aduc aminte pe toate 10. Mergi si strange mana cu pasagerii avionului si din nou vor fi oameni care au avut o problema sau care au o sugestie. Scrie lucrurile acestea, asigura-te ca le iei si numele, ia-le si adresa de e-mail si asigura-te ca a doua zi le raspunzi. Desigur, incerc sa ma asigur ca numim si manageri care au aceeasi filozofie. In acest fel putem conduce un grup mare de companii in acelasi fel in care un detinator al unei afaceri mici isi conduce afacerea de familie – cu o atitudine prompta si prietenoasa. Cand pornesti o afacere de la zero, cuvantul cheie pentru multi din anii care urmeaza este “supravietuire”. Este greu sa supravietuiesti. La inceput nu ai timpul si energia sa te gandesti la cum poti salva lumea. Trebuie doar sa te lupti si sa te asiguri ca poti plati banca si poti achita facturile. Efectiv, toata atentia ta trebuie sa fie indreptata spre supravietuire. Evident, daca nu supravietuiesti, tine minte ca majoritatea afacerilor esueaza si ca cele mai bune lectii se invata din esec. Nu trebuie sa te descurajezi. Ridica-te de la pamant si mai incearca o data”.
Succesul a fost definit ca intalnirea oportunitatii cu pregatirea. Sunteti gata sa profitati de oportunitate si sa creati succesul? Doi dintre cei mai proeminenti lideri din domeniile lor, din intreaga lume, vin la Bucuresti, pentru prima data impreuna: Sir Richard Branson si Robin Sharma. The Ultimate Success Summit se tine pe 9 mai 2012.