Orice s-ar spune, banii şi modul în care ne administrăm finanțele ne influențează foarte mult viața şi felul în care suntem percepuți de cei din jur. Vă spun de la început că cele pe care le veți citi în continuare nu sunt îndemnuri pentru cei care vor să se îmbogățească peste noapte ori pentru cei care au ca singur scop în viață să devină bogați fără orice scrupul.
Veți descoperi însă nişte sfaturi care să vă învețe cumpătarea, dozarea riscului, moduri inteligente de a fi conştienți de valoarea banilor pe care îi câştigați din salarizare ori din afacerea personală şi cum trebuie să folosiți instrumentele financiare pe care lumea modernă ni le pune la dispoziție.
Carduri de debit sau de credit, rate, dobânzi, impozite, credite ipotecare – următoarele probleme la care aş vrea să te gândeşti îți vor dezvălui cum să te descurci cu aceste lucruri, dar şi cum va fi în mod realist situația ta materială peste un deceniu. Dacă eşti pe calea cea bună sau dacă trebuie să faci schimbări în modul în care îți administrezi banii ar trebui să-ți răspunzi sincer, în cel mai necenzurat mod posibil, la următoarele întrebări şi vei reuşi să progresezi, iar materializarea ideilor de afaceri să-ți confere un trai mai bun.
Aşadar,
- Când trebuie să alegi dacă plăteşti cu cardul ori cu cash tu alegi mai degrabă plata cu numerarul sau scoți imediat din buzunar cardul de credit? Ori foloseşti vreun card de fidelitate cu diverse acumulări de puncte ori bonusuri? E important să-ți lămureşti acest comportament fiindcă este dovedit că oamenii care plătesc cash cheltuiesc cu 20 % mai puțin decât cei care apelează la cardul de credit, susțin cercetătorii. La polul opus se află cei care utilizează cardurile de avantaje şi care cheltuiesc cel mai mult în goanna de a aduna cât mai multe puncte. Dacă vei alege să plăteşti cash vei economisi enorm în timp chiar dacă plata cu cardul e mai modernă şi elimină riscurile şi inconvenientele manevrării cash-ului. O statistică recentă arată că plata cumpărăturilor cu cardul în România a crescut de la 29% în 2007 până la 87% în prezent. Ai auzit mai des pe cei din jurul tău că nu le mai ajung banii pentru coşul zilnic ? Să nu te mire acest lucru, pe lângă poblema majoră a scăderii puterii de cumpărare este şi aspectul pe care tocmai l-ai citit!
- Când în sfârşit obții job-ul mult visat şi eşti în faza de a ți se stabili salariul ce atitudine adopți? Eşti pe poziție şi încerci să negociezi de la început remunerația pe care o consideri potrivită pentru postul respectiv sau te gândeşti să aştepți nişte luni de zile sau poate chiar ani pentru a-ți demonstra capacitatea şi de abia apoi să ceri o mărire de salariu? Dacă nu ştii să negociezi de la început salariul pe care îl meriți rişti să pierzi o mulțime de bani. În sprijinul acestei afirmații îți spun că un studiu recent pe un site de recrutare celebru în România arată că 55% dintre respondenți consideră că din punct de vedere salarial se simt subapreciați la locul de muncă. Aşa că, înainte de a accepta orice ofertă, testează piața şi vezi care sunt salariile din domeniul tău.
- Deşi poate ți se pare puțin exagerat ar trebui să te întrebi cum se descurcau părinții tăi cu banii când erai copil! Şi aceasta, fiindcă din punct de vedere psihologic chiar contează dacă ei cădeau de acord în privința banilor ori aveau discuții serioase, uneori chiar dispute pe acestă temă aşa cum din nefericire au majoritatea cuplurilor. Cercetătorii susțin că rezolvarea acestor probleme în mediul familial din care provenim fiecare dintre noi are repercursiuni serioase asupra comportamentului nostru financiar de mai târziu. Cei care provin din familii în care exista un plan financiar realist şi bine pus la punct şi care era şi respectat vor imita şi ei această tendință şi se vor feri de datorii inutile ştiind să cântărească bine dacă pot contracta un nou credit făra ca rata sa-i copleşească şi să le aducă frustrări. Dacă din contră, provenim din familii care trăiau de pe azi pe mâine nu neapărat datorită sărăciei ci mai degrabă din cauza lipsei de organizare şi de cumpătare, vom avea tendintă să fim şi noi dezordonați financiar mergând după principiul “mă descurc eu”. Atenție că acestă abordare superficială asupra situației băneşti poate avea reprcursiuni extrem de nefaste şi asupra copiilor noştri!
- Mai trebuie să fii atent la cum înclină limita cardului tău de credit în fiecare lună! Nu se poate vorbi de acelaşi tip de gestionare a banilor pentru cei care folosesc mai puțin de 1% din limita cardului de credit sau pentru cei care recurg la 30% din disponibil şi chiar peste în preajma sărbătorilor! Iar dacă îi amintim şi pe cei care depăşesc limita cardului de credit în fiecare lună putem avea deja şi o perspectivă foarte riscantă asupra cheltuielilor. Trebuie să ştii că cei care împrumută mai puțin de 10% din limita cardului tind să aibă mai multe avantaje la obținerea unui credit fiindcă băncile sunt extrem de atente la acest aspect. Încearcă deci să menții un echilibru şi în acest fel, când vei avea nevoie de un împrumut substanțial –pentru o maşină sau o casă – vei beneficia de dobânzi mai mici.
- Când vine uneori o plată urgentă pe care nu o ai în fiecare lună, poți spune mai degrabă că ai o rezervă şi deci resursă clară pentru aceste cheltuieli neprevăzute sau va trebui să afectezi bugetul lunar renunțând la alte lucruri? Ideal ar fi să ai întotdeauna nişte bani puşi deoparte, deoarece principalul motiv pentru care oamenii se îndatorează sau ajung în pragul falimentului este reprezentat de costuri uriaşe neaşteptate cum ar fi plătirea unor taxe, cheltuieli de spitalizare, renovări urgente ori chiar amenzi. Paza bună trece primejdia rea deci e clar că trebuie să punem deoparte nişte bani albi pentru zile negre. Acest lucru ne şi poate salva din dificultăți financiare neprevăzute dar ne şi conferă o stare de confort psihic ştiind că avem o rezervă căreia la urma urmei îi putem da şi o destinație de răsfăț, cum ar fi o vacanță într-un loc superb.
- Anii trec, va veni şi pensionarea! Cât de pregătit eşti pentru acest moment? Ar trebui să te gândeşti din timp la un fond de pensii sau să strângi conştiincios nişte bani într-un cont de depozit, special pentru bătrânețe. Nu miza pe ideea că atunci nevoile tale vor fi în scădere şi că te vei acomoda uşor să trăieşti mai modest. Lipsa banilor şi a traiului cu care erai obişnuit te poate îndepărta de hobby-urile tale, de prieteni, de călătorii, de practicarea sporturilor şi în cazuri extreme te poate duce chiar la depresie. Ai grijă deci să-ți asiguri o bătrânețe onorabilă, cu un nivel financiar stabil!
Acestea au fost sfaturile mele pentru a-ți spori sigurantă financiară şi a te face să te gândeşti mai serios dacă modul în care îți administrezi finanțele îți poate asigura un viitor luminos şi o viață decentă şi împlinită zi de zi. Dacă simți că trebuie să faci schimbări dă-le startul chiar azi ori dacă ai descoperit că eşti poate prea prudent pentru că nu guşti din viață şi din resursele accumulate aşa cum ai merita, schimbă macazul şi caută să-ți mai faci plăceri care să-ți crească serotonina şi încrederea în forțele proprii.
Mult succes!
Ruxandra David