6 metode de promovare cu bani puțini

promotionSe spune că reclama este sufletul comerțului. Indiferent în ce zonă economică îți desfășori afacerea, dacă oamenii n-au habar de existența ta pe piață, ești ca și mort. Totuși, ideea unei promovări ca la carte, cu PR-iști puși la patru ace și cu campanii de advertising care să concureze la Cannes nu e mereu ușor de pus în practică. Mai ales dacă ești în faza de start-up sau dacă pur și simplu ai alte planuri cu banii de promovare. De aceea, ți-am pregătit un mic îndrumar despre cum să stai în mintea target-ului tău cheltuind puțin și inteligent!

Pentru a avea succes, comunică eficient

Pe o piață super competitivă e de așteptat ca tu să fii cel care trage clienții de mânecă pentru a le spune ce mai e nou prin ograda ta, nu invers. De aceea, ia mereu în considerare ideea unui newsletter și a comunicatelor de presă. Nu e nevoie să plătești sute de lei pe un text de presă, ci doar să dai un search serios pe Google pentru a afla cu ce se mănâncă acest tip de comunicat, care îi sunt obiectivele și câteva tips-uri pentru a-l face cât mai atrăgător. Încă un pont util ar fi și faptul că poți obține un comunicat de presă apelând la site-uri de freelancing – scapi mult mai ieftin și poți alege dintr-o mulțime de provideri flexibili și dornici să te vadă mulțumit. Trimite comunicate de presă înainte de un eveniment, înainte de o lansare sau în preajma sărbătorilor, mai ales dacă organizezi un mic eveniment de CSR. Chiar dacă nu vei înregistra neapărat un coverage foarte mare, simplul fapt că un ziar local sau o televiziune regională a preluat știrea e mare lucru.

Cât despre newsletter-e, ai grijă să nu fie multe, lungi sau cu limbaj de lemn, ci prietenoase, la obiect și bogate în informații utile unei categorii cât mai largi de oameni – clienți și potențiali clienți!

Donații

Sună costititor, dar nu e! Dacă mulți antreprenori se gândesc să facă fapte bune la sfârșit de an, când pe holurile spitalelor sunt mai mulți oameni de PR decât pacienți, ar fi util să rupi trendul și să îți faci puțină reclamă fiind prezent acolo și peste an. Orice obiect produs de firma ta care își găsește locul pe un hol intens circulat e o reclamă care nu te costă nimic și care, pe deasupra, aduce servicii altora. Mobilier, electronice, electrocasnice, haine, accesorii, brelocuri, orice deține logo-ul tău și informații de contact e o alegere inspirată. Trebuie doar să faci un mic research pentru a vedea cine ar putea beneficia de ajutorul tău și să-i contactezi – nimeni nu refuză ceva oferit pe gratis.

De asemenea, o altă variantă este să participi la evenimente filantropice și să faci o donație acolo – te va costa mai puțin decât o campanie de CSR, dar afacerea ta va primi la fel de multe aplauze!

Fă-te văzut

Chiar dacă numele business-ului tău e cel mai simplu din lume și faci cele mai grozave lucruri de pe planetă, oamenii tot trebuie să te vadă ca să te creadă. Așa că pune-ți numele în memoria lor! Există o mulțime de variante ieftine sau chiar gratuite prin care poți să-ți ridici awareness-ul. Una dintre cele mai des întâlnite este personalizarea tuturor obiectelor firmei tale – creioane, notebook-uri, mașina, clădirea, business card-urile, poate chiar și cravata! Roagă angajații să își facă un stock de obiecte personalizate și să le ”uite” pe la prieteni, cunoscuți sau oricine le cere împrumut ceva de acest gen.

O altă variantă este demonstrația live! Fie că este un festival urban, un târg de stradă sau o piață publică, fă o demonstrație cu cele mai utile produse ale tale. Fă-o cât mai spectaculoasă, lasă oamenii să formeze un cerc strâns în jurul tău și arată de ce sunt în stare produsele tale: cât de bine taie cuțitele comercializate de magazinul tău, cât de frumoase și sănătoase sunt brioșele produse în patiseria ta, cât de ușor e să înveți să dansezi samba la școala ta de dans. Oamenii adoră să fie implicați și să încerce pe gratis produsele sau serviciile de care ar putea beneficia pe viitor, așa că dă-le o mostră și fă-i să te caute singuri apoi. Un zâmbet larg, o atitudine pozitivă (alături de câțiva studenți la actorie, cu chef de voluntariat) și ceva oferit gratis sunt invitații destul de frumoase.

Fă pe expertul

Pentru că ești! Scrie articole în aria ta de expertiză și caută un public pentru ele. Fie că este un site din domeniul tău, un ziar local sau o școală unde mergi să vorbești despre importanța controalelor medicale periodice, te adresezi publicului care, mai devreme sau mai târziu, ar putea avea nevoie de serviciile tale.

Mai simplu decât să rogi publicațiile să îți ia content-ul (deși e posibil să te roage ei pe tine pentru că e greu de gasit un expert care oferă materiale de calitate și nu vrea bani), poți face fluturași cu tips-uri legate de domeniul afacerii tale. Să zicem că ai o clinică privată: în această situație, câteva sfaturi despre cum poți combate sau preveni răceala la început de toamnă puse pe o hârtie care conține și logo-ul clinicii tale, informații de contact și poza zâmbitoare a medicului care a întocmit lista îți vor crește credibilitatea și, treptat, numărul de pacienți. Dă-le pe stradă, în apropierea sediului tău.

Din aceeași categorie a expertizei care te promovează singură și pe bani puțini sau gratis, încearcă să profiți de forum-urile care tratează subiecte legate de domeniul tău. Oamenii caută răspunsuri la orice pe internet, de la ce mobilă să cumpere la ce vacanțe să aleagă. Poți încerca metoda prin care le oferi sfaturi ca un consumator oarecare și le faci sugestii din lista ta de produse/servicii sau, acolo unde îți este permis de administratorii forumurilor, le poți spune deschis despre avantajele oferite de compania ta cu privire la interesele lor.

Nu uita – orice sfat e bun, mai ales dacă vine de la un expert, așa ca nu fi zgârcit cu sfaturile!

Gândește-te la alții

Pentru că liderii formează alți lideri, nu doar follower-i, profită de ceea ce știi pentru a-i ajuta și pe alții să se dezvolte. Ține un training de weekend pe temele la care te pricepi și fă-o pe o sumă modică sau pe gratis. În acest fel, îți crești credibilitatea ca expert, dar îți lărgești și aria de cunoscuți. Fiecare dintre cei care vin la training-ul tău va vorbi, la rândul lui/ei, cu cineva, iar potențiali clienți sau colaboratori pot apărea de oriunde. Nu uita: oamenii trebuie să afle de tine! Mai mult, poți folosi logistica pe care o ai pentru a le fi util altora – pune-ți sala de conferințe la dispoziție pentru evenimente legate de domeniul tău (o conferință de presă, un bal de caritate etc) în schimbul menționării tale ca partener al evenimentului. Câteva zeci sau sute de oameni vor auzi numele tău fără să dai la schimb nimic altceva decât o sală pe care oricum o țineai goală…

Personalizează mesajele

Ține legătura cu publicul tău și fă-o cât mai personal. Dacă ai clienți de care îți era mai mare dragul și în ultima vreme n-ai mai auzit de ei sau poate vrei să transformi potențiali clienți în fanii tăi, treci la atac în mod galant! Nu e nevoie să aștepți Crăciunul pentru a le trimite o felicitare care să le amintească de tine (oricum vor primi atât de multe că e posibil să ajungă la coșul de gunoi înainte să vadă cine o semnează), poți improviza! Un email cu ”ne e dor de tine!” prin care îl inviți să se reaboneze la newsletter sau să vină în magazin, un cupon de discount, oferta unui produs gratuit pe care îl primească la următoarea achiziție de produs sunt mijloace prin care arăți că îți pasă.

Mai mult, foarte utilă este și tehnica reducerilor oferite pentru clienții care trimit un client nou. Poți aplica această metodă pentru o gamă largă de produse și servicii, de la abonamente la sala de fitness, la vacanțe sau tratamente medicale. Clienți noi, buget de reclamă aproape zero!

 

În final, nu uita că propriul serviciu sau produs îți este cea mai bună reclamă şi că el stă la baza succesului tău. Ai grijă să te prezinți impecabil din faza de producție până la ușa clientului, iar vorba bună se va răspândi și singură prin târg. Nu tot ce e bun costă mult, iar după ce vei aplica tehnicile de mai sus pentru a te promova contul tău bancar va fi de aceeași părere.