6 pași pentru o vacanță fără griji

vacanta iarnaDacă vrei să ai o vacanță de succes este nevoie de foarte multă planificare, cu atât mai mult atunci când printre participanții la ieșeală se numără și copiii. Există posibilitatea ca un concediu relaxant și care te mulțumește sufletește să se transforme într-un amalgan de griji și stres dacă în procesul de planificare ai omis vreun aspect.

Câți dintre voi, dragi cititori, nu aveți de povestit o experiență câtuși de puțin neplăcută despre o vacanță de pe plaiurile mioritice sau din afara granițelor? Este foarte simplu să evitați posibilitatea ca vacanța voastră să se transforme în coșmar, iar pentru că se apropie sărbătorile și perioada în care fiecare dorește să evadeze la munte, la schiat sau în plimbări în străinătate, vă voi prezenta câțiva pași simpli care vă vor scăpa de griji.

1. Ai grijă de ce lași în urmă

Atunci când tu te vei relaxa cu un vin fiert la Predeal sau cu o pizza la Roma nimic nu e mai neplăcut decât să primești un telefon, în care un vecin va dori să-ți spună că i-ai inundat casa sau că iese fum din bucătăria ta. Așa că, asigură-te că ai închis gazele, robineții de la apă, că ai scos totul din priză și că ai închis geamurile. Astfel, vei evita scurtcircuitele, vei evita ca o furtună să-ți spargă geamurile sau să-ți inunde balconul.

2. Ai grijă ce iei cu tine

De preferat este să nu-ți umpli un geamantan care să aibe de două ori greutatea ta, căci în cazul în care nu ai vreun halterofil cu tine îți va fi foarte greu. Totuși, este de preferat să nu uiți lucrurile absolut necesare. Cel mai simplu e să faci o listă cu lucrurile de care ai cel mai mare nevoie: haine, prosoape, telefon, încărcător, pasta de dinți, pantofi, etc. Dacă atunci când vei ieși pe ușă vor fi toate bifate ai mari șanse să nu fi uitat nimic important acasă.

3. Ai grijă de sănătatea ta

Râdeam cu toții când eram copii de bunicuța care își punea în traistă atunci când pleca mai mult de 3 zile pastilele de cap, de gât, de oase, de răceală, etc. Dar cu toții ne dăm seama după ce mai creștem cât sunt de utile. Veți zice că acum există farmacii peste tot, dar sunt totuși și locuri în care nu găsim farmacii sau au program scurt. Durerea nu vine programată. Ce-ai zice dacă te-ar durea în gât, sus, la Babele, de Revelion? Totodată, dacă plecați în străinătate, nu evitați să vă faceți o asigurare medicală de călătorie, este ieftină și vă scapă de niște costuri suplimentare în cazul nefericit în care vă suciți piciorul, ori vă doare capul și trebuie să mergeți la consult.

4. Ai grijă de bunurile de valoare

Nu-ți lua cu tine toate inelele, cercelele, brățările și lanțurile de aur pe care le ai în primul rând pentru că nu dă bine să le porți pe toate deodată. Lăsând gluma deoparte, în timpul concediului, mai ales atunci când mergi într-un loc necunoscut, cu oameni necunoscuți, ești mai predispus la pierderea bunurilor și prezinți un interes sporit pentru hoți. Așa că ascunde sau cel puțin lasă într-un loc puțin vizibil din casă banii, obiectele scumpe și actele importante. La tine ia strictul necesar și nu ține toți banii la un loc. Poți pune o parte în giacă, o parte în portofel și o parte în geamantan, astfel dacă vei avea nenorocul să fii furat, vei mai avea cu ce să cumperi bilet pentru întors.

5. Ai grijă unde te duci

Dacă te duci într-un loc nou, pe care nu-l cunoști, ți-ar prinde bine o hartă și internetul activ pe telefon sau pe laptop, mai ales dacă pleci în străinătate. Verifică starea drumurilor și starea vremii pentru traseul și locația alese de tine. Dacă mergi în Bahamas nu e necesar să iei și cojocul cu tine, însă îți trebuie totuși câteva haine mai groase pentru drum. Este de preferat, dacă nu cunoști limba, să ai un ghid de conversații cu tine sau să înveți câteva fraze standard, de genul cât costă, cum ajung, la ce ora, etc.

6. Ai grijă să te asiguri că lași casa, pisica, cățelul și purcelul pe mâini bune

Dacă pleci o perioadă mai lungă nu uita să plătești facturile ca să eviți eventualele penalități și lasă un număr de telefon administratorului în cazul în care pocnește vreo țeavă sau se dărâmă blocul. Dacă ai plante de cameră este de preferat să le uzi mai bine înainte de plecare, în cazul în care nu ai pe cineva de încredere să-i lași cheia. La fel și pentru animăluțele de companie, asigură-te că au destulă apă și mâncare cât lipsești.

Ai grijă dacă vrei să ai un concediu fără griji

Există voci care spun că cele mai de succes concedii sunt acelea neplanificate din timp, în care deciziile sunt luate ad-hoc. Totuși, depinde de personalitatea fiecăruia cum vede lucrurile. Eu spun că dacă veți avea grijă de cei 6 pași, veți avea un concediu fără griji!

2 thoughts on “6 pași pentru o vacanță fără griji”

Comments are closed.