Crezi că pentru a avea un business de succes trebuie să porneşti de la o idee serioasă sau convenţională? Te temi că, lăsând prea mult imaginaţia şi ingeniozitatea să îţi influenţeze alegerile, oamenii nu ar avea încredere în afacerea ta? Ei bine, deşi o idee mai ieşită din comun nu îţi poate garanta reuşita, aceasta se poate dovedi profitabilă dacă ştii să îi găseşti o utilitate practică.
În cazul în care mai ai unele îndoieli, am ales pentru tine opt afaceri mai neobişnuite care i-au îmbogăţit pe întreprinzătorii lor.
Moda “vindecă”, dar aduce şi bani
Când vine vorba de sănătate este bine ştiut că oamenii sunt dispuşi să facă orice pentru a-şi alina o suferinţă sau pentru a duce o viaţă cât mai aproape de normalitate. Unii vor chiar mai mult decât atât – să arate frumos, oricât de rău s-ar simţi, mai ales dacă au o viaţă socială foarte bogată.
Aşa a gândit şi Christina Daves după ce, la coborârea dintr-o ambarcaţiune, a călcat pe o bară de metal şi şi-a fracturat un os de la picior. La doctor i s-a pus ghips şi i s-a recomandat să stea aşa timp de opt săptămâni. Dincolo de durerea şi disconfortul inerente, Christina mai avea o problemă. Piciorul pansat avea un aspect groaznic, iar pe ea o aştepta în câteva zile un important eveniment de fashion la New York. Căutând o soluţie pentru a salva aparenţele şi a masca ghipsul, inclusiv pe Internet, a constatat că nu existau produse care s-o ajute. Mai mult, a realizat că exista o piaţă potenţială de circa 4 milioane de persoane pe an care ar avea nevoie de accesorii fashion pentru membrele fracturate. Aşa s-a născut CastMedic Designs, care se promovează cu sloganul “Look and heal like a celebrity!”. Diversele cizme sau şosete cu design special, care pot fi purtate peste pansamentul unui picior luxat sau fracturat, au avut un mare succes. Vedete precum cântăreaţa Diana Ross sau medaliatul olimpic Jordyn Wieber au apelat la produsele CastMedic Designs.
Arta care vinde bine este cea cu…meduze
Să ai un acvariu cu peşti exotici este acum aproape ceva banal. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre un acvariu cu design deosebit în care înoată tacticos câteva meduze. Cel puţin aşa a gândit Alex Andon, care s-a specializat în biologie marină la Universitatea Duke. După ce a văzut cât de populară poate să fie expoziţia de meduze de la Monterey Bay Aquarium, Alex a decis să îşi deschidă o afacere în care să exploateze pasiunea oamenilor pentru aceste animale marine. A făcut puţină cercetare şi s-a pus pe treabă cu Jellyfish Art, un business prin care vinde meduze ca animale de companie, cât şi acvarii cu design original şi hrană pentru acestea. Acvariile, cu o formă care permite un circuit al apei favorabil meduzelor, pot fi dotate cu leduri de diferite culori, controlate de la distanţă. De la o investiţie de 50.000 de euro, Jellyfish Art a ajuns ca, după doi ani, să îşi dubleze trimestrial profitul.
Şi teologii pot fi businessmeni de succes
Undeva prin anul 2002, părintele Bernard McCoy încerca să achiziţioneze un toner ieftin pentru imprimantă şi, negăsind ceva să îi convină, a improvizat unul din mai multe bucăţi reciclate. Iniţiativa sa a stat la baza unei afaceri foarte profitabile şi binecunoscute în prezent – LaserMonks Inc. Încă din primul an, LaserMonks Inc a adus venituri de 2.000 de dolari, pentru ca să ajungă în timp să facă 4 milioane de dolari anual. În cadrul acestui business este vândută o paletă foarte largă de produse, de la tonere de imprimantă şi papetarie până la CD-uri cu muzică religioasă, dar şi anumite produse alimentare precum muştarul.
Banii câştigaţi astfel sunt folosiţi în mare parte pentru acţiuni caritabile, dar şi pentru acoperirea cheltuielilor călugarilor catolici, inclusiv a călătoriilor acestora în lumea întreagă. Preţurile practicate de LaserMonks Inc nu sunt dintre cele mai competitive, dar oamenii cumpără cu plăcere, având convingerea că banii lor ajung pe mâini bune.
Expresia „să faci bani din piatră seacă” poate deveni realitate
Probabil una dintre cele mai stupide idei care au făcut o groază de bani este Pet Rock. Tu ai plăti circa 12 lei pentru a cumpăra o piatră pe post de animal de companie? Să îi dai un nume, să o iubeşti necondiţionat şi chiar să dormi lângă ea? Directorul de publicitate Gary Dahl a considerat că va găsi destui să o facă şi nu s-a înşelat. În doar câteva luni a avut vânzări de milioane, ideea fiind considerată simpatică şi accesibilă – doar 3,95 dolari. Pentru a face Pet Rock şi mai atractivă, Gary a completat pachetul cu un aşa-numit manual de instrucţiuni plin cu poante şi jocuri de cuvinte, cu accesorii precum un pat de paie în care piatra ar putea să doarmă şi chiar cu o cutie de transport pentru animale. E drept că Gary a avut şi un noroc chior că produsul a prins la public. Erau anii ‘70 şi lumea nu avea prea multe elemente de diverstisment. Dovadă că, după ce s-a îmbogăţit, a mai încercat să introducă pe piaţă câteva produse de acest gen, dar fără succes.
Grija pentru pisica ta poate atrage un milion de dolari
Foarte mulţi posesori de animale de companie acceptă să cheltuiască aproape oricât pentru necuvântătoarele din familiile lor. Mai ales dacă răspund unor probleme foarte supărătoare, asemenea produse sau un servicii se cumpără extrem de bine. Deja nu mai este o noutate că există saloane de frumuseţe, case de modă sau hoteluri pentru animale de companie cu stăpâni bogaţi. Însă, cele mai profitabile rămân tot produsele a căror calitate principală nu este extravaganţa, ci utilitatea.
Este şi cazul lui CitiKitty, la prima vedere o prostioară, dar o idee ingenioasă în special pentru cei din mediul urban care nu vor să îşi scoată pisica afară. Acesta este un set de training care ajută simpatica felină să înveţe să folosească toaleta fără a vă distruge baia. Cea care a creat produsul se numeşte Rebecca Rescate, ea însăşi posesoare a unei pisici. După ce s-a mutat într-un mic apartament din New York, Rebecca nu a mai avut loc pentru cutia pisicii şi s-a tot chinuit să o înveţe să meargă la toaletă. Încercând diferite metode, una mai complicată sau mai ineficientă decât alta, a ajuns să îşi creeze propriul sistem. Când a văzut rezultatele, a decis să împărtăşească şi altora avantajele CitiKitty. Sistemul a ajuns în peste o mie de magazine, iar vânzările anuale au depăşit rapid un milion de dolari.
Succes în afaceri cu… închirierea de găini
Nu, nu este o glumă. Doi soţi americani au găsit formula unui business înfloritor după ce au fost întrebaţi de mai mulţi prieteni cât este de greu să creşti găini. Familia Suitor din Traverse City, Minnesota, avea deja păsări de curte pentru consumul propriu. Ei şi-au dat seama că ar putea veni în ajutorul celor care îşi doresc găini, dar nu sunt siguri că se vor descurca să le îngrijească. Aşa că au pregătit „un pachet” de 250 de dolari care include două găini şi tot ce este nevoie pentru acestea: un spaţiu special de 4×8 m, care poate fi mutat oricând în curte, hrană şi recipiente pentru hrană, cutii pe care se pot cocoța găinile, cuiburi etc. Acestea sunt închiriate peste vară şi toamna pot fi returnate proprietarilor. Cei care consideră că se descurcă şi vor să crească păsările mai departe pot alege să le achiziţioneze. Dacă doar le-a plăcut experienţa, pot închiria găinile şi puii lor în vara următoare. Afacerea soţilor Suitor a mers ca unsă şi povestea lor de succes a ajuns pe paginile unor prestigioase publicaţii precum New York Times.
Cum scoţi bani vânzând…oase
La noi, la români, banalul iadeş (un os, în formă de furcă, de la pieptul păsărilor) este folosit pentru un fel de prinsoare în care câştigă cel ce, trăgând de os, rămâne cu partea cea mai mare. Această tradiţie este tot mai puţin cunoscută şi oricum nimeni nu s-a gândit să facă bani de pe urma micului os buclucaş. Şi totuşi, undeva, s-a găsit cineva…La americani, iadeşul este “vânat” de meseni pentru că le prilejuieşte punerea unei dorinţe. Este un obicei foarte îndrăgit, mai ales la masa de Thanksgiving, iar singurul inconvenient ţine de numărul inferior al oaselor iadeş raportat la cel al mesenilor. Fiind el însuşi nemulţumit că nu prinde la masa de Thanksgiving un iadeş, Ken Ahroni s-a gândit la o soluţie, dar şi la o afacere cu care a dat, în mod neaşteptat, lovitura – LuckyBreak. Ahroni a deschis o firmă care produce oase iadeş din plastic. Oricât de stupidă ar părea ideea pentru unii dintre noi, compania a ajuns să producă 30.000 de LuckyBreak pe zi. La cerere, se pot fabrica oase personalizate sau create după modelul clientului. Vânzările lui LuckyBreak au depăşit peste 2,5 milioane de dolari pe an.
Trasarea liniilor pe asfalt poate fi o afacere serioasă
Noi trăim într-o ţară care stă foarte prost la capitolul “parcări” şi ne preocupă cu atât mai puţin aspectul acestora. Este poate mai greu de înţeles de ce americanii acordă aşa multă importanţă felului în care arată spaţiile de “parking”. Întrucât se estimează că în SUA sunt mai mult de jumătate de miliard de locuri de parcare, piaţa este una generoasă. Trei oameni de afaceri de peste Ocean, Chris Couri, Dan Rella şi Tom Darrow, au simţit pe propria piele că nu este deloc uşor să găseşti firme profesioniste pentru marcajele locurilor de parcare. Pornind de la această necesitate şi având deja în sânge spiritul întreprinzător, ei au înfiinţat în 2008 compania We Do Lines. Nu este o firmă similară celor de pe la noi, când, în schimbul a foarte multor bani, vin nişte Dorei cu o găleată de vopsea şi o pensulă şi spoiesc puţin asfaltul. We Do Lines reprezintă un business în toată regula care tratează cu seriozitate marcajele din spaţiile de parking. Ei folosesc o vopsea specială, pe bază de latex, rezistentă la apă, durabilă şi strălucitoare. Deşi a pornit de la trei angajaţi, We Do Lines acoperă acum 17 locaţii, din New York în North Carolina şi până în Ohio, oferind servicii atât pentru firme cât şi pentru muncipalitate.
După cum se poate observa, în general, businessurile ciudate au succes atunci când oferă o soluţie inedită la o problemă. Mai sunt şi excepţii, precum Pet Rock, dar trebuie spus că acestea nu rezistă pe termen lung. Afacerea lui Gary Dahl o găseşti şi acum pe Internet, dar ea şi-a atins maximul în doar un an, apoi a intrat în declin.
În cazul în care aspiri să dezvolţi o asemenea afacere şi nu ştii unde să găseşti sursa de inspiraţie, fii atent la obstacolele mai mici sau mai mari din viaţa ta de zi cu zi. Numeroase produse care au cucerit piaţa sunt răspunsuri la probleme simple din viaţa cotidiană. Uneori, nici măcar nu ne dăm seama cât de mult am avea nevoie de un produs pentru a ne simplifica existenţa.
Aici intervine rolul extraordinar al celor care ştiu să conştientizeze problemele şi vin cu soluţii originale, dezvoltând totodată o afacere de succes. Aşadar, observă, cercetează, inspiră-te şi fii creativ! Mâine poţi fii tu cel care pune bazele unei afaceri neobişnuite cu profit de milioane!