8 pași pentru a lucra eficient în echipă

munca in echipaPrintre multele competențe pe care le caută companiile la angajare, una dintre cele mai cunoscute este ”lucrul în echipă”. Suntem bombardați încă din facultate cu ”munca în echipă în sus”, ”munca în echipă în jos”…

Paradoxal, mulți dintre noi, deși știm conceptul, suntem individualiști și ne place mai mult  să fim pe cont propriu decât să ne împărțim munca cu dragii noștri colegi.  Poate pentru că mulți sunt de acord cu George Wolinski, un scriitor de benzi desenate din Franța, care spunea că  ”munca în echipă presupune în primul rând să-ți pierzi jumătate din timp explicându-le celorlalți de ce nu au dreptate”. Amuzant, dar ireal,  pentru în cele mai multe cazuri, un rezultat bun se obține cu ajutorul mai multor suflete.

Așadar, deși este un subiect arhicunoscut, mulți nu au spirit de echipă și pur și simplu nu știu să abordeze situațiile în echipă.

Ce trăsături ar trebui să avem pentru a fi buni coechipieri

– să fim sociabili, prietenoși, extrovertiți;

– să ne placă și în același timp să știm să oferim ajutorul;

– să fim deschiși la nou;

– să acceptăm ideile celorlalți;

– să acceptăm critica;

– să fim pozitivi;

– să fim analitici;

– să nu-i întrerupem pe ceilalți din creativitate;

– să fim lipsiți de prejudecăți.

Pași pentru a lucra eficient în echipă

1. Cunoașterea. Această noțiune nu înseamnă să dai mâna cu vecinul tău coleg și să-i spui cum te cheamă, după care să nu-l mai bagi în seamă o lună. Cunoașterea înseamnă să schimbi informații, să asculți, să întrebi, să empatizezi cu echipa ta, spre exemplu:

  • cum reacționează colegii tăi în situații stresante?: sunt irascibili, sunt calmi, concilianți, practici etc.
  • când sunt colegii tăi mai productivi?: dimineața pe răcoare, la prânz după ce au luat masa sau seara când toată lumea pleacă;
  • care sunt abilitățile cheie ale fiecărui coleg;
  • care este cel mai inventiv, care este cel mai săritor, care este cel mai rapid, care este cel mai analitic, care este cel răutăcios, care este cel neserios etc.

Este foarte important să cunoști adânc fiecare persoană în parte, numai în acest fel poți să construiești o colaborare frumoasă și sănătoasă.

2. Împărțirea responsabilităților. Într-o organizație, ordinea și disciplina reprezintă chei prețioase pentru ușa succesului. Distribuirea responsabilităților într-o echipă construiește ușor ușor această ordine atât de necesară bunei funcționări a activităților unei companii. Fiecare trebuie să știe foarte bine ce are de făcut pentru a nu da apă la moară confuziilor, muncii inutile, raportărilor dublate și tot așa.

3. Brainstorming-ul. O activitate extrem de benefică pentru consolidarea unui lucru în echipă eficient și eficace este brainstorming-ul. Într-un asemenea demers, se promovează creativitatea, inovația, libertatea în gândire, deschiderea față de ceilalți. Acest tip de activitate este utilizat atunci când vrem să căutăm cât mai multe soluții pentru o anumită problemă sau situație și este de preferat ca toți cei invitați să nu se cenzureze, să spună exact ceea ce gândesc fără rețineri și teamă.

4. Feedback-ul. Este de preferat să oferi feedback și să soliciți feedback după desfășurarea unei activități: ce a fost bine? ce a fost rău?, ce se poate îmbunătăți?, cum și în ce fel?,  sunt întrebări de bază ce ar trebui să se audă  pe buzele membrilor unei echipe bine închegate. Trebuie să fii foarte flexibil și să asculți și cel mai important să accepți și alte puncte de vedere.

5. Transferul cunoștințelor. E bine ca membrii echipei să împărtășească multe dintre cunoștințele pe care le au în legătură cu job-ul. Nu îți zice nimeni să dai chiar totul din casă și să comunici și chiar cele mai adânci secrete ale eficienței tale, dar pentru binele companiei, trebuie să fim mărinimoși și să ne ajutăm între noi cu informații și date care ar putea conduce echipa către succes.

6. Ședințele. Știu că ședințele par întotdeauna aducătoare de stres, uneori de plictiseală sau chiar timp pierdut, dar lucrurile stau așa doar când oamenii nu știu să comunice. Spuneți în ședințe tot ce vă doare în legătură cu job-ul, gândiți-vă împreună la soluțiile cele mai potrivite, anticipați riscuri, faceți planuri de contracarare, gândiți următorii pași.

7. Implicarea. Pentru ca munca în echipă să fie eficientă, fiecare membru trebuie să fie proactiv, să fie implicat până la capăt în tot ceea ce înseamnă job-ul respectiv: idei, soluții, prezentări, rezolvări, documentare, culegere de informații, distribuire informații.

8. Evaluarea. Analiza în detaliu a rezultatelor face parte din dezvoltarea armonioasă a echipei. Află cât de bun ai fost tu și/sau ceilalți, unde ați întâmpinat probleme, care au fost cauzele, cum ați ieșit cu basma curată din încurcături, ce lecții ați învățat? Pentru următoarele activități veți avea un avânt și mai mare și nu veți mai face aceleași greșeli din trecut.

Cu cât în echipă se dezvoltă voința de a comunica, de a sprijini, de a tolera, de a participa cu soluții, idei inovative, opinii, de a căuta alternative corespunzătoare pentru toți cei implicați, succesul pur și simplu nu va mai avea răbdare să stea deoparte și cu prima ocazie va trece pragul companiei și nu va mai pleca.

 R: Irina Velea 

One thought on “8 pași pentru a lucra eficient în echipă”

  1. Mi-a placut fraza de incheiere, cred ca este cea mai relevanta din articol. Evident, conteaza foarte mult dozele de comunicare, sprijin, toleranta si participare.

    In lucrul din echipa am observat de-a lungul anilor ca este important in primul rand “ce comunici”, “in ce cantitate de informatie comunici”, “cand comunici”, “care iti sunt argumentele”, “care iti este atitudinea in general”.

Comments are closed.