Numerosi specialisti afirma ca schimbarea este punctul forte al oricarei companii in lumea actuala a afacerilor. Chiar si organizatiile caritabile si educationale cauta sa schimbe mereu cate ceva, incercand totodata sa introduca inovatia in derularea activitatilor lor.
Insa, as putea spune ca oamenii urasc schimbarile! Am dreptate? Literatura de management este incarcata cu idei de inovare organizationala, idei care sperie angajatii, care oricum sunt timorati la aflarea vestii ca trebuie sa lucreze intr-un program nou, sa schimbe ordinea de zi, planul de actiune si ,din pacate, de cele mai multe ori, totul se sfarseste prin demisia angajatilor.
Un numar mare de carti au fost scrise in acest sens: companiile au nevoie de schimbare, iar angajatii lor urasc acest lucru. Tocmai de aceea marea majoritate a companiilor decid sa isi trimita angajatii la tot felul de training-uri inovative de altfel, pentru a-i ajuta sa se adapteze la acea schimbare.
De curand insa, s-a constatat ca oamenii nu urasc schimbarea, ci modul in care aceasta schimbare ar putea sa intervina asupra lor, ca si persoane. Prin urmare, oamenii iubesc schimbarea, iar asta se vede din simplul fapt ca oamenii cauta sa aiba tot timpul alte atributii la locul de munca, de aceea se si zbat pentru a se promova intr-o alta functie. Ei singuri isi cumpara carti pentru auto-dezvoltare personala si participa la acele training-uri de specialitate pentru ca isi doresc schimbare in vietile lor. Mai mult decat atat, angajatul isi doreste sa detina controlul conditiilor de munca si lupta pentru acest lucru.
Ca si angajat, poate te-ai temut candva cand ai auzit ca va trebui sa folosesti un program cu totul nou, pentru ca asta ar fi insemnat mult mai mult munca pentru tine. Dar angajatorul apeleaza prin acest nou program la valorile tale fundamentale de economie si eficienta si tocmai de aceea l-a achizitionat pentru a-ti usura munca. Iar tu, ca si angajat te sperii ca nu vei mai fi la fel de eficient ca pana acum pentru ca esti pur si simplu prea steresat sa lucrezi cu noul program. Insa cum am spus, aceasta este doar o teama a ta. Vei fi ,cel putin, la fel de eficient ca si pana acum, iar schimbarea va fi de bun augur in primul rand pentru tine.
Ai la indemana varianta in care poti face ca schimbarea sa fie chiar simpatica. Fara sa iti dai seama, schimbarea este intotdeauna 100% in avantajul tau, iar tu ar trebui sa te bucuri din plin de acest lucru. Primeste schimbarea cu bratele deschise si, pana una alta, arunca o privire si pe cartea “Cine mi-a luat Cascavalul?” scrisa de Spencer Johnson.
P.S: daca nu ai la indemana cartea, poti arunca o privire pe rezumatul cartii, pe care il vei gasi intr-un alt post, chiar aici pe “despreSUCCES.ro”.