Afaceri în stilul Great Gatsby – Iluzia succesului sau cheia succesului ?

indexDe ce a avut filmul „Marele Gatsby” atât de mult succes, este cartea mai bună decât ecranizarea, reprezintă viaţa milionarului din Long Island un exemplu al îndeplinirii visului american? După ce am citit recenzii de toate felurile despre acest film şi personajele sale, a venit vremea să vedem ce cred şi consultanţii în business că se ascunde în spatele omului de afaceri Jay Gatsby, petrecăreţul milionar.

Cum a devenit Gatsby atât de bogat?  Reprezintă luxul şi bogăţia etalate de el dovezi certe ale succesului în afaceri? Crezi că poţi inspira încredere partenerilor tăi de afaceri doar etalând opulenţa?

La o analiză atentă, Gatsby oferă câteva lecţii de business interesante. O parte dintre acestea pot constitui coordonate ale unui model de succes, în timp ce altele sunt mari greşeli pe care le-ai putea comite atât în viaţă cât şi în afaceri.

LECŢII POZITIVE DE BUSINESS DE LA GATSBY

Forţează-ţi norocul!

Iată un îndemn pe care să îl aplici cu precauţie, dar de care să nu uiţi niciodată.  Jay Gatsby, la început un tip destul de banal şi sărac, a reuşit să devină un milionar influent de la ale cărui petreceri grandioase nu poţi să lipseşti. Deşi în jurul bogăţiei lui Gatsby sunt multe poveşti dubioase, precum că ar fi fost traficant de alcool sau spion de război, ceea ce trebuie reţinut este determinarea cu care şi-a urmărit scopul şi dorinţa de a reuşi.

Dincolo de exemplul unui personaj imaginar de roman şi de film precum Gatsby, întâlnim în viaţa reală oameni care au obţinut succesul pentru că au îndrăznit mai mult decât alţii şi nu au aşteptat pasivi să li se ivească şanse. Este şi cazul unui adolescent care a jucat „în stil mare”, asemenea lui Gatsby, şi a  ajuns milionar în dolari. Nick D’Aloisio şi-a vândut aplicaţia concepută de el, Summly (un program care face un rezumat al ştirilor de pe site-urile media), celor de la Yahoo şi a devenit unul dintre cei mai tineri milionari ai lumii prin forţe proprii. Reuşita sa nu a venit însă fără eforturi şi a fost cu siguranţă sprijinită de curaj şi perseverenţă. Nick şi-a rugat profesorii să îi amâne examenele şi a călătorit în California pentru a găsi investitori pentru aplicaţia sa. A atras de partea lui oameni de succes precum Li Ka-shing, unul dintre cei mai mari bogaţi ai lumii, sau actorul Ashton Kutcher.

Nu te lăsa descurajat de eşec.

Auzim atât de des asta, cât şi faptul că nu puţini dintre cei mai de success oameni au avut de-a face cu nereuşite, refuzuri, înfrângeri. Ni se repetă mereu că, dacă s-ar fi lăsat descurajaţi, ar fi îngroşat rândurile anonimilor şi ale celor cu venituri modeste. Gatsby şi-a pierdut o dată femeia iubită, dar a trăit cu convingerea fermă că o va aduce înapoi  într-o zi, cu orice preţ. Acest lucru chiar s-a întâmplat, chiar dacă preţul plătit a fost cu mult mai mare decât şi-ar fi imaginat – propria viaţă!

Şi după cum spune Peter Wood, analist şi jurnalist economic, când vorbim de succes în afaceri după eşec nu putem să nu facem referire la vânzarea de 1 miliard de dolari a aplicaţiei Instagram către Facebook. Creatorul Instagram, Kevin Systrom, înregistrase două eşecuri de proporţii anterior – cu prima sa aplicaţie de photo-sharing, Photobox, şi cu Burbn. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi renunţat ? Este doar o întrebare retorică…

Alege-ţi partenerii potriviţi în viaţă şi în profesie.

Fără a promova cultivarea relaţiilor din interes, trebuie să admitem că unii dintre oamenii pe care îi cunoaştem pe parcusul vieţii ne pot influenţa în mod hotărâtor destinele. Jay Gatsby a pornit pe calea succesului salvând iahtul milionarului Dan Cody de la distrugere. Cody a devenit ulterior mentorul lui Gatsby şi l-a învăţat pe acesta tot ce trebuia să ştie un om programat să reuşească.

Cu atât mai mult este vital să faci alegeri bune când vine vorba de cei cu care colaborezi. Dacă vrei relaţii de afaceri de durată, însoţeşte-te cu cei care au principii asemănătoare cu ale tale şi care urmăresc ţinte similare. Altfel, parteneriatele nu vor fi de durată şi vor reprezenta un stres imens pentru tine.

Valorifică potenţialul marketingului „din gură în gură”.

Potrivit lui Ben Howdeshell, chiar şi când Gatsby trimitea o singură invitaţie la petrecerile sale, reşedinţa din Long Island gemea de invitaţi. Informaţiile erau propagate de la un om la altul cu repeziciune, tocmai pentru că milionarul ştia pe ce cale şi cui să anunţe evenimentul sau cum să îi atragă pe bogaţii din New York. Nici nu avea nevoie de reţele precum Facebook şi Twitter. În prezent, orice antreprenor are la îndemână o multitudine de mijloace prin care să îşi transmită mesajele. De asemenea, nu sunt de neglijat grupurile locale de influenţă precum anumite bloguri sau forumuri de profil, lideri de opinie sau „guru” ai social media, jurnalişti de specialitate. Totul este să ştii să valorifici aceste canale de transmitere de informaţiilor.

Reinventează-ţi afacerea dacă este nevoie.

Marele Gatsby a trecut printr-o transformare radicală pentru a ajunge de la studentul la Oxford James Gatz la milionarul opulent Jay Gatsby.  A schimbat identităţi, profesii, locaţii, până şi-a atins obiectivul de a deveni un om de afaceri de succes. Când îţi extinzi afacerea sau vrei să o repoziţionezi pe piaţă este necesar să fii deschis la schimbări. Uneori acestea pot fi majore, dar, dacă sunt pentru bine brandului tău, nu trebuie să te opui. Decât să îţi transformi businessul într-o o copie palidă a unei afaceri de succes, mai degrabă vino cu ceva absolut nou care să atragă consumatorii.

Toate detaliile sunt importante.

„Colecţia de cămăşi a lui Gatsby, confecţionate manual şi aduse tocmai din Anglia, este unul dintre punctele esenţiale ale imaginii sale extravagante”, observă Ben Howdeshell . Jay are convingerea că şi cele mai mici detalii pot face diferenţa atunci când vine vorba de obţinerea unei reuşite într-o chestiune de maximă importanţă. Este valabil şi pentru domeniul afacerilor. Felul în care îţi impresionezi clienţii sau colaboratorii este influenţat de cele mai mărunte detalii. De fiecare în parte, cât şi de toate împreună, fiind necesar să sugereze coerenţă, consistenţă, calitate.

CE SĂ NU APLICI DE LA MILIONARUL DIN LONG ISLAND

Nu te baza doar pe succesul din trecut.

Toate acţiunile lui Gatsby, inclusiv cele care au vizat succesul în afaceri, au fost mânate de împlinirea unei dorinţe din trecut: să recâştige o veche iubire, întruchipată de tânăra Daisy. Obţinerea în doar şase ani a unei averi impresionante şi câştigarea unei notorietăţi de invidiat l-au făcut să creadă că poate orice.  Imaginea ireală pe care şi-a dorit să o transmită celorlalţi a devenit o capcană pentru el însuşi. Simţurile i s-au aplatizat şi a devent mult prea vulnerabil. De aici până la sfârşitul său tragic nu a fost decât un pas. O replică de a lui Gatsby sună astfel: „Nu poţi repeta trecutul? Fireşte că poţi!”.  Şi totuşi retrăirea trecutului s-a dovedit tot o iluzie.

Dacă afacerea ta s-a bucurat anterior de un mare succes nu înseamnă că te poţi baza pe realizările din trecut la nesfârşit. Rămâi vigilent, construieşte mereu ceva nou şi atinge noi targeturi!

Iluzia şi aparenţa subminează în timp succesul afacerii.

Misterul pe care Gatsby l-a construit în jurul vieţii sale personale şi profesionale nu este doar un punct de atracţie al unui film mult discutat, ci şi un motiv de dezbatere privind secretele succesului. Şi nu întâmplător.  Inclusiv în sfera afacerilor, sunt multe branduri care îşi clădesc imaginea bazându-se mai puţin pe ceea ce sunt cu adevărat şi mai mult pe ceea ce îşi doresc să pară. Dacă vei alege să marşezi pe o imagine inventată nu o să rezişti pe termen lung. Mai devreme sau mai târziu, clienţii şi partenerii de afaceri îşi vor da seama care este adevărul şi vor fi dezamăgiţi.

De exemplu, dacă îţi vei deschide un restaurant şi îl vei promova ca pe un loc în care oamenii pot găsi mâncăruri “ca la mama acasă”, dar vei pune în farfurii meniuri “fast-food”, poţi fi sigur că, la un moment dat, afacerea ta se va duce de râpă. Oricât de frumos vei ambala mesajul publicitar şi oricât de intelligent îţi vei crea imaginea de brand, scaunele şi mesele vor rămâne în curând goale. La fel ca şi Jay Gatsby, dacă vei da o imagine iluzorie businessului tău, rişti ca singurul care crede povestea fabricată să fii tu.

Un produs nu are succes prin strălucire, ci prin impactul său asupra oamenilor.

Cel mai important lucru pe care poţi să îl obţii prin produsele sau serviciile firmei tale este să influenţezi (în bine) vieţile oamenilor. Gatsby era fascinant pentru cei in jur şi o prezenţă dorită cu ardoare la petrecerile sale. Cu toate acestea, nu făcea parte cu adevărat din viaţa vreunuia dintre invitaţi şi nici nu le influenţa existenţa în mod hotărâtor. Dovadă că, la înmormântarea sa, nici unul dintre invitaţi nu şi-a amintit de el sau nu şi-a dorit să îi fie alături.

Gatsby nu se preocupa să îi cunoască pe cei care îi animau petrecerile, considerând că este suficient să le ofere cel mai mare lux şi cele mai extravagante experienţe. De asemenea, nici măcar nu făcea o selecţie a invitaţilor, astfel încât în casa lui ajungeau persoane pline de superficialitate, aflate doar în căutarea distracţiilor gratuite.

Similar, nu cred că ţi-ai dori ca produsele tale să cucerească doar printr-o aparentă strălucire şi să se adreseze unor consumatori oarecare, incapabili să devină nişte clienţi fideli.

Nu lăsa brandul să vorbească în locul tău.

Aşa cum am spus, Jay Gatsby nu comunica decât cu puţini dintre cei pe care îi invita în casa lui. El  lăsa imaginea sa poleită şi de faţadă să vorbească pentru el.  Nu a creat aşadar niciodată o legătură palpabilă cu cei care i-au trecut pragul. Prin această atitudine, împiedica construirea unor relaţii profunde cu oamenii şi chiar se dezumaniza. În ultimele decenii, companiile îşi scot tot mai mult la înaintare oamenii din conducere, încurajând o relaţie strânsă a acestora cu consumatorii. Marile branduri se identifică şi cu lideri concreţi, cu priză la public, care inspiră simpatie şi încredere. Oricât de tentate ar fi, lucrurile materiale nu vor genera ataşament cu aceeaşi putere cu care o poate face o relaţie interumană. Arată-le clienţilor şi partenerilor tăi latura autentică a afacerii tale şi fă-le cunoştinţă cu oamenii valoroşi din companie.

Fă-ţi un plan  despre când şi cum ar trebui să ieşi din business.

Un antreprenor poate ajunge la un moment dat să se identifice cu propriul business, astfel încât, atunci când acesta nu mai merge, să i se pară de neconceput să renunţe la el. Sau, chiar dacă ar dori să o facă, să nu ştie cum să îşi închidă afacerea.  În virtutea inerţiei merge înainte, deşi datoriile cresc şi afacerea nu mai este decât o gaură neagră. Ca om de afaceri, chiar dacă trebuie să gândeşti pozitiv, este bine să ştii când să tragi obloanele la firmă.

Mai este şi situaţia în care afacerea mai aduce bani, dar pur şi simplu vrei să ieşi din activitatea respectivă vânzând compania. Aici intervine o altă problemă în care autoamăgirea reprezintă un mare duşman. Ca şi  Jay Gatsby, poţi să cazi în capcana de a te hrăni cu propriile iluzii şi de a încerca să le vinzi şi altora iluziile tale. Cine vrea să cumpere un business te va întreba de lucruri concrete şi îţi va cere dovezi pentru a-şi da seama cât merită să plătească. Michael Nelson, business coach şi consultant în marketing, spune că unul dintre partenerii săi de afaceri, Chris Windley, are câteva coordonate clare atunci când evaluează o companie: Oameni, Ofertă, Profit, Potenţial şi Plan. Tu ştii să îţi evaluezi corect afacerea?

Cu bune şi cu rele, Jay Gatsby este un antreprenor care a reuşit. Perseverenţa cu care şi-a urmărit ţinta şi adaptabilitatea extraordinară la nişte vremuri foarte tulburi sunt de necontestat. Totuşi, nu trebuie uitat că în viaţă nu există scurtături spre reuşita reală. Dacă vei sări etape sau vei face compromisuri prea mari, într-o zi va veni nota de plată şi s-ar putea să nu o poţi plăti.

De asemenea, este bine să îţi reconsideri din când în când targeturile, astfel încât să vezi dacă merită cu adevărat să lupţi pentru ele. Nu în ultimul rând, reţine că reputaţia şi aprecierea se obţin prin relaţia cu oamenii, nu prin etalarea bogăţiei.

Orice iluzie este într-un fel o perdea de fum şi, la final, când se va dispersa, vei rămâne tu singur cu realitatea. Aşadar investeşte în valorile reale şi nu te îmbăta cu iluzii. Altfel rişti ca afacerea ta să devină versiunea business pentru “The Great Gatsby”.