Află cum poți atrage atenția investitorilor!

rtnLumea este plină de antreprenori care nu au putut strânge fonduri pentru a-și pune în aplicare ideile de afaceri, dar există unii care au reușit  și care își trăiesc visul.  Treaba ta este să strângi banii de care ai nevoie dovedind investitorilor că ți-ai făcut “temele” și că ești disponibil să faci sacrificii pentru a atinge succesul. În momentul în care te simți pregătit pentru a discuta cu investitorii, una dintre cele mai mari provocări poate fi discuția în sine

Majoritatea investitorilor primesc zeci de email-uri sau telefoane și nu au timp pentru întâlniri cu fiecare companie sau persoană interesată de ce pot ei oferi. Competiția este mare și va trebui să găsești acel ceva care va atrage atenția investitorilor.

Indiferent dacă îți deschizi o afacere sau dacă speri să-ți mărești compania, s-ar putea să ai nevoie de cineva care să îți finanțeze proiectul. Uneori, este mai bine să eviți împrumuturile la bancă pentru că ai anumite termene limită și alte lucruri de respectat, dar investitorii au propriile condiții, dacă acceptă să te ajute. Bun, acum este timpul să discutăm despre ce poți face pentru a atrage atenția acelor oameni sau companii care te pot ajuta la dezvoltarea propriei afaceri.

Pasul 1

Alcătuiește un plan care explică ce face compania ta, care este target-ul,  menționează procentajele legate de vânzările pe care le faci, rapoarte financiare și planurile pentru următorii maxim 5 ani.

Investitorii au nevoie să știe că te-ai gândit la toți pașii pe care vrei să-i urmezi și că ai obiective realizabile, dar și că ești stabil din punct de vedere financiar. De asemenea, este bine să ai și un plan legat de cum vrei să recompensezi investitorii sau cum să le dai banii înapoi. Toate aceste detalii trebuie să fie menționate și bine gândite pentru că îți vor aduce succesul de care ai nevoie.

Pasul 2

Creează o listă cu posibilii investitori pe care vrei să-i întâlnești. Totul depinde de ceea ce încerci să faci, ca de exemplu achiziționarea unor echipamente noi (adică ai un motiv specific pentru care ai nevoie de bani). Încearcă să cauți acei investitori care sunt greu de abordat sau care nu prea vor să ajute companii mici. De ce? Pentru că, fiind greu de “cucerit”, lumea nu îi abordează prea des din cauza reputației, deci bătaia nu va fi prea mare.

Pasul 3

Caută legături! De ce? Investitorii sunt abordați foarte des, dar dacă ești introdus de un contact comun, atunci lucrurile vor evolua într-un mod diferit. Astfel, după ce ai o listă cu posibili investitori, încearcă să te gândești la toți oamenii pe care îi cunoști și caută o persoană de legătură. Încearcă să te folosești de toate resursele pe care le ai pentru a găsi exact acele firme interesate de afacerea ta.

Pasul 4

Oferă un motiv investitorilor să fie interesați de afacerea ta! Tu îți dorești să găsești investitori profesioniști, dar și ei își doresc să facă afaceri cu acei antreprenori de succes care dau dovadă de seriozitate și ingeniozitate – interesul vine din partea ambelor părți implicate.

Chiar dacă produsul tău nu există încă pe piață, poți genera atenție și poți atrage acele priviri care contează. Evident, trebuie să te pregătești și pentru refuzuri, deoarece indiferent cât de puternică este campania ta, unii investitori tot nu vor fi interesați de ce ai tu de oferit. Nu te lăsa afectat de asta pentru că prima dată când vei auzi un “Da!” îți vei da seama că totul nu a fost în zadar!

Totuși, degeaba ai planul perfect, dacă ai uitat de competiție. Înainte ca tu să ai ocazia de a-ți prezenta ideea, există acele companii care au multe proiecte pe an și care sunt probabil mai bine puse la punct decât proiectul la care tu ai lucrat în ultimele luni. Toți acești competitori au lucrat până și la cele mai mici detalii (ca de exemplu punctuația sau structura  paragrafelor prezentării), dar oricât de ciudat pare, toate aceste lucruri fac diferența între un proiect aruncat la gunoi și unul păstrat pentru analiză. Nu îți subestima competiția, pentru că unele firme au mai multă experiență decât tine la așa ceva și știu exact cum să atragă investitori.

Îți cunoști audiența?

Îți recomandăm să te documentezi foarte bine pentru că într-un timp foarte scurt vei realiza că este foarte greu să aduci o idee nouă pe piață. Cei care o să investească timp și bani în ideea ta, vor să fie siguri că totul este bine pus la punct și că ideile tale sunt originale. Concentrează-te pe acele lucruri care îți fac produsul interesant, unic și demn de succes.

Este important să știi câți oameni ar fi interesați de ce ai tu de oferit sau ce le lipsește. Mecanica sau știința de la baza proiectului contează, dar nu sunt la fel de importante ca modul în care serviciile tale vor fi vândute, costurile pe care le vei avea sau ca numărul de competitori cu care o sa te “bați“.

Nu uita că nu se vor obține ușor întâlnirile față-n față cu investitorii pe care îi urmărești. Dacă o idee merită luată în seamă, dacă ai gândit necenzurat și în afara cutiei, dacă norocul și timpul se “ciocnesc” la momentul potrivit, dacă totul este bine scris și atrage privirile – doar atunci vei avea șansa ca investiorii să te lase să îți explici planul. Dacă tot ce ai făcut până acum nu stârnește interesul companiilor, înseamnă că trebuie să îți reorganizezi proiectul și ordinea ideilor.

Nu lucra singur, formează-ți o echipă și încearcă să atragi investitori care lucrează în același domeniu ca tine (trebuie să aveți interese comune pentru că, de exemplu, ideea ta de a lansa o serie de cărți pentru copii nu se potrivește cu o firmă care se concentrează pe construirea automobilelor).

Succesul te așteaptă să-l atingi, trebuie doar să îți dai seama cum poți ajunge la ceea ce îți dorești!