Frica este o emoție puternică și apare în momentul în care un om simte pericolul. Frica poate fi personalizată în funcție de fiecare ființă. Unii oameni sunt dependenți de adrenalină și vor să trăiască la extrem fiecare moment. Totuși, există persoane care au o reacție negativă când apare sentimentul de frică, iar acești oameni ar face orice pentru a evita o situație care le crează teamă.
Oamenii caută constant metode de a învăța, de a se schimba și de a avansa în societate. Succesul este de multe ori scopul final, dar este greu să ajungi acolo. Pentru a atinge un nivel ridicat de fericire atât de plan profesional, cât și pe plan personal, este nevoie de sacrificii, eșecuri și lecții grele din care se pot trage anumite concluzii.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că atât frica de succes, cât și frica de nereușită au aceleași simptome. Ambele stări sunt marcate de anxietate în anumite situații și ambele emoții pot determina un individ să acționeze în moduri conservatoare, pentru că apare teama de asumare a riscurilor.
Frica de succes împiedică oamenii în atingerea scopurilor și crează dubii asupra șanselor de victorie în momentul în care apar obstacole. Hipnoterapeutul Ti Caine din California a precizat că frica de succes apare exact în momentul în care un om își creează șanse pentru a avansa în viață. Acesta a adăugat că frica de eșec este reală pentru că viitorul este real. Fiecare persoană își imaginează viitorul într-un anumit fel, iar asta are o influență uriașă asupra fiecăruia.
Care sunt simptomele fricii de succes?
Problema cea mai mare a oamenilor este faptul că nu realizează momentul în care se lasă afectați de această teamă. Unele persoane nu își dau seama că se abțin de la a face un lucru extraordinar. Îți vom prezenta mai jos câteva idei legate de frica de succes pe care probabil le-ai încercat până acum.
1) Te simți vinovat de orice reușită ai parte, indiferent dacă este vorba de ceva important sau doar un mic succes care nu contează prea mult. Unii oameni ajung să simtă această vinovăție pentru că cei din jurul lor (familie, prieteni) nu au avut parte de aceeași victorie.
2) Eviți proiectele mari, mai ales acelea care pot duce la recunoașterea succesului
3) Nu vorbești cu cei din jurul tău de norocul pe care l-ai avut
4) Îți sabotezi singur toate visele și te convingi că nu ești destul de bun pentru a realiza un proiect
5) La nivel inconștient, simți că nu meriți să ai parte de succes în viața ta
6) Există frica de a nu putea să te menții la nivelul la care te aduce reușita unui plan.
Pentru a atinge succesul este nevoie ca fiecare om să-și descopere proprile frici și să scape de acestea. Ti Caine susține că amânarea unui proiect lasă teama să pună stăpânire pe om. Important este ca o persoană să nu se simtă “doborâtă” de ceea ce o sperie pentru că în timp totul va părea mult mai greu de stăpânit poate chiar imposibil.
Care sunt cauzele fricii de succes?
De multe ori oameni se sperie doar de schimbările aduse de o victorie. Aici putem veni cu exemple ca singurătatea, pierderea timpului pe drumuri, îndepărtarea de familie, mai multe ore petrecute la birou etc.
Poate exista de asemenea și simpla idee cum că dacă ceva nu va merge bine, atunci persoana respectivă va fi trasă foarte mult înapoi. De ce? Pentru omul că era undeva “sus“ pe scara succesului, a avut o problema care l-a dat jos de pe piedestal și va fi foarte greu de urcat înapoi.
Persoanele din jurul unui om de succes pot fi invidioase; pot fi geloase pe reușita acestuia. Există indivizi care nu suporta ideea de invidie și care preferă să nu reușească ceva în viața, decât să facă față replicilor sau privirilor dure.
Unii oameni se tem de altă idee: apare brusca realizare că planurile pot avea un rezultat favorabil. Asta înseamnă că totul putea fi terminat mult mai repede și regretul își va face simțită prezența. Este vorba de acel sentiment care îți spune că este posibil să ai succes în viață, doar că ai acționat prea lent.
Cum poți să depășești frica de succes?
Primul pas este analizarea modului în care te lupți pentru a atingerea anumitor obiective. Trebuie să fii sincer cu tine, optimist și să te încurajezi pentru avea parte de cât mai mute reușite. Este important să accepți ideea că și tu poți avea parte de succes în ceea ce îți propui.
Gândește-te cum ar reacționa familia sau prietenii tăi dacă ai avea parte de o reușită și cum se va schimba viața ta. Nu uita să iei în considerare și ce se poate întâmpla dacă ceva nu merge bine sau dacă te sabotezi singur.
Învață să te motivezi și să îți imaginezi ce se va întâmpla dacă totul iese cum trebuie. Fii sincer și nu te gândi la ce speri să se întâmple; privește totul din alt punct de vedere și analizează ce ar putea să se întâmple.
Important este să îți dai seama care sunt cauzele fricii de succes, ce te împiedică să ai parte de victoria la care speri în secret. Este greu să nu te minți, dar asta este singura șansă pentru a putea urca pe scara succesului. Este un drum dificil și după cum am scris mai sus, vei fi nevoit să faci sacrificii, dar rezultatul final merită toate eforturile posibile!