Ai grijă cu timpul TĂU!

De obicei ești punctual sau nu? Reușești să-ȚI termini treburile la timp? Ai dus la bun sfârșit tot ceea ce ȚI-ai propus și în timpul propus? Dacă răspunsul la toate aceste întrebări este ”nu” sau ”nu prea” atunci ai nimerit bine. Pentru asta sunt eu aici, să-ȚI prezint cum poți face toate aceste lucruri și mai mult, să-ȚI dau câteva sfaturi despre cum ai putea să-ȚI gestionezi mai bine timpul TĂU prețios.

Pentru început, crează-ȚI un plan de zi cu zi. Planifică-Ți ziua încă de dimineață, de când TE-ai trezit sau mai bine, fă-ȚI acest plan de cu seară, înainte să adormi. Când TE trezești a doua zi poți fi sigur că nu ai fost prins cu garda jos.Asigură-TE că totul va merge strună, conform planului TĂU. Fii sigur pe TINE și organizează acest plan cât mai real cu putință, pentru că TU ești cel care știe de ce ești capabil și astfel vei duce la bun sfârși toate treburile propuse pentru ziua respectivă.

Alocă un timp real pentru fiecare activitate propusă. Să știi exact cât durează, la cât începe și la cât se termină. Cu cât lucrezi mai ordonat la acest plan, cu atât șansele de reușită sunt mai mari. Ai clar în minte ce vrei să faci pentru că ar fi păcat să se suprapună două activități în agenda TA de lucru.

Utilizează neapărat un calendar! De perete, de camera, de buzunar, în compuer, nu contează, important este să îl folosești. Cel mai eficient ar fi un calendar în format electronic, pe care să îl ai mereu cu TINE (în telefon de exemplu). De ce un calendar electronic? Pentru că ÎȚI oferă posibilitatea să modifici ușor o eventuală schimbare în programul TĂU, să adaugi sau să stergi anumite activități, iar pe hârtie ar fi mai greu.

Folosește un organizator și cunoaște-ȚI foarte bine termenele limită. Mai mult decât atât, utilizează un calendar cu alarmă, care să TE atenționeze când ar trebui să începi o activitate, cât timp mai ai pentru finalizarea activității și când se incheie acea activitate. Și învață să spui NU! NU lua în calcul mai mult decât poți face. În timp, potențialul TĂU va crește însă ce rost are să amâni de pe o zi pe alta ceva ce nu reușești să faci niciodată?

Punctează pentru ”mai devreme”. Dacă trebuie să fii la o întâlnire la ora 15.00, fixează-ȚI în minte ora 14.45 și astfel ai fixat o marjă de eroare care să TE ajute să ajungi totuși la timp la destinație. La fel și cu sarcinile pe care le ai de îndeplinit: de ce să nu începi pregătirea unei sarcini din timp și mai bine să o termini mai devreme, decât să intri în criză de timp sau mai mult, să nu reușești să termini la timp ce aveai de realizat?!

O altă strategie care TE-ar putea ajuta este să mereu în fața ochilor un ceas. În felul acesta vei ști mereu dacă TE vei încadra în timpul propus, sau cât timp mai ai la dispoziție pentru a finaliza sarcina propusă. O altă soluție ar fi reminder-ul la telefon, care să TE anunțe periodic în legătura cu starea planului propus. De asemenea, blochează orice fel de distragere. Există ceva ce TE-ar putea abate de la ce ȚI-ai priopus și de a TE împiedica să realizezi ce ȚI-ai pus în minte? Atunci nu mai sta pe gânduri și elimină ”dușmanul”.

Mai ai nevoie și de alte sfaturi despre cum să ÎȚI gestionezi mai bine timpul? Atunci nu ezita să lași comentariu în acest sens!

One thought on “Ai grijă cu timpul TĂU!”

Comments are closed.